- Απαιτήσεις: Κάρτα γραφικών GeForce σειρά 8000 ή ανώτερη, monitor με δύο εισόδους (VGA/DVI), mainboard με δεύτερη, πλήρους μήκους θύρα PCI Express (ανεξαρτήτως ταχύτητας), Windows 10 ή Windows 8
- Κόστος: 140 ευρώ
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 21 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 3/10
Μετά την εξαγορά της Ageia η Nvidia απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας επιτάχυνσης φυσικής PhysX. Μπορεί τα παιχνίδια που την αξιοποιούν να μην είναι πολλά μέχρι σήμερα, η χρήση όμως πρόσφατα της συγκεκριμένης τεχνικής από έναν τίτλο πρώτης διαλογής όπως το Mirror’s Edge δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι κάτοχοι καρτών με GPU Nvidia θα βλέπουν τα video games με άλλο μάτι.
Όπως είναι λογικό, με την Nvidia να έχει τα δικαιώματα της τεχνολογίας, οι κάτοχοι καρτών με GPU ATI δεν μπορούν να απολαύσουν τα εφέ που προσφέρουν τα παιχνίδια με υποστήριξη PhysX, εφέ που, για παράδειγμα, στο Mirror’s Edge προσφέρουν σαφώς καλύτερο και πιο “γεμάτο” αποτέλεσμα (εκεί, η ενεργοποίησή τους σε σύστημα χωρίς κάρτα Nvidia, έχει ως αποτέλεσμα το frame rate να… βυθίζεται στα τάρταρα). Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να αξιοποιήσετε τα κάλλη του PhysX ακόμα και αν διαθέτετε κάρτα γραφικών με GPU ATI; Γίνεται, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι, για λόγους σχεδίασης των Vista σε επίπεδο διαχείρισης των drivers, δυστυχώς δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση δύο καρών γραφικών με GPU διαφορετικού κατασκευαστή. Σε αυτήν την περίπτωση τα Windows Vista δεν είναι κατάλληλα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης. Για το λόγο αυτόν θα χρησιμοποιήσουμε τα Windows XP, καθώς είναι πολύ πιθανό κάποιοι να έχουν διπλή εγκατάσταση Vista/XP. Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια ισχύει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και για τα επερχόμενα Windows 7 (το δοκιμάσαμε στην πρόσφατη έκδοση beta και λειτουργεί).
Θα χρειαστείτε, λοιπόν, εκτός από την κάρτα γραφικών με GPU ATI που προφανώς έχετε, ακόμα μία με GPU Nvidia, κάποια παλιότερη ίσως κάρτα που πιθανόν σας έχει ξεμείνει, όχι όμως προγενέστερη της σειράς 8000. Αν και ακόμα και οι εξαιρετικά φθηνές κάρτες 9400GS δουλεύουν, για καλύτερα αποτελέσματα προτείνουμε κάποια 8600GT και πάνω ή 9500GT και πάνω.
Βήμα 1
Πριν ξεκινήσουμε, απεγκαθιστάμε πλήρως τους drivers της κάρτας της ATI. Τοποθετούμε τη δεύτερη κάρτα γραφικών σε μία ελεύθερη θύρα PCI Express πλήρους μήκους, η οποία μπορεί να είναι ταχύτητας ακόμα και 4x, αφού δεν θα χρειαστούμε όλο το bandwidth του PCI Express.
Βήμα 2
Συνδέουμε και τη δεύτερη κάρτα γραφικών σε ένα monitor, είτε αυτό είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή και χρησιμοποιούμε τη δεύτερη είσοδό του είτε είναι κάποιο άλλο. Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει ο συνδυασμός των δύο καρτών, αφού πρέπει να “βλέπουμε” αυτά που δείχνει η κάρτα γραφικών.
Βήμα 3
Εκκινώντας τα Windows 10, στον πίνακα ελέγχου πρέπει να υπάρχουν με θαυμαστικό οι δύο κάρτες γραφικών (video controller). Ξεκινάμε την εγκατάσταση των drivers πρώτα με αυτόν της Nvidia (ο οποίος θα βάλει στο σύστημα και τους PhysX drivers) και συνεχίζουμε με εκείνον της ATI. Οι δοκιμές μας έγιναν με τους Catalyst 9.2 για την ΑΤΙ Radeon HD4870 και τους Forceware 182.06 για την Nvidia GeForce 9600GT που χρησιμοποιήσαμε.
Βήμα 4
Αν όλα έχουν πάει καλά (δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο), στον Device Manager θα έχουν εμφανιστεί και οι δύο κάρτες γραφικών, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Το desktop εμφανίζεται στην οθόνη όπου είναι συνδεδεμένη η κάρτα με το GPU της ATI, ενώ στην άλλη οθόνη (ή σε άλλη είσοδο της ίδιας οθόνης) δεν θα εμφανίζεται απολύτως τίποτα.
Βήμα 5
Στη συνέχεια επιλέγουμε στο Display Properties την κάρτα της Nvidia και από εκεί ενεργοποιούμε την επιλογή Use this Device as the primary monitor. Αν για κάποιον λόγο εμφανιστεί μήνυμα λάθους και το λειτουργικό δεν σας επιτρέψει να κάνετε την αλλαγή, κάνετε επανεκκίνηση στο σύστημα και πηγαίνετε στο BIOS, ώστε να αλλάξετε την προτεραιότητα κάρτας γραφικών από PEG (η τοποθετημένη στην πρώτη θύρα PCI Express κάρτα) σε PEG2 (η δεύτερη κάρτα).
Βήμα 6
Το σύστημα θα εκκινήσει με την 9600GT ως βασική κάρτα δείχνοντας στην οθόνη πού είναι συνδεδεμένη, ενώ η ATI θα λειτουργεί ως προέκταση της Nvidia. Πηγαίνετε στον driver της 9600GT και ενεργοποιήστε την επιλογή PhysX. Πάλι από το Display Properties μπορείτε να ξαναρυθμίσετε την ATI ως βασική (Use this Device as the primary monitor). Το σύστημα είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την Nvidia ως PhysX accelerator.
Βήμα 7
Για να δοκιμάσουμε τη χρήση της δεύτερης κάρτας ως επιταχυντή PhysX, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο PhysX benchmark, όπως το FluidMark (μπορείτε να το κατεβάσετε από τη διεύθυνση http://www.ozone3d.net/benchmarks/physx-fluidmark). Στις δοκιμές μας φάνηκε αμέσως η διαφορά, αφού στη μία περίπτωση με ενεργοποιημένο το PhysX το benchmark έγραφε Hardware PhysX, ενώ στην άλλη έγραφε Software PhysX, πάντα με Renderer ATI RAdeon HD4000 series!
Βήμα 8
Η διαφορά στις επιδόσεις είναι τεράστια όταν χρησιμοποιείται η 9600GT ως PhysX accelerator, δίνοντας μέσο frame rate 81fps και αποτέλεσμα 4844 o3Marks (όπως τα λέει το benchmark). Αντίθετα, με την απενεργοποίηση της 9600GT (ρυθμίζουμε από το Display Properties να μην κάνει extend το desktop) το αποτέλεσμα είναι τέσσερεις φορές χαμηλότερο!