ΑρχικήΛογισμικάΗ Mozilla κυκλοφόρησε το Iodide, ένα εργαλείο για τη διαχείριση δυναμικών δεδομένων

Η Mozilla κυκλοφόρησε το Iodide, ένα εργαλείο για τη διαχείριση δυναμικών δεδομένων

Η Mozilla κυκλοφόρησε το Iodide, ένα εργαλείο για τη διαχείριση δυναμικών δεδομένων

Η Mozilla θέλει να διευκολύνει τη δημιουργία, προβολή, αναπαραγωγή, απεικόνιση και γενικότερα τη διαχείριση των δυναμικών δεδομένων στο διαδίκτυο και για αυτό το σκοπό δημιούργησε το Iodide , ένα “πειραματικό εργαλείο” που βοηθά τους επιστήμονες και τους μηχανικούς να γράφουν και να μοιράζονται διαδραστικά έγγραφα χρησιμοποιώντας μια επαναληπτική ροή εργασίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκδοση τύπου alpha και διατίθεται από το GitHub δωρεάν.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για την επιστημονική πληροφορική και την επιστήμη των δεδομένων: δηλαδή την εφαρμογή υπολογισμών για την απάντηση σε ερωτήσεις και την ανάλυση δεδομένων στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες», δήλωσε ο Brendan Colloran επιστήμονας δεδομένων στο Mozilla. «Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες, έχει υπάρξει μια ραγδαία αναγέννηση στις γλώσσες προγραμματισμού, τα εργαλεία και τις τεχνικές που βοηθούν τους επιστήμονες και τους ερευνητές να διερευνήσουν και να κατανοήσουν τα δεδομένα και τις επιστημονικές έννοιες, και παράλληλα να κοινοποιήσουν τα ευρήματα τους. Ωστόσο μέχρι σήμερα, πολύ λίγα εργαλεία έχουν επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας προς τους επιστήμονες μέσω των σύγχρονων προγραμμάτων περιήγησης και για αυτό δημιουργήσαμε το Iodide».

Βέβαια για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο εργαλείο είναι εύχρηστο και παρέχει έμπρακτη βοήθεια στους επιστημονικούς χρήστες όπως διατυμπανίζει η Mozilla, θα πρέπει λογικά να περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από εκείνους που το χρησιμοποιούν, και κατ’ επέκταση σε περίπτωση που παρουσιαστούν ορισμένες δυσλειτουργίες αν θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους προγραμματιστές για να τα επιδιορθώσουν, και γενικότερα να το βελτιώσουν περαιτέρω με νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.

Εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως η Mozilla έκανε για άλλη μία φορά το χρέος της, προσφέροντας κάτι εξεζητημένο προς τους απαιτητικούς φίλους της, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως Mozilla είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εν αντιθέσει με την Google, το Opera, Microsoft Edge που εστιάζουν κυρίως με ποιο τρόπο θα αποκτήσουν παραπάνω έσοδα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166