Καθώς οι φορητές συσκευές και τα ιατρικά εμφυτεύματα καθίστανται όλο και πιο συνηθισμένα στις εποχές που διανύουμε, εν τούτοις αυξάνεται η πιθανότητα να γίνουν στόχος από τους χάκερς, με ποσοστό που θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από τις επιθέσεις που διεξάγονται στους παραδοσιακούς υπολογιστές.
Αλλά οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Περντιού (αγγλικά: Purdue University) έχουν αναπτύξει ένα βελτιωμένο τρόπο προστασίας και ασφάλειας αυτών των συσκευών, δηλαδή αλλάζοντας τα συμβατικά ηλεκτρομαγνητικά ασύρματα σήματα σε ηλεκτρο-κασιστατικά σήματα (quasistatic signals) χαμηλότερης συχνότητας.
Για παράδειγμα, κάποιος που διαθέτει απινιδωτή με δυνατότητα Bluetooth ούτως ώστε να παρέχει ασύρματη πρόσβαση στον ιατρό του για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του, όπως και την κατάσταση που βρίσκεται το ιατρικό εμφύτευμα ή συσκευή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, εάν ο χάκερ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον ασθενή να απενεργοποιήσει το εμφύτευμα με αποτέλεσμα να επέλθει ξαφνικός θάνατος.
Σήμερα, οι περισσότερες φορητές ιατρικές συσκευές που είναι τοποθετημένα στο σώμα του ασθενή, όπως και τα εμφυτεύματα επικοινωνούν με τη χρήση ραδιοσημάτων: Οι πομποί Bluetooth λειτουργούν στην περιοχή των 2.4GHz και μπορούν να ληφθούν μέσα σε ακτίνα τουλάχιστον 33 ποδιών. Στηριζόμενοι αντ ‘αυτού σε ηλεκτροκασταστατικά σήματα χαμηλής συχνότητας, οι ερευνητές του Purdue μπορούν να περιορίσουν την εμβέλεια εκπομπής σε μικρότερη απόσταση, επιτρέποντας στον χρήστη ή τον γιατρό να αλληλεπιδράσει με τη συσκευή εφόσον είναι πολύ κοντά. Με λίγα λόγια δεν θα είναι εφικτό ο χάκερ να επιτεθεί από μακρινή απόσταση.
Η ηλεκτροκασιστατική σηματοδότηση είναι επίσης πιο αποτελεσματική από άλλες εναλλακτικές λύσεις. Οι ερευνητές λένε ό,τι χρησιμοποιεί 100 φορές λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με το Bluetooth, πράγμα που σημαίνει μικρότερες μπαταρίες και επομένως μικρότερες συσκευές.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Περντιού εκτιμά ό,τι τα ιατρικά εμφυτεύματα επόμενης γενιάς που δημιουργούν στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν έτσι ώστε να «λειτουργούν ακόμη και ως μέθοδος πρόσληψης υγρών φαρμάκων… χωρίς παρενέργειες» και χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις μετά την εγκατάσταση.