ΑρχικήΨυχαγωγίαΗ μυστηριώδης έκρηξη στο Sasovo της Ρωσίας το 1991

Η μυστηριώδης έκρηξη στο Sasovo της Ρωσίας το 1991

Η μικρή πόλη Sasovo βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Στις 1.34 π.μ. την 12η Απριλίου 1991, σε απόσταση μισού μιλίου από τα νοτιοδυτικά περίχωρα της πόλης ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη. Πολλά κρατικά κτίρια, και ιδιωτικά σπίτια ανατινάχτηκαν από το ωστικό κύμα, παράθυρα έσπασαν και κομμάτια τους εκτινάχθηκαν ακόμα και τριάντα χιλιόμετρα μακριά, φτάνοντας μέχρι την πόλη Chuykovo.

Στο σημείο της έκρηξης δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κρατήρας με διάμετρο περίπου 28 μέτρα και βάθος 3 με 4 μέτρα. Στη μέση του κρατήρα υπήρχε ένα μεγάλο εξόγκωμα του εδάφους διαμέτρου 3,5 μέτρων. Τεράστια κομμάτια παγωμένου χώματος διασκορπίστηκαν γύρω από τον κρατήρα σε απόσταση μέχρι και διακόσια μέτρα. Το μέγεθος της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό που τα παγωμένα κομμάτια πετάχτηκαν σε τεράστιο ύψος στον αέρα, και πέφτοντας καρφώθηκαν σε μεγάλο βάθος στο έδαφος. Σύμφωνα με τους ειδικούς που εξέτασαν προσεκτικά το γεγονός επισήμαναν πως θα χρειάζονταν 25 τόνοι εκρηκτικής ύλης για να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, όπως ο συνταγματάρχης Prodan και ο αρχηγός της πυροσβεστικής Matveyev, με μεγάλη πείρα σε αντίστοιχα περιστατικά, δήλωσαν ότι κατά την άποψή τους, η έκρηξη στο Sasovo δεν ήταν συνηθισμένη. Χρησιμοποίησαν ως επιχειρήματα για αυτή την άποψη, ότι υπήρχε μια συνολική απουσία χημικών προϊόντων που βρίσκονται πάντα ύστερα από μια συνηθισμένη έκρηξη . Επίσης το χωμάτινο εξόγκωμα στο μέσο του κρατήρα δεν είναι κάτι που εντοπίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμα και ο τρόπος της διάδοσης του ωστικού κύματος δεν ταίριαζε με μια «τυποποιημένη» έκρηξη.

Η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda, προχώρησε στη παράθεση κάποιων μαρτυριών για το περιστατικό χωρίς όμως να σχολιάσει και να προβεί σε συμπεράσματα. Από τις μαρτυρίες προέκυψε:

  • Αμέσως μετά την έκρηξη ακούστηκε ένας ήχος όπως αυτός ενός μαχητικού αεροσκάφους που πετά μακριά από την περιοχή, χωρίς όμως να το διακρίνει.
  • Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι στην πραγματικότητα ακούστηκαν δύο εκρήξεις, που ακολουθήθηκαν από μια λάμψη φωτός, και στη συνέχεια ο ήχος ενός αεριωθούμενο μαχητικού. Και αυτός υποστήριξε ότι δεν είδε κάποιο αεροσκάφος.
  • Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι ακριβώς πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, 100 μέτρα μακριά από τον κρατήρα, μια γαλαζωπή πυράκτωση, που έμοιαζε με τόξο, ήταν διακριτή.

Η Ρωσική κυβέρνηση απέδωσε μέσω δημοσιεύματος την έκρηξη σε κάποια αέρια που εντοπίζονται στο υπέδαφος της γύρω περιοχής, όπως το μεθάνιο. Αν και πράγματι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη ποσότητα εγκλωβισμένου μεθανίου, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166