ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ολλανδία βάζει φρένο σε Shein, Temu και AliExpress: φόρος στα δέματα...

Η Ολλανδία βάζει φρένο σε Shein, Temu και AliExpress: φόρος στα δέματα από την Κίνα

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει να λάβει μέτρα κατά των φθηνών κινεζικών ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως το Shein, το Temu και το AliExpress. Τα φθηνά τους προϊόντα δυσκολεύουν τους τοπικούς εμπόρους, αλλά το ερώτημα είναι αν μια επιπλέον φορολογία είναι αρκετή.

Πολλοί Ολλανδοί αγοράζουν πλέον από το Shein, το Temu και το AliExpress, καθώς τα προϊόντα τους είναι πολύ φθηνά. Πέρυσι, σύμφωνα με τον οργανισμό Thuiswinkel.org, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 9 εκατομμύρια παραγγελίες από κινεζικά ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ολλανδία.

Τα καταστήματα αυτά προσφέρουν φθηνά προϊόντα, επειδή οι τιμές στην Κίνα είναι γενικά χαμηλότερες και επειδή επωφελούνται από την απαλλαγή δασμών εισαγωγής. Τα δέματα αξίας έως 150 ευρώ δεν υπόκεινται σε δασμούς εισαγωγής, ενώ για όλα τα υπόλοιπα επιβάλλεται φόρος 17%.

Εντούτοις υπάρχει ένα πονηρό τέχνασμα από αυτά τα e-shop προκειμένου να κρατούν διαρκώς τις τιμές χαμηλές, και πιο συγκεκριμένο οι μεγάλες παραγγελίες από αυτές τις ιστοσελίδες συχνά χωρίζονται σε πολλαπλά πακέτα, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το κόστος των 150 ευρώ και επιβληθεί ο ανάλογος φόρος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει αυτήν την απαλλαγή. «Αυτή η πρακτική θα εξασφαλίσει «ίσους όρους ανταγωνισμού στο παραδοσιακό εμπόριο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας». Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ολλανδοί ή Ευρωπαίοι μεσάζοντες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες κινεζικών προϊόντων και στη συνέχεια τα πωλούν σε καταναλωτές πληρώνουν ήδη τους δασμούς εισαγωγής.

Σύμφωνα με ολλανδούς αξιωματούχους, πλέον οι εθνικοί τοπικοί κανονισμοί θα προηγούνται των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο τελωνειακό δίκαιο, με απώτερο σκοπό να προστατευτεί η εθνική οικονομία, προφανώς γιατί η ΕΕ δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αυτό το απογοητευτικό φαινόμενο με συνέπεια να ζημιώνονται τα κράτη μέλη της.

Οι πλατφόρμες υπάρχουν χάρη στην απαλλαγή από τους φόρους

Οι αναφερόμενες κινεζικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμποριου υπάρχουν χάρη στην απαλλαγή από τους φόρους. Λειτουργούν με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους και αν κάποια στιγμή επιβληθεί ξαφνικά ο δασμός εισαγωγής στα δέματα χαμηλής αξίας, πιθανότατα θα χαθεί αυτό το κέρδος.

«Η νεοσύστατη εταιρεία Temu, που ιδρύθηκε μόλις πριν από 2 χρόνια, πωλεί ήδη με ζημία και ελπίζει έτσι να κερδίσει μερίδιο αγοράς μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών. «Αυτό σίγουρα θα τους βλάψει», δήλωσε ο Jesse Weltevreden, λέκτορας στο ψηφιακό εμπόριο στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άμστερνταμ.

Ωστόσο, το κατάστημα ένδυσης Shein δεν ανησυχεί: Η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να παραδώσει φθηνά προϊόντα ακόμη και με δασμό εισαγωγής. «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο τύπου on-demand είναι πιο αποτελεσματικό και αποτρέπει τη σπατάλη. Οι πελάτες μας επωφελούνται από αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέγουν το Shein», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απάτη μπορεί να είναι κερδοφόρα

Ίσως το Shein να μην ανησυχεί επειδή ο έλεγχος σε αυτά τα πακέτα είναι στην πραγματικότητα ανεπαρκής. Μπορεί να υπάρξει μια νέα επιβολή φόρου, αλλά στην πράξη υπάρχουν τόσα πολλά δέματα από την Κίνα που είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλα σωστά, προφανώς γιατί δεν φτάνουν οι υπάλληλοι.

Το 2023 εισήχθησαν στην Ολλανδία πάνω από 1 δισεκατομμύριο φθηνά δέματα κάτω των 150 ευρώ, το 90% των οποίων προέρχεται από την Κίνα.

Και με τόσο μεγάλους αριθμούς, αξίζει να εξαπατήσεις. Οι εταιρείες το κάνουν αυτό απλώς γράφοντας ένα χαμηλότερο ποσό στο πακέτο. Η τελωνειακή υπηρεσία δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό να ανοίξει και να εκτιμήσει την αξία κάθε πακέτου. Και αν αποδειχθεί ότι το περιεχόμενο είναι πιο ακριβό, τότε πρέπει να καταβληθεί μόνο ο δασμός εισαγωγής. Προς το παρόν δεν έχουν επιβληθεί ποτέ πρόστιμα.

Πλέον η μόνη διέξοδος για αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα είναι να έχουν όλα τα προϊόντα τους σε ευρωπαϊκές αποθήκες, κάτι που συνεπάγεται με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών.

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Η επιβολή φόρου στα δέματα από την Κίνα αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες στις Κάτω Χώρες. Οι καταναλωτές, που μέχρι τώρα επωφελούνταν από τις χαμηλές τιμές και την ευκολία των διαδικτυακών αγορών από κινεζικά καταστήματα, ίσως αναγκαστούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων για τους τοπικούς και ευρωπαϊκούς λιανοπωλητές, που προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και αξιόπιστες υπηρεσίες μετά την πώληση. Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να στρέψουν την προσοχή τους σε βιώσιμες αγορές και προϊόντα με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η ζήτηση για πιο οικολογικές λύσεις αυξάνεται.

Πιθανόν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας

Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στα δέματα από την Κίνα μπορεί να έχει ευρύτερη επίδρασης ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων παγκοσμίως, και τυχόν αλλαγές στην εμπορική πολιτική ενδέχεται να επηρεάσουν τις εμπορικές σχέσεις με πολλές χώρες.

Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρείες ίσως αναγκαστούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, αυξάνοντας τις τιμές ή αναζητώντας νέες αγορές. Ταυτόχρονα, άλλες χώρες εντός της ΕΕ μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας, προωθώντας νέες ρυθμίσεις και φόρους για τα εισαγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και προστατεύοντας τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166