ΑρχικήΕπιστήμηΗ πολλή TV βλάπτει σφόδρα τις σχολικές επιδόσεις

Η πολλή TV βλάπτει σφόδρα τις σχολικές επιδόσεις

Έφηβοι που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση ημερησίως έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από ό,τι οι συνομήλικοι τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέχεια που σας παραθέτει το Texnologia.Net.

Η 20ετής έρευνα σε περίπου 700 νεοϋορκέζικες οικογένειες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που έβλεπαν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες κάθε μέρα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους, ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι τα προβλήματα συγκέντρωσης που συνδέονται με τη θέαση τηλεόρασης μπορεί να είναι η αιτία για την αποτυχία στο σχολείο. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί λένε ότι η σύνδεση είναι ασαφής: ενδεχομένως οι έφηβοι με δυσκολίες μάθησης να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόρασης καθώς άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, είναι για αυτούς πιο δύσκολες.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ερευνητές από το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Jeffrey Johnson, πήραν συνεντεύξεις από 14χρονους 678 οικογενειών σχετικά με τις συνήθειές τους αναφορικά με την τηλεόραση. Οι γονείς των εφήβων ρωτήθηκαν για τυχόν δυσκολίες στη συμπεριφορά και στο σχολείο. Οι ερευνητές συνέχισαν να συλλέγουν πληροφορίες από τους γονείς και ξαναπήραν συνεντεύξεις από τα παιδιά στις ηλικίες των 16, 22 και 33 ετών.

Στην ηλικία των 14, τα περισσότερα από τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση μία με τρεις ώρες την ημέρα, ενώ το 13% έβλεπε τηλεόραση για πάνω από τέσσερις ώρες και το 10% λιγότερο από μία ώρα. Οι συνήθειές τους παρέμειναν ίδιες στα 16 και τα 22.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το 30% των μαθητών που έβλεπαν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση στην ηλικία των 14, είχαν προβλήματα συγκέντρωσης τα επόμενα χρόνια. Συγκριτικά, μόνο το 15% αυτών που έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα στην ηλικία των 14 είχαν τέτοια ελλείμματα συγκέντρωσης στη συνέχεια.

Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών που παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση έμειναν πίσω ή απέτυχαν να αποφοιτήσουν μέχρι τα 22 τους. Αντιστοίχως, μόνο το 10% των εφήβων που έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση είχαν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή απέτυχαν.

Αυτοί που έβλεπαν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να μην αποφοιτήσουν ή να μείνουν πίσω συγκρινόμενοι με εφήβους που έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως οι δυσκολίες μάθησης και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες είναι σκεπτικιστικές σχετικά με τα πορίσματα της έρευνας: «Η μελέτη δεν παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την αιτιακή σχέση ανάμεσα στην τηλεόραση και τις επακόλουθες δυσκολίες συγκέντρωσης», λέει ο Rene Weber από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ο Weber τονίζει ότι οι νεαροί με μη αναγνωρισμένα προβλήματα μάθησης μπορεί απλά να προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση από το να διαβάζουν.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την τηλεόραση με φτωχές σχολικές επιδόσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166