Η Rolls-Royce πώλησε στην Kongsberg το τμήμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων

Η Rolls-Royce πώλησε στην Kongsberg το τμήμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων

Η Rolls-Royce πώλησε στην Kongsberg το τμήμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (Rolls-Royce Commercial Marine).

Ο Βρετανός κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να πουλήσει το ζημιογόνο τμήμα των εμπορικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων του στο Νορβηγικό βιομηχανικό όμιλο Kongsberg για 500 εκατομμύρια λίρες (661 εκατομμύρια δολάρια).

«Η συμφωνία, ύψους 661 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μέρος μιας τεράστιας αναδιάρθρωσης υπό την ηγεσία του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Warren East», σύμφωνα με ανακοίνωση της Rolls-Royce.

Η Rolls-Royce εφαρμόζει ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ετήσιας εξοικονόμησης κόστους 400 εκατομμυρίων εκατομμυρίων λιρών μέχρι το τέλος του 2020.

Τα τελευταία χρόνια η γνωστή καταξιωμένη Βρετανική εταιρεία πήρε την κάτω βόλτα, βλέποντας να μειώνονται τα έσοδα και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι οικονομικές ζημιές, λόγω της ασθενούς ζήτησης που πωλεί στο εμπόριο, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούνται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο εκπρόσωπος της Rolls-Royce ανέφερε: «Η πώληση του τμήματος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της εταιρείας μας οφείλονται στο γεγονός πως θέλουμε να προβούμε σε αναδιαμόρφωση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας, μία στρατηγική που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Η πώληση του συγκεκριμένου τμήματος θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις τρεις βασικές δραστηριότητες των αεροδιαστημικών, αμυντικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων»

Το τμήμα εμπορικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί δραστικά από το 2015, απασχολεί περίπου 3.600 υπαλλήλους, κυρίως στην περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που είχε ως αρνητικό αντίκτυπο να μειωθεί η ζήτηση για θαλάσσια σκάφη και τον εξοπλισμό που τα συνοδεύει.

Η Kongsberg πρόσθεσε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από έκδοση ή πώληση νέων μετοχών συνολικού ύψους 5 δισεκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας (620 εκατομμύρια δολάρια ή 530 εκατομμύρια ευρώ).

Η Kongsberg ανήκει κατά 50% στη Νορβηγική κυβέρνηση.

Η Rolls-Royce αναμένει καθαρό κέρδος από 350 εκατομμύρια έως 400 εκατομμύρια λίρες από τη συναλλαγή, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Kongsberg, η οποία δραστηριοποιείται σε 25 χώρες και έχει 7.000 υπαλλήλους, παρέχει προϊόντα σε τομείς όπως άμυνα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αεροδιαστημική.

«Η εξαγορά της Rolls-Royce Commercial Marine μας καθιστά τον πληρέστερο προμηθευτή στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Με την εξαγορά αυτή θα ενισχύσουμε τη στρατηγική μας σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kongsberg, ο Geir Haoy.

Η Rolls-Royce, των οποίων οι κινητήρες χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη Airbus και Boeing, έχει 16.000 υπαλλήλους στην κύρια επιχειρησιακή βάση του στο Ντέρμπι της κεντρικής Αγγλίας. Ενώ ολόκληρη η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 55.000 υπαλλήλους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας