Η Ρωσία δημιούργησε τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο

Η Ρωσία δημιούργησε τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο

Η Ρωσία δημιούργησε τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο.

Το Σάββατο, η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατασκευή του Akademik Lomonosov, το πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, έξω από το ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης.

Σήμερα θα ρυμουλκηθεί προς το Μουρμάνσκ, μια πόλη (με λιμάνι) στη βορειοδυτική Ρωσία, όπου θα φορτωθεί με καύσιμα, και έπειτα ο τελικός του προορισμός θα είναι μια πόλη στον Αρκτικό Κύκλο που ονομάζεται Pevek, όπου θα αρχίσει να παράγει ενέργεια.

Το κινητό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει δική του πρόωση, αλλά ρυμουλκείται από άλλα πλοία. Μόλις φτάσει εκεί, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για μια πόλη 100.000 ατόμων.

Το Akademik Lomonosov θα διοχετεύσει με ενέργεια επίσης τα ορυχεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μόλις φτάσει, ο πυρηνικός αντιδραστήρας στον προορισμό του θα αντικαταστήσει τον πυρηνικό σταθμό Bilibino και τον σταθμό άνθρακα Chaunskaya, ο οποίος χτίστηκε το 1974 και το 1961, αντίστοιχα.

Η πυρηνική ενέργεια, αν και καθαρότερη και αναμφισβήτητα μια καλύτερη επιλογή για τον πλανήτη μας από τον άνθρακα και τον λιγνίτη, εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνο εγχείρημα που στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να συμβεί ότι είχε γίνει και στη Φουκοσίμα πριν λίγα χρόνια.

Επιπλέον ο συγκεκριμένος πλωτός πυρηνικός σταθμός είναι στην ουσία ένα πλοίο, το οποίο εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες της Αρκτικής, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι επικριτές αυτού του μεγαλειώδες έργο το αποκαλούν “πλωτό Τσερνομπίλ” και “Πυρηνικό Τιτανικό”.

Η Rosatom, η Ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία που ανέπτυξε το Lomonosov, εξέδωσε δήλωση που ανέφερε ότι ο πλωτός αντιδραστήρας που δημιούργησε θα είναι ανθεκτικός σε ακραίες συνθήκες, όπως το τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές και ότι έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που έχει επιβάλει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταστήσει το Lomonosov αβλαβή για το περιβάλλον.

Ωστόσο, για ορισμένους λόγους αρκετές ομάδες ακτιβιστών , καθώς και οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Σουηδίας δεν έχουν καθησυχαστεί από τα λεγόμενα της Ρωσίας, και προφανώς δεν θα αφήσουν το ζήτημα να περάσει έτσι απαρατήρητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας