Το Κέιπ Τάουν γνωρίζει τέτοια λειψυδρία, που σκέφτεται να προμηθευτεί παγόβουνα.
Οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική έχουν βρει ένα σχέδιο για την επίλυση μιας από τις χειρότερες ξηρασίες του κόσμου, σύροντας τεράστια παγόβουνα από την Ανταρκτική μέχρι τις ακτές της χώρας.
Ο Nick Sloane, ένας από τους εμπειρότερους προστάτες της θάλασσας, λέει ότι το σχέδιό αυτό θα μπορούσε να διασώσει το Κέιπ Τάουν από τη μακρόχρονη ξηρασία που βιώνει τα τελευταία χρόνια.
Στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής τα τελευταία τρία χρόνια έχει ρίξει ελάχιστη βροχή και έχει ως αποτέλεσμα οι δημόσιες αρχές να αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή νερού στις περισσότερες βρύσες των σπιτιών, και μάλιστα εκτιμάται πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 2019, αφήνοντας τους ανθρώπους πραγματικά απελπισμένους να περιμένουν στην ουρά για νερό στις πλατείες της πόλης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης έχει ζητήσει τους τελευταίους μήνες από τους πολίτες της να μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή νερού, ελαχιστοποιώντας τα ντους και την επαναχρησιμοποίηση του νερού για τις τουαλέτες και τους κήπους τους, μεταξύ των δραστικών μέτρων που ελήφθησαν για αυτό το φαινόμενο.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξαλειφθεί αυτή η τραγική κατάσταση, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να περνάει μια πρωτοφανή κρίση στο νερό.
Ο Nick Sloane, ένας από τους εμπνευστές πίσω από την ιδέα των παγόβουνων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters : Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στο ευρύ κοινό ότι εάν δεν υπάρχει άλλη πηγή για την επίλυση της κρίσης του νερού, τότε έχουμε μια άλλη ιδέα που κανείς άλλος δεν έχει σκεφτεί ακόμα.
Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες σκοπεύουν να τα τυλίξουν τα παγόβουνα με ένα ειδικό ύφασμα ούτως ώστε να μη λιώσουν κατά τη μεταφορά και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν τραβώντας τα από την Ανταρκτική μέχρι τις ακτές της Νότιας Αφρικής με μεγάλα πλοία.
Μόλις τα παγόβουνα φτάσουν στη Νότια Αφρική, τότε θα τα τεμαχίσουν και θα τα λιώσουν με την προοπτική να μετατραπεί σε πόσιμο νερό για τους ντόπιους.
Το σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη μοίρα του Κέηπ Τάουν, εάν γίνει πραγματικότητα – αν και δεδομένου του μεγάλου κόστους αυτού του εγχειρήματος, ίσως να μην θεωρείται και η πρώτη επιλογή.
Ο Sloane είπε ότι είναι ικανός να παρέχει 150 εκατομμύρια λίτρα νερό κάθε μέρα για ένα χρόνο από ένα μόνο παγόβουνο.
Το έργο κοστίζει 130 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός είναι για ένα ή περισσότερα παγόβουνα.