Η Ρωσία μπλόκαρε 50 VPN και υπηρεσίες Proxy που παρέχουν πρόσβαση στο Telegram.
Η αρμόδια αρχή της Ρωσίας που φέρει την ονομασία Roskomnadzor, μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, πάνω από 50 VPN και υπηρεσίες υπηρεσίες Proxy, που σημαίνει ότι κανένας Ρώσος Πολίτης δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των παραπάνω στοιχείων, εκτός κι αν βρίσκεται εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS (το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά το θέμα), οι υπάλληλοι του Roskomnadzor δεν δημοσίευσαν κάποιο κατάλογο με τα ονόματα των απαγορευμένων υπηρεσιών.
Όμως ο λόγος που οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν τις υπηρεσίες VPN και Proxy στους χρήστες οφείλεται στο γεγονός πώς ήταν η κύρια αιτία για να αποκλείσουν την πρόσβαση τους στο Telegram, μια εφαρμογή ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που απαγορεύτηκε στη χώρα.
Η Ρωσία απαγόρευσε το Telegram στις 13 Απριλίου μετά την άρνηση της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων να παρέχει πληροφορίες των πελατών της στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αποκρυπτογραφούν τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια των ερευνών.
Η απαγόρευση του Telegram τελικά δεν πήγε καλά όπως είχε προγραμματιστεί. Οι αρχές απαγόρευσαν αρχικά τις γνωστές διευθύνσεις IP του Telegram, αλλά η υπηρεσία άλλαξε τις παλιές με καινούργιες διευθύνσεις IP, προφανώς για να παραμείνει αόρατη στις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, το Roskomnadzor απαγόρευσε στη συνέχεια σχεδόν 20 εκατομμύρια διευθύνσεις IP που ανήκουν στο Amazon και στο Google Cloud, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Telegram στην αλλαγή των IP και της υποδομής του ξανά.
Μετά από σχεδόν δώδεκα ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες υπηρεσίες υπέστησαν διακοπές στη Ρωσία, το Roskomnadzor σταμάτησε εν τέλει την απαγόρευση του Amazon και του Google Cloud.
Ωστόσο, πολλοί υποψιάζονται ότι τόσο η Amazon όσο και η Google άσκησαν τρομερή πίεση στην πίεση στην αρμόδια αρχή, επειδή τρεις ημέρες αργότερα, οι δύο εταιρείες είχαν διέκοψαν οικειοθελώς την τεχνική που ονομάζεται “Domain fronting”, είναι μια τεχνική που παρακάμπτει τη λογοκρισία του Διαδικτύου κρύβοντας το πραγματικό τελικό σημείο μιας σύνδεσης, το οποίο το χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές και ιστοσελίδες για να αποφύγουν τη λογοδοσία στις κυβερνήσεις που ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες για τους χρήστες τους.