Η φυσική ανάταση που νιώθουμε μετά από την άσκηση θα μπορούσε κάποια μέρα να αποκτηθεί πολύ πιο εύκολα και ξεκούραστα μέσω ενός «μαγικού» χαπιού το οποίο θα στοχεύει σε ένα γονίδιο στον εγκέφαλο μας.
Ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Yale αναφέρουν ότι εξειδικευμένα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν του λόγους για τους οποίους η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τα άτομα που το έχουν ανάγκη, όπως αυτά που πάσχουν από κατάθλιψη.
Στην μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, τονίζεται ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερο αποτελεσματικών φαρμάκων.
Ειδικές οργανώσεις Ψυχικής Υγείας στη Βρετανία έχουν συμπεριλάβει ήδη στο θεραπευτικό τους πρόγραμμα την άσκηση ως μέσο αντιμετώπισης της κατάθλιψης.
Παρότι η σχέση ανάμεσα στην άσκηση και στην βελτίωση της διάθεσης είναι ευρέως γνωστή, οι λόγοι πίσω από αυτή τη σχέση δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως κατανοητοί.
Οι τελευταίες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του εγκεφάλου που καλείται ιππόκαμπος και ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος στόχος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο για την εξέταση των γονιδίων τα οποία ενεργοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης στην συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Τελικά κατέληξαν σε κάποιο γονίδιο το οποίο ονομάζεται VGF.
Το γονίδιο αυτό συνδέεται με έναν αυξητικό παράγοντα, ο οποίος συμμετέχει χημικά στην ανάπτυξη των νευρωνικών κυττάρων.
Η ύπαρξη αυτού του γονιδίου ταιριάζει απόλυτα με την θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης απαιτούνται αλλαγές στην πραγματική δομή και τους συνδέσμους ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και όχι μόνο αλλαγές στις χημικές ουσίες που περιτριγυρίζουν τα κύτταρα.
Το επόμενο βήμα λοιπόν ήταν η παραγωγή αυτής της χημικής ουσίας και η δοκιμή της σε ποντίκια. Η επίδραση της χημικής αυτής ουσίας στην συμπεριφορά των πειραματόζωων φάνηκε να είναι σχεδόν ανάλογη με αυτή των αντικαταθλιπτικών που χορηγούνται στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα φάρμακο το οποίο θα βασίζεται στο γονίδιο VGF θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δραστικό σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.
Ο Marcus Roberts, διευθυντής της οργάνωσης ψυχικής υγείας Mind, είπε ότι επί του παρόντος, η χρήση της άσκησης ως μέσο θεραπείας ψυχικών προβλημάτων υγείας θα πρέπει να συνίσταται από γιατρούς.
«Η οργάνωσή μας εδώ και καιρό συνιστά την φυσική άσκηση ως μέσο βελτίωσης της ψυχικής υγείας ενώ πολλά άτομα τα οποία βιώνουν ψυχική εξάντληση μας έχουν εξομολογηθεί ότι η άσκηση τους έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό,» σχολιάζει ο Roberts.
«Η έρευνα μας έχει δείξει ότι η άσκηση στην ύπαιθρο είναι δυνατόν να μειώσει το αίσθημα της κατάθλιψης και να αυξήσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου προσδίδοντας την αίσθηση του επιτεύγματος. Όλα δείχνουν ότι η νέα ουσία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κλινική θεραπεία.»