ΑρχικήΤι είναιΗ σημασία του πρωινού γεύματος και οι παρενέργειες έλλειψης του

Η σημασία του πρωινού γεύματος και οι παρενέργειες έλλειψης του

Ξύπνησες, ντύθηκες, έφυγες μήπως ξέχασες κάτι; Είναι όλα στην τσάντα σου, είναι όμως όσα πρέπει στο στομάχι σου; Ένα καλό, πλούσιο σε άμυλο πρωινό θα σου φτιάξει τη μέρα!

Συνεχώς ακούμε παροιμίες που εξυμνούν την αξία του πρωινού γεύματος. Οι διαιτολόγοι δεν παύουν να επιβεβαιώνουν πόση σημασία έχει να μην παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας φροντίζοντας μάλιστα να είναι σωστό και ισορροπημένο.

Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά τις δραστηριότητες μας. Όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό, συνήθως βρίσκονται πολύ πεινασμένοι κατά τις 11-12 το μεσημέρι, οπότε επιλέγουν σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη ως εύκολη και γρήγορη λύση.

Επιπλέον, η έλλειψη πρωινού συχνά υποβάλλει τον οργανισμό στο να «απαιτεί» μεγαλύτερες ποσότητες ειδών διατροφής στα υπόλοιπα γεύματα για να ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας. Ας μην περιμένεις λοιπόν να πεινάσεις για να φας, γιατί έτσι σίγουρα θα φας πολύ περισσότερο.

Ο γενικός κανόνας σωστής διατροφής, με τον οποίον φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί, έρχεται να ενισχύσει τη σημασία των τριών μικρότερων γευμάτων την ημέρα (δεκατιανό, απογευματινό και προ ύπνου) μεταξύ των κυρίων γευμάτων, καθιστώντας τα απαραίτητα αλλά και ωφελιμότερα από το ένα ή δύο γεύματα μεγάλων ποσοτήτων. Η πολύωρη στέρηση φαγητού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οδηγεί σε ατονία, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί με πολυφαγία.

Ως εκ τούτου, ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει:

• Αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί / φρυγανιές / κράκερ / δημητριακά / μπισκότα)
• Φρούτα
• Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα
• Τα αμυλούχα τρόφιμα, εκτός από τη βάση της καθημερινής μας διατροφής, πρέπει να αποτελούν και το βασικό συστατικό του πρωινού μας γεύματος. Μας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) που θα μας εξασφαλίσουν την ενέργεια για όλη την ημέρα (καθώς οι υδατάνθρακες είναι το βασικό ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού), πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν αποδεδειγμένα προστατευτική δράση έναντι διαφόρων ασθενειών του σύγχρονου δυτικού κόσμου, όπως του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας. Για να αυξήσουμε το περιεχόμενο της διατροφής μας σε φυτικές ίνες πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία ως λιγότερο επεξεργασμένα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες.

Έχοντας τα αμυλούχα τρόφιμα ως βάση του πρωινού μας γεύματος, ιδανικό είναι να τα συνδυάσουμε με γάλα ή γιαούρτι ώστε να προσλάβουμε το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μας, βιταμίνες Α και D καθώς και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τέλος, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρωινό μας με φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων ώστε να το εμπλουτίσουμε με περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία αλλά και φυτικές ίνες.

Η σύγχρονη εποχή έχει ως βασικό γνώρισμα την έλλειψη χρόνου που οδηγεί συνήθως στην αδυναμία τήρησης ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μια σωστή επιλογή για πρωινό χωρίς να μας στοιχίσει σε… χρόνο;

Μια ιδανική και ισορροπημένη λύση μπορούν να αποτελέσουν τα μπισκότα τύπου Πτι-Μπερ ή Μιράντα, αλλά και τα Cream Crackers ή μπισκότα τύπου Digestive, καθώς αποτελούν καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων (αμύλου), φυτικών ινών και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, ενώ παράλληλα είναι απαλλαγμένα από trans λιπαρά, οξέα και χοληστερόλη.

Έτσι, συνοδεύοντας το γάλα ή το χυμό μας το πρωί, ακόμα και τον καφέ, με 3-4 μπισκότα ή Cream Crackers εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Με αυτόν τον τρόπο τα μπισκότα μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προσφέροντας πολύτιμους σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες χωρίς περιττές θερμίδες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166