ΑρχικήΤι είναιΓέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη χώρα μας, η οποία θα περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καλοδιωτή γέφυρα του κόσμου. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα!. Να που και οι Έλληνες πλέον μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό το μεγάλο επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής.

Ακόμα και η μακρινή μας Ιαπωνία υποκλίνεται καθώς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες και περισσότερες γέφυρες στον κόσμο. Πολλοί θεωρούν την κατασκευή μιας γέφυρας μια απλή υπόθεση αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς για την κατασκευή της εργάστηκαν επί 7 χρόνια χιλιάδες επιστήμονες και προσωπικό. Ας δούμε μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα και καινοτομίες που αυτή η γέφυρα έχει.

Καταρχάς να εξηγήσουμε ότι η γέφυρα μας είναι η μεγαλύτερη καλοδιωτή του κόσμου. Υπάρχουν πολλών ειδών γέφυρες όπως με δοκούς, κοιλαδογέφυρες, επαγκιστρωμένες και καλοδιωτές. Καλοδιωτη είναι μια γέφυρα η οποία αποτελείτε από πυλώνες, τουλάχιστον από 2 ή περισσότερους και το κατάστρωμα η οδόστρωμα κρέμεται με τη βοήθεια των καλωδίων.

Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ένα όνειρο εκατό και πλέον χρόνων, καθώς ο μεγάλος αυτός πολιτικός είχε οραματιστεί τη ζεύξη Πελοποννήσου και Στέρεας Ελλάδας. Βέβαια πριν 100 χρόνια η τεχνογνωσία δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να επέτρεπε την κατασκευή της, αλλά πολύ πρόσφατα το μεγάλο αυτό όραμα έγινε πράξη καθώς το 1997 ξεκίνησε η μελέτη και η κατασκευή.

Η περίοδος μελετών διήρκεσε 2 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη αφού οι μελέτες και οι δόκιμες έγιναν στην Ελβετία σε προγράμματα simulation, αλλά και με την χρήση μακέτας μέσα σε αεροδυναμικά τούνελ. Προηγήθηκε μια εκτενής μελέτη του πορθμείου καθώς ο γεωλογικός χορός παρουσιάζει μερικές ιδιομορφίες. Καταρχάς τα στενά διαχέουν ισχυρά ρεύματα ειδικά από την μεριά του Ρίου. Αυτό θα δυσκόλευε και την κατασκευή αλλά και την ομαλή λειτουργία του έργου. Είναι αδύνατο να σταματήσει κανείς τα ρεύματα όποτε δόθηκε μεγάλη έμφαση στην στήριξη της κατασκευής η οποία παρουσιάζει τα βαθύτερα θεμέλια που έγιναν ποτέ.

Τα νερά στην περιοχή έχουν βάθος 65 μέτρα τουλάχιστον και επιπλέον ο πυθμένας της θάλασσας είναι ένα μίγμα αργίλου και σαθρών πετρωμάτων. Με την βοήθεια τσιμεντοενέσεων τα θεμέλια έχουν φτάσει πλέον μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι και 500 μέτρα. Επίσης καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής δόθηκε μεγάλο βάρος στην αντισεισμική προστασία της κατασκευής αφού αντέχει σεισμούς μέχρι και 7,5 Ρίχτερ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 1 δευτερόλεπτου το έδαφος κινείται 1,5 ολόκληρα μέτρα. Αυτή η γέφυρα λοιπόν αντέχει Ακόμα και έναν τέτοιο εντελώς καταστροφικό σεισμό. Τα στενά αυτά θα διαπερνούνται επίσης και από μεγάλα καραβιά τα οποία πιθανόν να δημιουργούσαν προβλήματα στη γέφυρα η οποία έχει ύψος 65 μέτρα. Να που όμως ακόμα και το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο του κόσμου μπορεί να περάσει από κάτω αλλά και να συγκρουσθεί με αυτή με μια ταχύτητα 16 κόμβων δηλαδή περίπου 40km/h. Στην περίπτωση που ένας φονικός τυφώνας στην περιοχή πλήξει την γέφυρα αυτή θα του αντισταθεί.

Να θυμίσουμε ότι τυφώνες 270km/h είναι απίθανοι και συμβαίνουν μόνο σε ταινίες του Hollywood. Τέλος να πούμε ότι χρειάστηκαν 250 χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο αλλά και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων πάχους 10 εκατοστών.

Ένα από τα ποιο θαυμαστά επιτεύγματα όμως ήταν η κατασκευή της. Εν μέρει οι πυλώνες μέγιστου ύψους 230 μέτρων κατασκευάστηκαν στην ξηρά και ρυμουλκήθηκαν στις τελικές τους θέσεις. Ειδικές δεξαμενές αφαιρούσαν το νερό γύρω από τον πυλώνα που βυθιζόταν στο νερό έτσι ώστε να ενισχυθεί με τσιμέντο και αμμοχάλικο για να είναι πιο βαρύς και στέρεος.

Το υπέδαφος κάτω από τους πυλώνες ενισχύθηκε με τσιμεντοενέσεις αλλά και ειδικούς χαλύβδινους σωλήνες δημιουργώντας ένα πολύ στιβαρό πυθμένα για να σταθούν οι πυλώνες. Οι πυλώνες σταδιακά υψώνονται και η κατασκευή κάθε ένα από αυτούς έχει διάρκεια περίπου 12 μήνες καθώς συναρμολογούνται σταδιακά.

Το κατάστρωμα έπειτα συγκολλείται στον αέρα ενώ το κρατάει γερανός και έπειτα συνδέεται με καλώδιο στην κορυφή του πυλώνα. Το κάθε ένα κομμάτι οδοστρώματος έχει βάρος περίπου 420 τόνους ανά 8 μέτρα και συνολικά η γέφυρα έχει μήκος 2252 μέτρα με μέγιστο πλάτος 27 μέτρα. Ο γερανός που χρησιμοποιήθηκε είναι ο μεγαλύτερος πλωτός του κόσμου, ονομάζεται LISA A και σηκώνει βάρη μέχρι 500 τόνους την φορά.

Όπως είπαμε η γέφυρα μας είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Με μήκος 2252 μέτρα ξεπερνάει κατά 300 μέτρα την γέφυρα Golden Gate στον κόλπο του Σαν Φρανσισκο. Είναι δε 2,5 φορές μεγαλύτερη από την γέφυρα TATARA στην Ιαπωνία αλλά και τη γέφυρα της Νορμανδίας. Είναι επίσης και η μόνη στον κόσμο με 4 πυλώνες και 560 μέτρα καταστρώματα συνδεδεμένα στον κάθε ένα. Θα την χρησιμοποιούν κάπου στα 9000 οχήματα την ημέρα ενώ το μέγιστο όριο της είναι μέχρι 25000 οχήματα την ημέρα ένας αριθμός πολύ ικανοποιητικός από κάθε άποψη.

Μειώνει την απόσταση κατά 25 ολόκληρα λεπτά καθώς τα ferry boats χρειάζονται 30 λεπτά να διασχίσουν την απόσταση των 2 μιλιών λόγω κυρίως των ισχυρών ρευμάτων που αναφέραμε πριν. Μάλιστα υπάρχουν διόδια και το κόστο είναι περίπου 10 εύρω ανά όχημα ενώ υπάρχουν και ειδικές τιμές για τους κάτοικους της περιοχής που την χρησιμοποιούν καθημερινά.

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 24 Δεκεμβρίου του 2004, ωστόσο να επισημάνουμε πως άργησε πολύ έως ότου να ολοκληρωθεί, ξεπερνώντας κατά πολύ τα χρονοδιαγράμματα. Από πάνω της περνάει όπως πάντα και η Ολυμπιακή Φλόγα, συμβολίζοντας την μοναδική επιτυχία της κατασκευής της.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνετέλεσαν σε αυτό το μικρό θαύμα και μας έκαναν υπερήφανους για μια τέτοια μεγάλη καινοτομία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166