ΑρχικήΟικονομίαΗ σημασία της καθημερινής υποστήριξης στα δίκτυα εστίασης

Η σημασία της καθημερινής υποστήριξης στα δίκτυα εστίασης

Σημαντικοί προβληματισμοί είναι πάντοτε παρόντες σε οποιαδήποτε επενδυτική διαδικασία, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για επένδυση σε μια συνεργασία franchise. Η αναγνωρισιμότητα του σήματος, οι υποδομές στησίματος και λειτουργίας και η πίστη στο μέλλον για οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος είναι κάποιοι λόγοι επιλογής ενός Franchise. Εξίσου σημαντικοί παράμετροι είναι η αξιοπιστία του δικαιοπάροχου, η ζήτηση του προϊόντος στη δική σας περιοχή, αλλά και η ικανότητα σας να διοικήσετε τα χρήματα σας κάτω από τις οδηγίες τρίτων.

Πρωταρχικής σημασίας όμως είναι η υποστήριξη στην εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και του ίδιου του επιχειρηματία στο να λειτουργεί σε καθεστώς δικαιόχρησης, η οποία μάλιστα πρέπει να είναι μία συνεχής και εξελικτική διαδικασία.

Η απόφαση ενός επιχειρηματία να ενταχθεί σε ένα δίκτυο Franchise καταβάλλοντας συνήθως μεγάλα χρηματικά ποσά για δικαιώματα και για το στήσιμο της επένδυσης απαιτεί πολλή σκέψη και χρόνο. Η δικαιοπάροχος εταιρία θα δώσει τα εχέγγυα εκείνα που θα πείσουν τον επενδυτή να ενταχθεί στο δίκτυο καταστημάτων της, αποσκοπώντας στο αμοιβαίο όφελος, ενώ αντίστοιχα θα πρέπει να τον εγκρίνει και ως συνεργάτη – δικαιοδόχο.

Αφού γίνει το επιχειρηματικό πλάνο και βεβαιωθούν και τα δύο μέρη, ότι η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει και να είναι οικονομικά βιώσιμη ξεκινά η φάση υλοποίησης, η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. ¨Έργα κατασκευής, αδειοδότηση από κρατικούς φορείς, αγορά κ εγκατάσταση εξοπλισμού, εξεύρεση, επιλογή προσωπικού και εκπαίδευση του, επιλογή προμηθευτών και τέλος διαφημιστική καμπάνια είναι μερικά μόνο στάδια υλοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Αντίθετα με ότι ίσως θα περίμενε κανείς, σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπου ο δικαιοδόχος παίρνει το κλειδί στο χέρι, αρχίζουν τα πιο δύσκολα και συχνά απρόσμενα προβλήματα. Μέχρι τα εγκαίνια, τα στάδια είναι ελεγχόμενα και οι όποιες δυσκολίες είναι σε γενικές γραμμές γνωστές και αντιμετωπίσιμες, σύμφωνα με το εκάστοτε επιχειρηματικό πλάνο.

Με το άνοιγμα του καταστήματος όμως, ξεκινά ένας νέος κύκλος διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν και ακολουθηθούν για μια επιτυχή συνέχεια. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε τα σημεία εκείνα, στα οποία η υποστήριξη στον δικαιοδόχο είναι καθοριστικής σημασίας μετά το άνοιγμα της επιχείρησης του.

Η σπουδαιότητα της υποστήριξης του δικτύου των δικαιοδόχων φαίνεται και από το ότι μεγάλες εταιρίες του κλάδου ορίζουν αντιπρόσωπο της μητρικής υπεύθυνο για μία περιοχή ή ένα συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (AreaManager). Ρόλος της θέσης αυτής είναι να αντιπροσωπεύει το δικαιοπάροχο και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον κάθε επενδυτή-συνεργάτη, βεβαιώνοντας ότι τα στάνταρτ λειτουργίας, όπως έχουν καθοριστεί ακολουθούνται και στην πράξη. Οι όποιες συστάσεις του βασίζονται σε παρατηρήσεις από το συγκεκριμένο κατάστημα και η προσέγγιση στον δικαιοδόχο πρέπει να είναι διακριτική αλλά παράλληλα απόλυτα τεκμηριωμένη. Αντίστοιχα, όπου απαιτείται, πρέπει να μπορεί να επέμβει και να κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας σύμφωνες με τις γενικές κατευθύνσεις πού έχει από την δικαιοπάροχο εταιρεία, αλλά πάντοτε με στόχο το συμφέρον και των δύο μερών.

Η εκπαίδευση του προσωπικού στο οποίο θα εμπιστευθούμε την επένδυση μας πρέπει να είναι μία διαδικασία συνεχής και ελεγχόμενη από το δικαιοπάροχο. Ο κατάλληλος άνθρωπος πρέπει να λάβει την εκπαίδευση που χρειάζεται, ώστε να επιτελεί μία σειρά από ελεγχόμενες ενέργειες ανάλογες με τη θέση που κατέχει στη παραγωγική αλυσίδα.

Οι διαδικασίες παραλαβής, αποθήκευσης και γενικότερα χειρισμού τροφίμων είναι από τις πιο σημαντικές και οι τυχόν αποκλίσεις από τις οδηγίες της δικαιοπαρόχου μπορούν να αποβούν καταστροφικές για όλη την επένδυση. Περιπτώσεις σαλμονέλας, ή δηλητηρίασης λόγω μη τήρησης των κανόνων υγιεινής συνήθως γίνονται γνωστές στο καταναλωτικό κοινό. Άλλες όμως, λιγότερο επιβλαβείς στον πελάτη, συχνά δεν καταγγέλλονται και απλά χάνουμε σε αξιοπιστία απέναντι στον καταναλωτή.

Εκπαίδευση όμως απαιτείται και όταν ένα νέο προϊόν βγαίνει στην αγορά. Το να σταλεί π.χ ένα εγχειρίδιο ή μια οδηγία για το τρόπο παρασκευής ενός νέου πιάτου δεν είναι αρκετό. Πρέπει παράλληλα να γίνει από εξουσιοδοτημένο άνθρωπο του δικαιοπαρόχου επίδειξη για το τρόπο παρασκευής και σερβιρίσματος στο προσωπικό των καταστημάτων, ώστε να μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες των αποκλίσεων.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η συγγραφή των εγχειριδίων λειτουργίας δεν μας εξασφαλίζουν από τις οποίες παρεκκλίσεις. Γι αυτό απαραίτητη είναι και η ύπαρξη «MysteryClient» ο οποίος, κατόπιν εντολών του δικαιοπαρόχου επισκέπτεται τα καταστήματα της αλυσίδας απροειδοποίητα και πάνω σε προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο καταγράφει την εμπειρία του ως ανώνυμος πελάτης. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως από εξωτερικό συνεργάτη του δικαιοπαρόχου και τα αποτελέσματα της ανακοινώνονται και συζητιόνται με το δικαιοδόχο όπου και συναποφασίζονται οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Το επιχειρηματικό πλάνο, που καθορίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης, επειδή είναι βασισμένο σε εκτιμήσεις και προβλέψεις, συχνά χρειάζεται επεμβάσεις. Αυτές πρέπει να γίνονται κατόπιν συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών και τα αναγκαία μέτρα να λαμβάνονται άμεσα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τη σύνθεση του μενού, τη χρήση πρώτων υλών, την αλλαγή κάποιου προμηθευτή η ακόμα και τη διαδικασία παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποστήριξη του δικαιοπάροχου για τη σωστή εφαρμογή των αλλαγών είναι καθοριστική.

Σημαντική διαδικασία υποστήριξης είναι και η παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Τυχόν παρεκκλίσεις από τα επιμέρους κόστη φαγητού, ποτού ή στο εργατικό κόστος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένες προτάσεις από το δικαιοπάροχο και όχι με «ευχολόγια». Με σημείο αναφοράς την τεχνογνωσία της μητρικής γίνεται ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζουν τα κέντρα κόστους και οι όποιες συστάσεις για αντιμετώπιση των αποκλίσεων θα πρέπει να ακολουθούν άμεσα. Αντίστοιχη είναι και η συνδρομή του δικαιοπάροχου στη διαφήμιση που τυχόν απαιτείται ακόμα και σε τοπικό επίπεδο για τόνωση των πωλήσεων.

Η προώθηση του καταστήματος και των υπηρεσιών μέσω μιας οργανωμένης διαφημιστικής καμπάνιας ή άλλων μεθόδων σε μία αυστηρά καθορισμένη περιοχή είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα της όλης επένδυσης. Είναι πιθανό να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην πληθυσμιακή σύνθεση της εκάστοτε περιοχής σε σχέση με το υπόλοιπο δίκτυο και έτσι να απαιτείται ειδική εκστρατεία προώθησης για την συγκεκριμένη περιοχή ή κατάστημα. Αυτές οι ιδιαιτερότητες στο μέλλον θα ενταθούν ακόμα περισσότερο λόγω της ένταξης στην Ελληνική πραγματικότητα οικονομικών και άλλων μεταναστών με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και αγοραστική ικανότητα.

Η επικοινωνία μεταξύ των δυο μερών (του δικαιοπαρόχου και του δικαιοδόχου) θα πρέπει να είναι συνεχής και να νιώθει ο δικαιοδόχος ότι έχει δίπλα του την υποστήριξη ενός δικτύου, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει να λυθούν όποιες λειτουργικές ή άλλες δυσκολίες και δεν ενδιαφέρεται μόνο να λαμβάνει μηνιαία δικαιώματα (Royalties). Εφόσον υπάρχει αυτή η συνεχής επικοινωνία, ο επιχειρηματίας θα είναι και πιο δεκτικός εάν του ζητηθεί να προχωρήσει σε μετασκευές στο κατάστημα του, σύμφωνα με νέα εταιρικά πρότυπα σχεδιασμού ή να συνδράμει έκτακτα σε μια διαφημιστική εκστρατεία.

Η σχέση όμως μεταξύ δικαιοδόχου και δικαιοπάροχου πρέπει να είναι αμφίδρομη. Όσο καλό και επιτυχημένο και να είναι ένα προϊόν, πάντοτε θα υπάρχουν περιθώρια εμπλουτισμού ή βελτιώσεων του, που μπορούν, αφού υιοθετηθούν από το δικαιοπάροχο να λάβουν σάρκα και οστά και να αποφέρουν κέρδη.

Ο εστιάτορας – επενδυτής –συνεργάτης – δικαιοδόχος είναι αυτός που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον καταναλωτή και ακούει τις προτάσεις τους. Η σωστή αποκωδικοποίηση τους από τα δύο μέρη θα φέρει επιπλέον δυνατότητες για ανάπτυξη στο δικαιοπάροχο και μεγαλύτερα κέρδη στο δίκτυο και το δικαιοδόχο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166