Η ιαπωνική εταιρεία Sony δήλωσε σημέρα (10/12/2020) ότι συμφώνησε να αγοράσει τον αμερικανικό γίγαντα στον τομέα anime streaming, την Crunchyroll, η οποία έχει περισσότερους από τρία εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν κάποιο συνδρομητικό πακέτο για να παρακολουθούν το περιεχόμενο της. Το χρηματικό ποσό εξαγοράς ανέρχεται στα 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με αυτήν την αγορά το τμήμα ψυχαγωγίας της Sony ελπίζει να ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά streaming βίντεο και να ανταγωνιστεί τους οίκους Netflix και Hulu, οι οποίοι προσφέρουν επίσης τίτλους anime.
Η Crunchyroll, που ιδρύθηκε το 2006, είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή αρχειοθήκη ιαπωνικών κινούμενων σχεδίων στον κόσμο.
Ο Tony Vinciquerra, Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Pictures Entertainment, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε ήδη αναπτύξει «μια βαθιά κατανόηση αυτού του παγκόσμιου artform» μέσω της δικής της υπηρεσίας anime streaming Funimation, την οποία θα συνδυάσει με την Crunchyroll.
Ο Vinciquerra πρόσθεσε: «Μαζί με το Crunchyroll, θα δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους θαυμαστές αυτού του είδους, ενώ παράλληλα θα παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες στους δημιουργούς, τους παραγωγούς και τους εκδότες στην Ιαπωνία, όπως και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη δύναμη της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας για να πετύχουμε τα μέγιστα σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα ψυχαγωγίας».
Η Sony σημείωσε πρόσφατα τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία με τη δημοφιλή σειρά anime «Demon Slayer» που δημιουργήθηκε από το στούντιο Aniplex. Και έγινε η δεύτερη ταινία με τα υψηλότερα κέρδη στην Ιαπωνία όλων των εποχών, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει έσοδα της τάξεως του 27,5 δισεκατομμυρίων γιεν (265 εκατομμύρια δολάρια) στο box office.
Σε τούτο το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως αυτή η εξαγορά αλλάζει την σκακιέρα στον τομέα των «anime», προφανώς γιατί αυτού του τύπου τα κινούμενα σχέδια έχουν ένα τρομερά φανατικό κοινό, που δεν περιλαμβάνει μόνο ανήλικα άτομα, αλλά και μεγάλους ανθρώπους, κάτι που συνεπάγεται πως αυτή η βιομηχανία είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τιςπρωτοπόρες εταιρείες, και πιθανόν, αναμένεται κάποια στιγμή, οι ανταγωνίστριες εταιρείες να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις ώστε να μην μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.