ΑρχικήΕιδήσειςΟι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ξεκινούν έρευνα στο Facebook για το VR

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ξεκινούν έρευνα στο Facebook για το VR

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα (10/12/2020) μία νέα ενδελεχή έρευνα κατά του Facebook σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να συνδέσει τα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας της Oculus με το κοινωνικό του δίκτυο. Να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν πως η Oculus VR, LLC είναι θυγατρική εταιρεία του Facebook Technologies, LLC.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο (Bundeskartellamt), δήλωσε ότι ξεκίνησε την διαδικασία διερεύνησης για τον εντοπισμό πιθανής κατάχρησης, σχετικά με τα σχέδια του Facebook να απαιτήσει από τους χρήστες που έχουν αγοράσει τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας Quest 2 που παράγει η Oculus να εγγραφούν και να συνδεθούν λογαριασμό του Facebook.com ώστε να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι κάτι παρόμοιο με τα κινητά τηλέφωνα που αν δεν βάλεις την κάρτα sim δεν μπορούν να δουλέψουν.

«Η σύνδεση προϊόντων εικονικής πραγματικότητας και του κοινωνικού δικτύου με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποτελέσει απαγορευμένη κατάχρηση κυριαρχίας από το Facebook», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundeskartellamt, ο Andreas Mundt. «Με το κοινωνικό του δίκτυο, το Facebook κατέχει ήδη δεσπόζουσα θέση στη Γερμανία και είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αναδυόμενη, και παράλληλα αναπτυσσόμενη αγορά εικονικής πραγματικότητας. Σκοπεύουμε να εξετάσουμε εάν και σε ποιο βαθμό αυτή η απαίτηση σύνδεσης έχει επηρεάσει τον ανταγωνισμό και στους δύο τομείς δραστηριότητας».

Σε απάντηση σε αίτημα για σχόλιο από το Associated Press, το Facebook σημείωσε ότι είχε ήδη σταματήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της Oculus στη Γερμανία φέτος. Δεν έχει αναφέρει λεπτομερώς γιατί προέβη σε τούτη την κίνηση, αλλά είπε ότι δεν σχετίζεται με την έρευνα που ξεκίνησε σήμερα την Πέμπτη.

«Ενώ οι συσκευές Oculus δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες προς πώληση στη Γερμανία, θα συνεργαστούμε πλήρως με την Bundeskartellamt, και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν έχουν καμία βάση αυτές οι κατηγορίες που μας προσάπτουν», δήλωσε το Facebook.

Η εταιρεία, η οποία εξαγόρασε την Oculus το 2014, έχει μετονομάσει το Oculus Connect σε Facebook Connect επίσης άλλαξε το όνομα της ερευνητικής του ομάδας που δραστηριοποιείται στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας από Oculus Research σε Facebook Reality Labs.

Η γερμανική έρευνα έρχεται μόλις μια μέρα αφότου οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές μήνισαν το κοινωνικό δίκτυο, κατηγορώντας ότι καταχράστηκε την ισχύ του στην αγορά για να εξαφανίσει επί της ουσίας όλους τους ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, βλάπτοντας τον ανταγωνισμό, ενώ με αυτήν την απαράδεκτη τακτική έχει ως αρνητικό πρόσημο οι τελικοί χρήστες και καταναλωτές να έχουν λιγότερες επιλογές.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που το Facebook παραβιάζει τις γερμανικές αντιμονοπωλιακές αρχές.

Πέρυσι, η Bundeskartellamt κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Facebook εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στοχεύει καλύτερα τις διαφημίσεις στο κοινό που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του, αναγκάζοντας τους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους από άλλες υπηρεσίες που ανήκουν στο Facebook, όπως το WhatsApp και το Instagram, καθώς και με εταιρείες τρίτου μέρους μέσω των «Like» και των «Κοινοποιήσεων» σε αναρτήσεις.

Ωστόσο η Bundeskartellamt έδωσε αρκετούς μήνες περιθώριο στο Facebook για να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα και μην να τα συνδυάζει με τους λογαριασμούς χρηστών στην πλατφόρμα του, χωρίς τη συγκατάθεση τους. Όμως το Facebook άσκησε έφεση για την απόφαση αυτή, ενώ ένα δικαστήριο του Ντίσελντορφ έκρινε ότι δεν έπρεπε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Αλλά τον Ιούνιο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, έκρινε ένοχο το Facebook, ανατρέποντας την απόφαση αναστολής του δικαστηρίου του Ντίσελντορφ, ενώ συμφώνησε με την Bundeskartellamt ότι οι όροι χρήσης του Facebook δεν αφήνουν τους «χρήστες του Facebook άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν τους όρους ώστε να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της πλατφόρμας.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη στο Ντίσελντορφ, και το Facebook δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση του «ότι δεν υπάρχει κατάχρηση κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας».

Η υπόθεση του Ντίσελντορφ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 26 Μαρτίου 2021.

«Το γεγονός ότι το Facebook έχει καταφύγει σε διάφορα ένδικα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα του, δεν προκαλεί έκπληξη, προφανώς γιατί διακυβεύονται πολλά πράγματα, δήλωσε ο Mundt. «Ωστόσο, η προκύπτουσα καθυστέρηση στις νομικές διαδικασίες είναι φυσικά λυπηρή για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166