ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ταϊλάνδη μαστίζεται από την παράνομη εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων

Η Ταϊλάνδη μαστίζεται από την παράνομη εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων

Η Ταϊλάνδη μαστίζεται από την παράνομη εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης εντόπισε διάφορα εργοστάσια κοντά στη Μπανγκόκ, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούν ένα παραθυράκι στο νομό για παράνομη εισαγωγή και επεξεργασία ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου βιομηχανίας δήλωσαν σήμερα (την Παρασκευή) ότι εξακολουθούν να διερευνούν διάφορες περιπτώσεις αυτού του φαινομένου, μετά από επιδρομές αυτή την εβδομάδα σε τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια σε βιομηχανικά πάρκα στα περίχωρα της πρωτεύουσας, και μάλιστα βρήκαν σχεδόν 100 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, όπως παλιές μονάδες υπολογιστών, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, παλαιά κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.

«Αυτά τα εργοστάσια δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και θα κλείσουν εν αναμονή περαιτέρω διερεύνησης των περιπτώσεων», δήλωσε ο Weerakit Runthakithanarat, υπάλληλος υπουργείου στην επαρχία Chachoengsao.

Είπε ότι άλλα 10 εργοστάσια θα επιθεωρηθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου και ότι η αστυνομία θα ελέγξει τις άδειες των εταιρειών που προβαίνουν σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας, και για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος σκοπός θα επιστρατευτούν εμπειρογνώμονες του είδους για να καθορίσουν ποια υλικά υποβάλλονταν σε επεξεργασία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τα εργοστάσια που πιάστηκαν να παρανομούν αυτή την εβδομάδα, διατάχτηκαν να απομακρύνουν όλα τα αποθηκευμένα απόβλητα μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες έδειξαν τις τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι γεμάτες με μεγάλα βουνά από ηλεκτρονικά απόβλητα, όπου οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλές τοξικές ουσίες, αφού δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.

«Προφανώς τα εργοστάσια στην Ταϊλάνδη κάνουν εισαγωγές ηλεκτρονικών αποβλήτων – για σκοπούς επαναχρησιμοποίησης – όταν στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα υλικά, και δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων», ανέφερε ο Somnuck Jongmeewasin στο The Associated Press, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Silapakorn που πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.

Είπε ότι η Ταϊλάνδη είχε περιορίσει στο μέγιστο δυνατό αυτές τις μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων κατά την περσινή χρονιά. Όμως μερικά εργοστάσια με γνώμονα το κέρδος προτιμούν να παρανομούν εις βάρος της κοινωνίας εισάγοντας παράνομα απόβλητα από το εξωτερικό.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία. Πολλά εξαρτήματα είναι φορτωμένα με μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο και άλλες τοξίνες. Η διαδικασία Lax σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις συχνά καίνε πλαστικά για να απελευθερώσουν τον εγκλεισμένο χαλκό και χρησιμοποιούν ανασφαλείς μεθόδους για να εξαγάγουν τα πολύτιμα μέταλλα από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Somnuck δήλωσε ότι οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν έχουν την ικανότητα να επιβλέπουν επαρκώς τις εγκαταστάσεις αυτές. Οι αστυνομικές επιδρομές οφείλονται στις καταγγελίες από τους κατοίκους που ζουν κοντά στα εργοστάσια εξαιτίας της δυσοσμίας που παράγεται από αυτή την διεργασία.

«Οι ιδιοκτήτες αυτών των εργοστασίων πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στις τοπικές κοινότητες ότι εάν υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση των υδάτων, θα λάβουν προληπτικά μέτρα και θα είναι σε θέση να πληρώσουν αποζημίωση για τυχόν ζημιές», δήλωσε ο Suwit Kumdee, δήμαρχος της πόλης Chachoengsao.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων της Ταϊλάνδης απασχολούν κυρίως μετανάστες από τη Μυανμάρ, δήλωσαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166