Η «δίαιτα των σπηλαίων», συγκρινόμενη με τη σύγχρονη εποχή, ήταν πολύ πιο υγιεινή. Από τότε βέβαια έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, που ωστόσο, ισοδυναμούν με «μακρόχρονες δοκιμές» της τροφής.
Η «αρντί» ήταν ένα θηλυκό του είδους «Αρδιπίθηκος», γηραιότερη πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια της διάσημης «Λούσι». Ωστόσο, οι απόγονοι της «Αρντι» και της «Λούσι» εξουσιάζουν σήμερα τον πλανήτη Γη. Καθώς οι ανθρωπολόγοι ισχυρίζονται ότι όλοι μας έχουμε κοινό πρόγονο τον Χιμπατζή.
Μάρτυρας η συστατική του ύλη. Το κοινό που δομεί όλα μας τα κύτταρα. Είμαστε σαρξ εκ της σαρκός τους. Τρόφιμοι ενός ιδιότυπου συστήματος έμβιων όντων ανίκανοι να απομακρυνθούμε από αυτό. Περιβάλλον που ανακυκλώνει τα έμβια όντα του στον χρόνο, προσπαθώντας να καταστήσει τη ζωή αθάνατη ενώ όλοι οι ζώντες θνήσκουν και ανακυκλώνουν τα υλικά τους. Στην κορυφή αυτής της ατέρμονης βιολογικής εξελικτικής πυραμίδας του γαλαξία μας βρίσκεται μέχρι σήμερα ο Sapiens.
Είδος θηλαστικού που ενεφανίστηκε προσφάτως, μόλις πριν 200.000 περίπου χρόνια, ενώ ο Ουρακοτάγκος πρόγονος του χιμπατζή πρέπει να είναι γηρεότερος κατά 15 περίπου εκατομμύρια έτη. Ο sapiens απλώς αναμένει κάποιον νεότερο απόγονο που θα τον υπερκεράσει στο μέλλον. Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό όλων τους παραμένει η συνθετική ύλη της βασικής τους βιολογικής αλυσίδας. Αυτή συναρμολογείται από τα ίδια χημικά στοιχεία, μόρια και άτομα που είναι κοινά με διαφορετική αναλογία σε έμβια ή άψυχα.
Η ύλη παρέχεται στα έμβια με τη μορφή τροφής, καθώς αυτή συντίθεται από υλικά που άπαντα συνυπάρχουν στον φλοιό της Γης. Ο Sapiens παρουσιάζεται ως ένα βιολογικό παρασκεύασμα προικισμένο με νόηση και έναρθρο λόγο, επίσης διατηρεί κάποια χαρακτηριστικά των προγόνων του, για την καλύτερη επιβίωση στις επόμενες γενιές. Το δυνατότερο αρσενικό (ευγονιά) επιλέγεται από το θηλυκό. Ενώ αυτή διατηρεί για χιλιάδες αιώνες ένα απόλυτο γυναικείο γνώρισμα.
Η Άρντι έχει μακριά χέρια… Ωστόσο, κάθε κοινή λειτουργική μονάδα τους (κύτταρα) συντίθεται από τα εκατόν τόσα ίδια χημικά στοιχεία (άτομα-μόρια) σε διαφορετική ποιοτική και ποσοτική σύνθεση. Είναι εντολή της φύσης ανόργανα στοιχεία να μετουσιώνονται σε οργανική ύλη (ζωή). Και κοινός προμηθευτής (τροφή) όλων να είναι η επίγεια ύλη, χλωρίδα και η πανίδα. Βιολογικά είμαστε «ύλη» εκ της ύλης της.
Τελολογικά, η ποσότητα και η ποιότητα της ζώσας ύλης εξαρτάται από την ποιότητα και ποσότητα της τροφής μας. Ενώ τα πάντα, ανόργανα στοιχεία και έμβια όντα, ανακυκλώνονται. Ο Sapiens διατηρεί ακόμα ένα 3%-5% το DNA του Νεάντερταλ. Η εξέλιξη της ζωής βηματοδοτείται από το DNA της. Η Αρντι είχε τετράποδη μετακίνηση ανάμεσα στα κλαδιά, αλλά δίποδη βάδιση βάδιση στο έδαφος. Ηταν δασόβιο παμφάγο.
Ο Sapiens χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο εγκέφαλο και τη μοναδική ικανότητα κατασκευής εργαλείων (όπλων). Η Αρντι είχε μικρούς μασητήρες. Ο Sapiens διατηρεί πλέον κυνόδοντες σε σμίκρυνση. Σημάδι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να «ξεσκίζει» σάρκες ζώων πριν τις βάλει στο στόμα του. Οι Αυστραλοπίθηκοι ήταν συχνότερα θηράματα άγριων ζώων παρά κυνηγοί τους. Πριν από 2,5 εκατομμύρια έτη εμφανίστηκαν τα πρώτα λίθινα εργαλεία. Εκτοτε οι κανόνες στη μάχη της επιβίωσης άλλαξαν.
Μέσα στις χιλιετίες που συμβίωσαν ο Sapiens και ο «παππούς» του, ο Erectus, ανακαλύφθηκε και η χρησιμότητα της φωτιάς. Τότε η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής του Homo βελτιώθηκε εκπληκτικά. Ανάλογα πυροδοτήθηκε και η βιολογική του εξέλιξη. Το κρέας των μεγάλων ζώων (πολλές και άφθονες πρωτεΐνες) υψηλής βιολογικής αξίας πρόσφεραν στον κυνηγό ικανό αριθμό συστατικών για να δομήσει μυς, οστά και εγκέφαλο.
Ταυτόχρονα ο παλαιός «ωμοφάγος» «τροφοσυλλέκτης» είχε στη διάθεσή του ψημένο φαγητό απαλλαγμένο από μικρόβια εφόσον το κατανάλωνε φρεσκοψημμένο. Επίσης, αυτό του παρείχε την ευκαιρία καλύτερης απορρόφησης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών καθώς οι φυτικές ίνες όταν βράζονται διασπώνται και αποδεσμεύουν καλύτερα το βιταμινούχο περιεχόμενό τους. Στη φύση, η θερμιδική ευμάρεια ακολουθείται πάντα από ερωτικό ευδαιμονισμό.
Οι γόνοι (DNA) «πληροφορούνται» ότι υπάρχει επαρκής τροφή για γονείς και απογόνους και προγραμματίζονται αναλόγως. Νομοτελειακά, η αρχαιότερη και ισχυρότερη συμφωνία μεταξύ των θηλαστικών «σεξ αντί τροφής» πυροδότησε την ταχύτατη πλέον μετεξέλιξη των ειδών, καθώς το DNA των ισχυρότερων και εξυπνότερων βρισκόταν συχνότερα μέσα στους πλέον γόνιμους κόλπους.
Ο σημερινός άνθρωπος, ωστόσο, στην προσπάθεια επίτευξης επιδόσεων, καθίσταται πνευματικά δέσμιος διατροφολογικών δοξασιών. Επειτα όμως από χιλιάδες δίαιτες και εκατοντάδες «γκουρού των γκουρμέ» τι είδος διατροφής να σοφιστεί; Απλώς την αρχαιότητα. Γιατί; Είναι ασφαλής καθώς δοκιμάζεται χιλιάδες χρόνια. Είναι αξιόχρεη επειδή προσφέρει «οικοδομικά» ενεργά βιολογικά υλικά προκαλώντας επαναστατικές σωματικές βελτιώσεις στον άνθρωπο, ενώ τα γονίδιά του δεν πρέπει να άλλαξαν τόσο επαναστατικά. Η ενεργογόνος διατροφή απελευθέρωσε και άλλες ιδιότητες των γονιδίων του.
Τέλος, η τροφή του παλαιολιθικού ανθρώπου του πρόσφερε εφόδια να αντιμετωπίσει χίλιους δυο κινδύνους, χωρίς αντιβιοτικά, εμβόλια και φάρμακα, και να επιβιώσει. Άρα και φαρμακολογικά απεδείχθη άριστη. Η τροφή λειτουργεί και ως φάρμακο.
Τι έτρωγαν οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής; Κάποια μορφή «παλαιο-δίαιτας», δηλαδή ό,τι ανόθευτο, φρέσκο (και φυσικα ανεπεξεργαστο) έβρισκαν στη φύση.
Το αντίστροφο είναι αδιανόητο από τη μητέρα φύση. Τι έτρωγαν οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής; Κάποια μορφή «παλαιο-δίαιτας», δηλαδή ό,τι ανόθευτο και φρέσκο έβρισκαν στη φύση. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αβγά, γάλα, μικρά κυρίως ζώα (πουλερικά, κυνήγι, αρουραίους), ελιές και ξηρούς καρπούς (φυσικά ανάλατους), ψάρια και θαλασσινά. Επειδή μόνο το γάλα της γυναίκας περιέχει Ω3, όσες ζούσαν σε ορεινές περιοχές έπαιρναν Ω3 από τους ξηρούς καρπούς.
Φυσικά, το ψωμί απουσιάζει από τη διατροφή τους, καθώς η καλλιέργεια του σίτου και των σπόρων ανακαλύφθηκε μόλις πριν 7.000 έτη περίπου. Επειδή δεν υπήρχαν αντιβιοτικά, εντομοκτόνα και χημικά λιπάσματα στη διατροφή τους η φυσική διατροφή «περιφρουρούσε» τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς του φυσιολογικού πεπτικού σωλήνα, τους απαραίτητους για τη σωστή λειτουργία της πέψης.
Τα «προβιοτικά» είναι ειδικά τρόφιμα, π.χ. γιαούρτι «παλαιάς» ζύμωσης, και περιέχουν ζωντανά μικροβακτηρίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή πέψη των τροφών. Πρακτικά, λειτουργούν ως οι χημικοί του εντέρου. Ζυμώνουν τις τροφές ώστε αυτές να απορροφώνται επαρκώς.
Η δίαιτα των ανθρώπων της Παλαιολιθικής Εποχής ή «δίαιτα των σπηλαίων» βρίσκεται στον πυρήνα ακόμα και των πιο μοντέρνων διατροφικών συμβουλών. Εχει ποικιλία φρέσκων τροφών που είναι γεμάτες από «ζώντα» βιοενεργά φυσικά συστατικά τα οποία και δεν καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα επειδή συμβουλεύει ωμοφαγία. Αφθονία των πολυποίκιλα χρήσιμων φυτικών ινών.
Επειδή κυριαρχούν τα άψητα φυτικά προϊόντα που έχουν μεγάλο όγκο (γεμίζουν το στομάχι) και συνηθέστατα λίγες θερμίδες. Πολλά ψάρια, που περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Ενώ τα κρέατα που κατανάλωναν ήταν ελευθέρας βοσκής, πρακτικά δηλαδή δεν έφεραν το επικίνδυνο φορτίο των ζωικών λιπαρών ούτε ήταν γεμάτα διοξίνες, όπως στα σημερινά, όπου φυλάσσουν μέσα στα λιποκύτταρά τους όλες τις διοξίνες.
Η δίαιτα του παλαιολιθικού ανθρώπου των σπηλαίων ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε καρπούς (κάστανα, αμύγδαλα, ελιές). Οι καρποί και τα φρούτα είναι «αποθήκες» αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ελιές, τα βατόμουρα, το πορτοκάλι. Αντί για ζάχαρη υπήρχε μέλι. Το μέλι είναι άφθονο στη παλαιο-δίαιτα επειδή ο άνθρωπος είναι όμηρος της γεύσης του. Περιέργως το μέλι έχει ένα «νοσταλγικό» προφίλ.
Έτσι εξηγείται γιατί υπήρχε παντού στους καβουρντισμένους καρπούς είτε στα λικέρ και τα ουίσκι. Εχει έναν «μανδύα» αβλαβούς γλυκαντικής ουσίας ο οποίος είναι παραπλανητικός. Η δίαιτα των σπηλαίων αδυνατίζει καθώς περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και ολιγοθερμιδικές φυσικές τροφές. Αυτήν επέλεξε ο νεότερος αδελφός του προέδρου Μπους για να χάσει κιλά και ήδη δείχνει 10-12 κιλά ελαφρύτερος. Ελέγχθηκε επίσης ιατρικά η CRP, που είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακής φλεγμονής, και βρέθηκε σημαντικά μειωμένος.
Ανάλογα βελτιώθηκε στο αίμα των «παλαιο-φάγων» δηλαδή ελαττώθηκε ένας άλλος δείκτης του αίματος, που αυξάνεται όταν υπάρχει πρόωρη γήρανση ή καρκινογένεση. Το σημαντικότερο όλων είναι η επιβεβαίωση ότι η καλύτερη διατροφή είναι εκείνη που περιέχει όλες τις κατηγορίες των τροφών σε μορφές που είναι όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένες. Πριν από 15.000 χρόνια οι πρόγονοί μας φαίνεται ότι κατανάλωναν πάνω από 150 διαφορετικά διατροφικά στοιχεία ζώντας κοντά στη φύση και καλλιεργώντας φυσικές τροφές.
Αντίθετα, ο σημερινός άνθρωπος παίρνει λιγότερους από 20 τύπους τροφών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι επεξεργασμένες. Ανάμεσα σε αυτές κυριαρχούν καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κρέας. Ενώ τα τρία «λευκά δηλητήρια» εξακολουθούν να κυριαρχούν στη ζωή μας (αλάτι, ζάχαρη, λίπος).