ΑρχικήΕπιστήμηΗ ζωή το έτος 2056...

Η ζωή το έτος 2056…

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μπορούμε στο μέλλον να επικοινωνούμε άμεσα με τους εξωγήινους και με τα ζώα. Επίσης η πρόοδος στον τομέα των φυσικών επιστημών θα μπορέσει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις για το φαινόμενο της μεγάλης έκρηξης.

Απεριόριστες ποσότητες τεχνητών οργάνων, απτές αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής και μια νέα τεχνολογία η οποία θα μας βοηθάει να μπούμε μέσα στο μυαλό των ζώων.

Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις για τον κόσμο του 2056 από τους πιο επιφανείς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων του ψυχολόγου Steven Pinker, του φιλόσοφου Dan Dennett, του Βρετανού αστρονόμου Sir Martin Rees και του υπεύθυνου της επιχείρησης Beagle 2 Mars mission, Colin Pillinger.

Tο περιοδικό New Scientist παρουσίασε ένα άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα. Στην κορυφή της λίστας με θέματα που αφορούσαν το μέλλον ήταν οι ενδείξεις οι οποίες αποδείκνυαν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν.

Η επίσκεψη στον πλανήτη μας από ένα μικρό πράσινο ανθρωπάκι που θα καταφτάσει μέσα σε έναν ιπτάμενο δίσκο δείχνει να αποτελεί μια αμφίβολη πιθανότητα, παρόλα αυτά οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι σύντομα θα νιώθουν λιγότερο μόνοι μέσα στο απέραντο σύμπαν.

Ο Freeman Dyson από το ινστιτούτο Advanced Study στο Princeton δείχνει να μην έχει απελπιστεί από τις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες μας για την ανακάλυψη των κοσμικών μας γειτόνων.

Ο ίδιος αναφέρει: «Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η ζωή είναι πιο σπάνια απ’ ότι πιστεύαμε αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλη ζωή στο σύμπαν. Όταν βρεθούν αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών, περαιτέρω ανακαλύψεις θα γίνουν σύντομα, αφού θα ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε».

Ο Paul Davies, φυσικός από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας, διευκρινίζει ότι ίσως δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε αρκετά μακριά.

«Ίσως υπάρχουν εξωγήινοι εδώ, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Υπάρχει αρκετή μικροβιακή ζωή, δεν μπορεί κάποιος απλά ρίχνοντας μια ματιά να συμπεράνει ότι είναι μικρόβια ή εξωγήινοι. Η έρευνα αλλογενών γήινων μορφών ζωής έχει μόλις ξεκινήσει. Εάν είναι εδώ θα μπορέσουν σύντομα να αναγνωριστούν».

Ο Chris McKay, από τη NASA ρωτάει: «Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή των εξωγήινων; Θα μπορούσε να είναι τόσο διαφορετική όσο είναι η ζωή των ανθρώπων σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Αγγλία ή την Κίνα».

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ζωή πάνω στον πλανήτη μας θα υποστεί κάποιες αλλαγές. Θα αναπτυχθούν εργαστήρια στα οποία θα κατασκευάζονται ανθρώπινα όργανα. Έως το 2056 τα πιο εξεζητημένα φάρμακα και μέθοδοι θεραπείας θα φαίνονται πρωτόγονα.

Σύμφωνα με τον Bruce Lahn, γενετιστή από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο μέλλον δε θα υπάρχει λόγος για μεταφύτευση οργάνων από έναν νεκρό άνθρωπο σε έναν άλλο. Αντιθέτως τα ανθρώπινα αυτά όργανα θα αναπτύσσονται κανονικά σε ζώα όπως για παράδειγμα γουρούνια.

«Όταν κάποιος ασθενής θα χρειάζεται κάποιο καινούργιο όργανο, όπως ένα νεφρό, ο γιατρός θα επικοινωνεί με μια υπηρεσία παραγωγής τεχνητών οργάνων και θα δίνει σε αυτούς το ανοσολογικό προφίλ του ασθενούς. Κάποιο όργανο που ίσως να ξεφύγει αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να είναι αυτό του μυαλού» σχολιάζει ο Lahn.

Κάποιες άλλες μέθοδοι θα σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων τα οποία θα βοηθούν στην ανάπλαση οργάνων ή και μελών του σώματος. Η Ellen Heber-Katz, από το ινστιτούτο Wistar της Φιλαδέλφειας αναφέρει: «Η πρόοδος στον τομέα της ανάπλασης των καρδιακών κυττάρων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε σε μερικές δεκαετίες από σήμερα η αντικατάσταση του συνόλου των εσωτερικών οργάνων και των μελών του ανθρώπινου σώματος θα είναι υπόθεση ρουτίνας».

Οι αγωγές για τη γονιμότητα και η κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την επιστήμη έτσι ώστε να χωρέσουν μέσα σε αν χάπι. Ο Carl Djerassi από το πανεπιστήμιο Stanford, θεωρεί ότι οι γυναίκες θα επεκτείνουν κατά τουλάχιστον μια δεκαετία την αναπαραγωγική περίοδος της ζωής τους.

Σύμφωνα με την Beverly Whipple, γενική γραμματέα της παγκόσμιας ένωσης για την σεξουαλική υγεία, οι επιστήμονες αναμένουν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αναφέρει πως ελπίζει η σεξουαλική υγεία να αναγνωριστεί ως ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα. «Η σεξουαλική βία και κακοποίηση θα εξολοθρευτεί, θα υπάρχει παγκόσμια πρόσβαση στην εκπαίδευση σχετικά με την σεξουαλική υγεία ενώ τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα εξαλειφθούν».

Η πρόοδος στην μοριακή φυσική, την αστρονομία και αστροφυσική θα φωτίσει επιτέλους τις σκοτεινές πτυχές της ζωής, του σύμπαντός και οτιδήποτε κατάγεται από αυτό.

Πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν εξερράγη και από τότε έχει αρχίσει να επεκτείνεται, δημιουργώντας συμπαγής μάζες ύλης τις οποίες ονομάζουμε πλανήτες, αστέρια και γαλαξίες. Παρόλα αυτά ο λόγος της μεγάλης έκρηξης, η σύσταση του σύμπαντος πριν από αυτή την έκρηξη και η πλήρης σύσταση του παραμένουν άλυτα μυστήρια.

Ο θεωρητικό φυσικός Sean Carroll, από το Caltech αναφέρει: «Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως συμπεριφέρεται το σύμπαν σήμερα αλλά ακόμα και οι καλύτερες θεωρίες μας για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκρηξης φαίνεται να μην μπορούν να στηρίξουν το φαινόμενο».

Ο αστρονόμος Martin Rees, ελπίζει να μάθουμε εάν η ίδια μας η ύπαρξη ήταν μια σειρά από αλυσιδωτές εκρήξεις. Ο Carroll αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια των μελλοντικών δεκαετιών το ανθρώπινο είδος θα μπορέσει να μάθει για την προέλευση του».

«Καθώς η επιστήμη διαλευκάνει τα μυστήρια του σύμπαντος, το ανθρώπινο είδος θα κάνει τα πρώτα βήματα για την ίδρυση αποικιών εκτός γης», σχολιάζει ο J Richard Gott, αστροφυσικός από το πανεπιστήμιο Princeton.

Συνεχίζει λέγοντας: «Η ίδρυση αποικιών στον Άρη θα μπορούσε να είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για το ανθρώπινο γένος καθώς θα μπορούσαμε να προφυλαχτούμε από οποιεσδήποτε καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν στη γη».

Μπορεί αυτή η πρακτική να μην οδηγήσει στην αιώνια ζωή αλλά έως το 2056 οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα έχουν κατανοήσει την πολυπλοκότητα των μοριακών μηχανισμών οι οποίοι φθείρουν τα κύτταρα μας καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία.

Ο Daniel Pauly, διευθυντής του κέντρου Αλιείας στο πανεπιστήμιο British Columbia, πιστεύει ότι θα υπάρξουν συσκευές με τη βοήθεια των οποίων οι άνθρωποι θα μπορούν να νιώσουν τα συναισθήματα αλλά και τις φευγαλέες σκέψεις των ζώων.

Ο Pauly, θεωρεί ότι αυτή η πρακτική θα βοηθούσε στην σωτηρία των ωκεανών και την κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος από τους ανθρώπους. «Προφανώς θα μπορούσε να προκληθεί μια παγκόσμια στροφή σχετικά με την κατανάλωση κρέατος κάθε είδους καθώς όλοι μας θα γινόμασταν χορτοφάγοι».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166