ΑρχικήHow toΊδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία, 10% φορολογία, θετικά & αρνητικά

Ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία, 10% φορολογία, θετικά & αρνητικά

Ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία, 10% φορολογία, θετικά & αρνητικά.

Η γειτονική μας χώρα είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά μέρη για να να ορθοποδήσει μία νέα ή υφιστάμενη επιχείρηση, αυτό το γεγονός οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαιρετικά χαμηλή φορολογία που επιβάλλει η βουλγαρική κυβέρνηση στις εταιρείες, που ανέρχεται μόλις στα 10% επί των πωλήσεων, και για να ακριβολογούμε είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ένα άλλο εξαιρετικά ελκυστικό κίνητρο για τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις είναι πως η Βουλγαρία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2007, κάτι που σημαίνει πως οι τοπικές εταιρίες αντιμετωπίζονται ως Ευρωπαϊκές, και το κυριότερο στοιχείο είναι πως η Βουλγαρία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Ελλάδα ούτως ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση των εταιρειών.

Το τοπικό νόμισμα της χώρας είναι το Λεβ (BGN), όμως η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, και για ένα περίεργο λόγο δεν επιδιώκει να υιοθετήσει το ευρώ, αφού προφανώς γνωρίζει πως δεν την ευνοούν οι συνθήκες για να το κατορθώσει, άλλωστε δεν είναι στο χέρι της, και κατά συνέπεια είναι σαν να έχει παραδοθεί στη μοίρα της, χωρίς να έχει ιδιαίτερες βλέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό κι ας δούμε τι συμβαίνει και μεταναστεύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Τα θετικά στοιχεία για ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία

 • Μία υφιστάμενη επιχείρηση στη Βουλγαρία μπορεί να λάβει εύκολα δάνειο, εφόσον πληροί όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλούς τόκους. Πρέπει να έχετε κατά νου πώς στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται αρκετές Ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και αρκετές Ελληνικές, που σημαίνει πως απλοποιούνται ιδιαίτερα τα πράγματα αναφορικά με το δανεισμό, κάτι που όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα θεωρείται μία απαγορευμένη συνήθεια, για πολλούς και διάφορους λόγους.
 • Επίσης, επειδή είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να λάβουν Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις να πάρουν τα πάνω τους και να αναπτυχθούν περαιτέρω με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
 • Επιπλέον ένα άλλο σπουδαίο θετικό σημείο είναι οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλλει ο εργοδότης για τους υπαλλήλους του, που συνήθως ξεκινάει από 70 με 80 ευρώ το μήνα για τον ανειδίκευτο υπάλληλο.
 • Το φτηνό εργατικό δυναμικό συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα στοιχεία της υπόθεσης, αφού συνήθως οι ανειδίκευτοι εργάτες – υπάλληλοι αμείβονται περίπου με 250 – 300 ευρώ το μήνα, φυσικά αξίζει σημειωθεί πώς το καταρτισμένο εργατικό προσωπικό που έχει αποδεδειγμένα γνώσεις με πτυχίο από πανεπιστήμιο, το κόστος του μηνιαίου μισθού συνήθως ξεκινάει από τα 500 – 600 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τη θέση που θα υπηρετήσει.
 • Εφόσον είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης στη Βουλγαρία έχετε το δικαίωμα να ασφαλιστείτε προαιρετικά, με την μόνη προϋπόθεση ότι πληρώνεται χρήματα για την ασφάλιση σας στην Ελλάδα, όπως για την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη και τη σύνταξη που θα λάβετε κάποια στιγμή στο μέλλον.
 • Η επιστροφή φόρου από το κράτος είθισται να διεξάγεται εντός 45 ημερών, δίχως να απαιτούνται δύσκολες προϋποθέσεις από μεριά σας, όπως ο έλεγχος των λογιστικών βιβλίων από τις αρμόδιες αρχές.
 • Μπορείτε πανεύκολα να αγοράσετε αυτοκίνητο στο όνομα της εταιρείας σας και να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, αντικειμενικά με χαμηλό κόστος, όσον αφορά τα τέλη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τον κυβισμό των οχημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή όσο πιο μεγάλα κυβικά έχετε, να πληρώνεται αντίστοιχα μεγαλύτερο φόρο. Εν ολίγοις δεν θα πληρώσετε φόρο πολυτελείας, ακόμη κι αν κατέχετε Φεράρι. Το κόστος ασφάλισης των οχημάτων είναι σε πρακτικό επίπεδο αρκετά χαμηλό, και πολύ φθηνότερο από τη χώρα μας.
 • Υπάρχει μικρή γραφειοκρατία για την ίδρυση της εταιρείας σας στη Βουλγαρία, όπως και μετέπειτα για οποιαδήποτε διαδικασία και συναλλαγή με το δημόσιο.
 • Σίγουρα θα πληρώνετε χαμηλά ενοίκια για τα γραφεία της επιχείρησης σας, ωστόσο αυτό εξαρτάται βέβαια από την περιοχή και την πόλη που θα βρίσκονται.

Τα αρνητικά της υπόθεσης για να έχετε εταιρεία στη Βουλγαρία.

 • Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πώς και εκεί βασιλεύει η διαφθορά, όπως και στην Ελλάδα, με την μόνη διαφορά ότι εκεί έχετε να κάνετε με μία ξένη χώρα και θα πρέπει να έχετε πάντα στην διάθεσή σας έναν νομικό σύμβουλο για να σας συμβουλεύει σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος.
 • Όσοι δεν γνωρίζετε Βουλγαρικά, μάλλον θα πρέπει να πληρώνετε κάθε φορά κάποιον μεταφραστή για να σας μεταφράζει τα έγγραφα που χρειάζεστε να καταθέσετε στο δημόσιο. Σε βάθος χρόνου αυτό το κόστος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο σε καμία των περιπτώσεων.
 • Δυστυχώς οι Βουλγαρικές επιχειρήσεις δεν έχουν το ίδιο κύρος με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι μελλοντικοί πελάτες σας από το εξωτερικό θα σας βλέπουν με μισό μάτι, εκτός κι αν σκοπεύετε να πουλάτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας μόνο στην τοπική αγορά, χωρίς να σας ενδιαφέρει το εξωτερικό.
 • Πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις τριγωνικές συναλλαγές για να αποφύγετε την φορολογία. Ηδη τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και πλέον οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις Βουλγαρικές βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για να παταχθεί αυτού του είδους το οικονομικό έγκλημα.
 • Η αλήθεια είναι πως η επιχείρηση δεν κυβερνάτε το ίδιο σωστά από μία άλλη χώρα, ακόμη κι αν είναι δίπλα. Φανταστείτε να έχετε μία εταιρεία και να μην πατάτε ποτέ το πόδι σας εκεί μέσα, απλά να τη διοικούν κάποιοι άλλοι επειδή τους πληρώνετε. Οπότε πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το γεγονός πως θα πρέπει να κατοικείται μόνιμα στη Βουλγαρία, εκτός κι αν αφήσετε στο πόστο σας σε έμπιστα άτομα της οικογένειας σας.

Προσοχή στις λογιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την ευθύνη να σας ανοίξουν την εταιρεία

Προσωπικά έχω επικοινωνήσει με αρκετές λογιστικές εταιρείες που υπόσχονται πως θα ανοίξουν την εταιρεία που επιθυμώ στη Βουλγαρία με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά λύπης μου διαπίστωσα πως πολλοί εξ αυτών λειτουργούν με ιδιαίτερη προχειρότητα, επίσης μην τρέφετε αυταπάτες πως στο αρχικό κόστος συγκαταλέγονται όλα τα έξοδα. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν κρυφά κόστη. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι όλοι κακοί επαγγελματίες, φυσικά υπάρχουν και εξαιρετικοί άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Για να ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, αναγκάστηκα να μιλήσω τηλεφωνικός με πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, και τους ρώτησα τι συμβαίνει με αυτές τις υπηρεσίες που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ίδρυση μία εταιρείας. Αρκετοί μου τόνισαν πως έχουν απηυδήσει, διότι προφανώς αυτοί οι κακοί επαγγελματίες λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, και όταν δεν θα έχετε τα χρήματα να πληρώνεται αυτά που σας ζητάνε, εμμέσως πλην σαφώς θα σας πούνε να πάτε να κόψετε το λαιμό σας, όχι πως στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι επαγγελματίες είναι άγιοι, απλά εδώ ξέρεις πού να απευθυνθείς, χωρίς να εξαρτάσαι αποκλειστικά από κάποιον άλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166