Βλέπεις ταινίες Online δωρεάν από πειρατικές ιστοσελίδες; τότε φυλάξου.
Σίγουρα όλοι οι χρήστες του διαδικτύου έχουν ακούσει για το δωρεάν τρόπο παρακολούθησης ταινιών από πειρατικές ιστοσελίδες, ωστόσο αυτό που αγνοεί η μεγαλύτερη μερίδα εξ αυτών είναι ότι παίζονται πολλά κόλπα, και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ στην ανάλυση που θα σας κάνω.
Καταρχάς πρέπει να αποσαφηνίσουμε το γεγονός πως ο λόγος που υπάρχουν αρκετές ελληνικές ιστοσελίδες που μοιράζουν συνδέσμους με Online ταινίες δωρεάν που φιλοξενούνται σε αλλοδαπές διαδικτυακές τοποθεσίες, οφείλεται σε ένα παραθυράκι του νόμου στην ελληνική νομοθεσία που στην πραγματικότητα δεν διώκεται ο διαμοιρασμός συνδέσμων, εφόσον το παράνομο περιεχόμενο δεν φιλοξενείται στην τοποθεσία τους.
Θα σας περιγράψω ορισμένους κινδύνους που πρέπει να προσέχετε όταν επισκέπτεστε τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες.
Οι ιστοσελίδες τύπου ταινίες Online δωρεάν είναι μολυσμένες με ιούς
Η κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό το πράγμα οφείλεται πώς ετούτες οι ιστοσελίδες προσπαθούν να βγάλουν χρήματα μέσω διαφημίσεων, όμως από αμφιλεγόμενα διαφημιστικά δίκτυα, αφού κανένας σοβαρός διαφημιστικός οργανισμός δεν δέχεται τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές από κανέναν.
Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτή η παρανοϊκή κατάσταση, θα σας το εξηγήσω με απλά λόγια. Στην προσπάθεια αυτά τα άτομα να αποκομίσουν κέρδος πηγαίνουν σε μέρη όπως το bit ly που τους λέει πως για κάθε 1.000 άτομα που θα μου φέρνετε μέσω αυτών των συνδέσμων θα σας πληρώνω περίπου 2 δολάρια, και εσύ που θέλεις να δεις ταινίες κάθε φορά που πατάς ένα σύνδεσμο αρχικά περιμένεις 5 δευτερόλεπτα και έπειτα σου πετάγονται αρκετά παράθυρα (Pop-up ad) μέχρι να καταλήξεις στον προορισμό σου, όμως αυτά τα παράθυρα τις περισσότερες φορές περιέχουν ιούς που μολύνουν τη συσκευή του χρήστη.
Αν νομίζετε πως αυτοί οι ιοί είναι εντελώς αθώοι, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε και να λάβετε τα μέτρα σας για να προστατευτείτε, διότι ορισμένα malware και ransomware που εγκαθίστανται στο smartphone ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας μπορούν να ενεργοποιηθούν ακόμη και μετά από πολύ καιρό, δηλαδή όποτε θελήσει ο χάκερ, συνήθως με κύριο γνώμονα να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες που θα μπορεί στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσει για δόλιο σκοπό, όπως για να κλέψει χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, να κλέψει φωτογραφίες σας ή αρχεία και ούτω καθεξής.
Επίσης ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι πως αυτοί οι ιοί καταστούν τις συσκευές ιδιαίτερα αργές, εν ολίγοις για να ανοίξετε απλά το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome θα περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, έως ότου βέβαια αφαιρέσετε αυτό το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας.
Πώς να ελαχιστοποιήσετε το κίνδυνο μόλυνσης από τις πειρατικές ιστοσελίδες
Πριν αρχίσω να σας εξηγώ, πρέπει να κατανοήσετε πως δεν υπάρχει 100% ασφάλεια κατά την περιήγησή σας σε αυτές τις τοποθεσίες, δηλαδή είναι σαν να μπαίνετε μέσα στη λάσπη και να περιμένετε πως θα βγείτε καθαροί.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να προστατευθείτε, βέβαια όσο αυτό είναι εφικτό. Συγκεκριμένα σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε VPN, να έχετε πάντα εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, όπως Antivirus ή Internet Security, εγκαταστήστε στο πρόγραμμα περιήγησης σας το Adblock Plus, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου πως δυστυχώς οι πειρατικές ιστοσελίδες, μπλοκάρουν τους χρήστες με Adblock και σας λένε να το απενεργοποιήσετε εάν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκάστοτε ταινία, οπότε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Επίσης υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά εξόρυξης κρυπτονομισμάτων
Επιπλέον ορισμένοι κακόβουλα λογισμικά που έχουν παγιδεύσει τη συσκευή σας, εκμεταλλεύονται εν αγνοία σας την επεξεργαστική ισχύ του tablet, του laptop, του smartphone και του PC σας για να προβούν σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που θα επιφέρει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τον εκάστοτε κυβερνοεγκληματία που συνήθως έχει υπό τον έλεγχό του δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευές.
Όταν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούν για παράδειγμα το 50% της επεξεργαστικής ισχύς σας, τότε είναι φυσικό και επόμενο να σέρνεται το μηχάνημά σας, και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σύστημα σας, όπως συνεχείς επανεκκινήσεις χωρίς λόγο κλπ.
Μην επισκέπτεστε τοποθεσίες με ταινίες Online που είναι δωρεάν
Σίγουρα το μεγαλύτερο κινητρο για τον περισσότερο κόσμο είναι το δέλεαρ της δωρεάν παρακολούθησης ταινιών, όμως μην ξεχνάτε βάσει των προαναφερόμενων στοιχείων που σας εξήγησα, διακυβεύεται πραγματικά πολλά πράγματα.
Προσωπικά σας συνιστώ να πληρώσετε 10 ευρώ το μήνα και να παρακολουθήσετε όσες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές θέλετε στο Netflix. Καταλαβαίνω πως δεν είναι καιροί για να πετάτε τα λεφτά σας δεξιά και αριστερά, όμως αντικειμενικά θεωρείται η πιο ασφαλής λύση, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την προσωπική σας ασφάλεια και το ιδιωτικό σας απόρρητο.
Για όσους από σας θα συνεχίσετε να αψηφείτε τον κίνδυνο, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες ιστορίες που μου έχουν διηγηθεί κάποιοι άνθρωποι που έτυχε να παγιδευτούν από τους κυβερνοεγκληματίες.
Η πιο κλασική περίπτωση τυγχάνει να είναι ο εκβιασμός από τους χάκερς που ζητάνε λύτρα από το θύμα. Για να μπείτε απευθείας στο νόημα διαβάστε το εξής: O εισβολέας σε πρώτη φάση προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μηχάνημα σας και έπειτα αφού τα καταφέρει επιδιώκει να κρυπτογραφήσει όλα σας τα αρχεία.
Όταν επιτευχθεί ο στόχος σας εμφανίζει ένα μήνυμα που σας λέει πώς για να αποκρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας θα πρέπει να καταβάλετε το τάδε χρηματικό ποσό σε Bitcoin, που συνήθως ξεκινάει από τα 150 με 200 δολάρια και ανεβαίνει ανάλογα με την σπουδαιότητα του θύματος, μάλιστα ορισμένες φορές μπορεί να φτάσει και σε πολλές χιλιάδες δολάρια, εφόσον διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ευχέρεια.
Όμως το πρόβλημα της υπόθεσης είναι πως ακόμη κι αν καταβάλλεται τα λύτρα στον εκβιαστή, δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση πως δεν θα σας ξανά εκβιάσει μετά από λίγο καιρό ή στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σας κοροϊδεύει κιόλας, και να μη σας αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία σας.
Αν πέσετε θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, τότε σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε αμέσως στη δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες τους, αφού προφανώς είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι με την απαιτούμενη εξειδίκευση σε τέτοιου είδους περιστάσεις.
Σε καμία των περιπτώσεων μην παριστάνεται τον παλικαρά και αναλάβετε το ρόλο του αστυνόμου σαΐνι, πιστεύοντας βλακωδώς πως θα κατορθώσετε να εκδικηθείτε τους χάκερς, διότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θα βγάλετε άκρη, και στην χειρότερη μπορεί να δυσχεραίνεται τη θέση σας, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για εσάς, και όσους έτυχε να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημά σας, γιατί τα ψηφιακά σας ίχνη μπορούν να ανακτηθούν με ιδιαίτερη ευκολία από τους επιτήδειους.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως ο κόσμος βλέπει το τυρί, αλλά όχι την φάκα. Βλέποντας ταινίες από πειρατικές ιστοσελίδες είναι σαν να προσκαλείτε τους κακοποιούς να έρθουν στο σπίτι σας, και να περιμένετε πως δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Όποιος φυλάει τα ρούχα του, έχει τα μισά.