Ηλεκτροδότηση κοραλλιογενών υφάλων;

Ηλεκτροδότηση κοραλλιογενών υφάλων;

Πριν από μερικά χρόνια, οι παρθένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι αργοπέθαιναν, έχαναν το χρώμα τους από τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες, διαλύονταν από την αλόγιστη χρήση δυναμίτη και δηλητηριάζονταν από κυανίδιο. Σήμερα όμως ο ηλεκτρισμός ως από μηχανής θεός έρχεται να ανακουφίσει το σπάνιο σύστημα που αργοπεθαίνει.

Για την υποστήριξη των υφάλων έχουν δημιουργηθεί ανθεκτικές δομές ενώ για την διατήρηση τους έχουν ποντιστεί καλώδια τα οποία προωθούν ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο όπως αναφέρεται βοηθάει στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Όπως ανέφεραν χιλιάδες ειδικοί επιστήμονες και ακτιβιστές που συμμετείχαν στο συνέδριο για το κλίμα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο Μπαλί, το νέο πρόγραμμα αποκατάστασης των κοραλλιογενών υφάλων αντικατοπτρίζει τους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου της παγκόσμιας θέρμανσης.

Του προγράμματος, που ονομάζεται Bio-Rock, ηγούνται ο επιστήμονας Thomas Goreau και ο αρχιτέκτονας Wolf Hilbertz. Οι δυο αυτοί επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ανάλογες δομές σε άλλες 20 χώρες, όμως το πείραμα στο Μπαλί είναι το πιο εκτεταμένο.

Όπως σχολιάζει ο Goreau, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της περιοχής Pemuteran στο Μπαλί βρίσκονταν σε τεράστιο κίνδυνο έως το 1998. Οι ύφαλοι της περιοχής απειλούνταν με αφανισμό λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των βάναυσων μεθόδων αλίευσης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζωογόνησης απέτυχαν παταγωδώς,» εξηγεί ο Goreau. «Η μέθοδος μας είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του οικοσυστήματος και στην γρήγορη ανάπτυξη του.»

Κάποιοι ωστόσο αναφέρουν ότι η μέθοδος αυτή υπόκειται σε αρκετούς περιορισμούς.

Ο Rod Salm, ειδικός ωκεανολόγος από το Nature Conservancy, τόνισε ότι παρότι η νέα μέθοδος πιθανώς να φανεί χρήσιμη στην αναζωογόνηση περιορισμένων εκτάσεων υφάλων, η εφαρμογή του είναι περιορισμένη σε περιοχές που χρειάζονται άμεση προστασία.

«Η έκταση του αποχρωματισμού… είναι πολύ μεγάλη,» σχολιάζει ο Salm. «Η κλίμακα είναι τεράστια και το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό.»

Κάποιοι άλλοι λένε ότι το νέο πρόγραμμα στο Μπαλί εξαρτάται κυρίως από την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής ηλεκτρισμού, μια μέθοδος που από μόνη της συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ίδιος ο Goreau παραδέχεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ένα σημαντικότατο αλλά και ευαίσθητο οικοσύστημα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ονομάζονται «τροπικά δάση των ωκεανών» καλύπτουν μονάχα το 0,2% του θαλάσσιου υποστρώματος αλλά εκτιμάται ότι φιλοξενούν σχεδόν το 25% των θαλάσσιων ειδών. Επίσης αποτελούν μια σημαντικότατη πηγή εσόδων και φαγητού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο πρόγραμμα του Goreau κατασκευάστηκαν μεταλλικά πλαίσια, συνήθως σε σχήμα θόλου και βυθίστηκαν στον κόλπο της περιοχής. Με την εφαρμογή χαμηλής τάσης από την ακτή, το ασβεστολιθικό υλικό, η βασική δομική μονάδα των υφάλων, μαζεύεται γύρω από το μέταλλο, στη συνέχεια οι εργαζόμενοι διασώζουν τα κοράλλια τα οποία έχουν αποκολληθεί και τα προσαρμόζουν στη νέα δομή.

Ο Goreau και οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι ο ηλεκτρισμός προκαλεί την αναγέννηση των αδύναμων κοραλλιών και συμβάλλει στην οργιώδη ανάπτυξη του.

«Η κατάσταση στους ύφαλους όντως βελτιώνεται μετά από τη παροχή του ρεύματος,» σχολιάζει η Rani Morrow-Wuigk, μια Αυστραλή η οποία μένει κοντά στην παραλία και έχει υποστηρίξει αρκετές προσπάθειες για την σωτηρία των κοραλλιογενών υφάλων εδώ και χρόνια.

Στην πραγματικότητα τα κοράλλια στις συγκεκριμένες μεταλλικές δομές δείχνουν αναζωογονημένα ενώ οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε ότι έχουν επανέλθει με εντυπωσιακό ρυθμό. Τα κοράλλια στην περιοχή Pemuteran σφύζουν από ζωή και σε αυτά φιλοξενούνται πολλά τροπικά ψάρια.

Όπως αναφέρει η Morrow-Wuigk, η χρηματοδότηση του έργου φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην περιοχή Pemuteran έχουν ποντιστεί σχεδόν 40 μεταλλικές δομές και σχεδόν 100 καλώδια τα οποία παρέχουν ηλεκτρισμό, παρόλα αυτά χρησιμοποιείται μόνο το 1/3 των καλωδίων λόγω προβλημάτων διατήρησης και του τεράστιου κόστους.

Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στον κόλπο για τη σωτηρία των κοραλλιών.

Ο Chris Brown, ένας Αυστραλός δύτης ο οποίος έχει ζήσει στο Μπαλί για περίπου 17 χρόνια, είπε ότι όπως και αυτός έτσι και άλλοι άνθρωποι αποφασισμένοι να σώσουν το πολύτιμο θησαυρό των υφάλων βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση με ψαράδες οι οποίοι χρησιμοποιούν δυναμίτη και άλλες καταστρεπτικές μεθόδους αλίευσης.

Ο Brown έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Goreau και κέρδισε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για το πρόγραμμα Bio-Rock το οποίο θα χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ για την παροχή ρεύματος.

Ο Kadek Darma, 25 ετών, από το Μπαλί ο οποίος έχει δουλέψει 2 χρόνια με τον Brown ομολόγησε ότι η συμβολή των κοραλλιογενών υφάλων στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας ήταν εμφανής.

«Τα πλούσια αυτά θαλάσσια οικοσυστήματα προσελκύουν τουρισμό και περισσότεροι τουρίστες σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας. Ελπίζω να καταφέρουμε όλοι να διατηρήσουμε τους υφάλους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Διάβασε επίσης: Τι είναι γνώση. Απόκτηση γνώσεων στο διαδίκτυο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας