ΑρχικήΕιδήσειςInnoMake: Έξυπνο παπούτσι ενημερώνει τον τυφλό για εμπόδια στο διάβα του

InnoMake: Έξυπνο παπούτσι ενημερώνει τον τυφλό για εμπόδια στο διάβα του

Κι όμως πρόκειται για πραγματικότητα, δημιουργήθηκε παπούτσι που σας λέει που να πάτε: Η εταιρεία Tec-Innovation με έδρα την Αυστρία έχει αναπτύξει ένα έξυπνο παπούτσι για τον εντοπισμό εμποδίων. Το παπούτσι, που φέρει την ονομασία InnoMake, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά ως εγκεκριμένο ιατρικό προϊόν και προορίζεται να κάνει την κινητικότητα των τυφλών και γενικότερα των ατόμων με προβλήματα όρασης πιο ασφαλή.

Ο Markus Raffer, ένας εκ των ιδρυτών της Tec-Innovation που και ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, ανέφερε: «Οι αισθητήρες υπερήχων που είναι τοποθετημένοι στο μπροστινό μέρος του υποδήματος εντοπίζουν εμπόδια έως και τέσσερα μέτρα μακριά. Στη συνέχεια, το άτομο που τα φοράει προειδοποιείται μέσω κραδασμών και με ηχητικά σήματα προκειμένου να λάβει τα μέτρα του και να αποφύγει το εκάστοτε εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά του. Ωστόσο το κυριότερο από όλα είναι ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί σωστά και με απόλυτη ακρίβεια, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, όπως και σε μένα προσωπικά που τα φοράω εδώ και πολύ καιρό».

Η ομάδα με επικεφαλής τον Markus Raffer και τον συνιδρυτή συνεργάτη του Kevin Pajestka διαπίστωσε στις αρχές της φάσης ανάπτυξης ότι υπάρχουν δύο βασικές πληροφορίες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη χρηστικότητα αυτών των έξυπνων υποδημάτων: δηλαδή τη φύση ενός εμποδίου και την πορεία που ακολουθεί ο διαβάτης, ειδικά αν πρόκειται να ανέβει ή να κατέβει προς τα κάτω, όπως σκάλες. «Δεν είναι μόνο η προειδοποίηση ότι υπάρχει απλά κάποιο εμπόδιο μπροστά σου, αλλά και οι πληροφορίες σχετικά με το είδος του εμποδίου», λέει ο Raffer.

Η Tec-Innovation εργάζεται τώρα στην ενσωμάτωση νέων προηγμένων συστημάτων στα έξυπνα παπούτσια της, όπως επεξεργαστές, μικροτσίπ και έξυπνες κάμερες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη ώστε να καταστήσουν το εγχείρημα τους ακόμη πιο λειτουργικό.

Εν τούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως ενσωματώνοντας αυτά τα καινούρια στοιχεία επάνω στα έξυπνα υποδήματα, εννοείται πως η τιμή θα ανέβει κατακόρυφα και προφανώς θα προορίζονται κυρίως για τους προνομιούχους που έχουν οικονομική άνεση, εκτός και αν γράφονται με ιατρική συνταγή και πριμοδοτούνται από το ασφαλιστικό ταμείο του τυφλού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166