ΑρχικήΥπολογιστέςIntel NUC: Το μικρό και θαυματουργό PC

Intel NUC: Το μικρό και θαυματουργό PC

Το μικρότερο «μεγάλο» PC που θα μπορούσε να πάρει κάποιος, έρχεται απευθείας από τα εργαστήρια της Intel για να κλέψει καρδιές.

Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών γνωρίζουν την Intel κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος των desktop και notebook συστημάτων, δεκαετίες τώρα, βασίζονται σε επεξεργαστές της εταιρείας. Βέβαια η Intel πάντα κατασκεύαζε και άλλα προϊόντα, κυρίως για χρήση από τρίτους, όμως βρίσκεται στα ράφια και μέσω των motherboard και των δίσκων SSD. Πριν από λίγο καιρό η Intel έδωσε στο καταναλωτικό κοινό και κάτι νέο, ένα πραγματικά καινούριο προϊόν το οποίο είναι ένα στοιχημα για την εταιρεία και ένας δούρειος ίππος για την αγορά. Αναφερόμαστε στους υπολογιστές της NUC, ή Next Unit of Computing όπως είναι η ονομασία τους.

Πρόκειται για πολύ μικρού μεγέθους barebone συστήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε δυο βασικές εκδόσεις, μια χαμηλού κόστους με επεξεργαστή Celeron και μια αρκετά ακριβότερη –και γενικά ακριβή- με Core i5 επεξεργαστή. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την ακριβή έκδοση με τον Core i5, ένα λιλιπούτειο υπολογιστή που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα περίμενε κάποιος.

Πρακτικά, η Intel με τη σειρά NUC εγκαινίασε ένα νέο Form Factor το οποίο αρχίσει σιγά σιγά να κάνει έντονη παρουσία στην αγορά, καθώς θα βασιστούν σε αυτό και άλλοι κατασκευαστές για να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Ήδη άλλωστε, έχουμε δει αντίστοιχη υλοποίηση από τη Gigabyte την οποία περιμένουμε στην Ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ίδια την Intel Ελλάς που μας διάθεσε το δείγμα, πορεία του NUC εμπορικά στην Ελλάδα θεωρείται πολύ καλή, κάτι που επιβεβαιώνει πως όλοι οι λάτρεις της τεχνολογίας θέλουν να έχουν ένα PC… τσέπης, με τις χρήσεις του να είναι ιδιαίτερα πολλές. Άλλωστε το ίδιο το NUC δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερο από ένα οικιακό media player σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε ταινίες.

Το NUC λοιπόν είναι μικρό και μαύρο, με το σχήμα του να θυμίζει κύβο αν και το ύψος του είναι μικρότερο σε σχέση με το μήκος των τεσσάρων ίδιων πλευρών του (οι διαστάσεις είναι 11x11x4 cm). Υπάρχει και κόκκινη έκδοση που ενσωματώνει θύρα Thunderbolt για όσους έχουν στο μυαλό τους να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συσκευές είτε σε περιβάλλον Windows είτε ακόμα και σε… Mac, χάρη στη σχετική συμβατότητα του hardware για εγκατάσταση Hackintosh με μια από τις αντίστοιχες διαδικασίες. Αν και όπως είπαμε μικρό από πλευράς διαστάσεων, το NUC έχει ένα ικανοποιητικό αριθμό θυρών διασύνδεσης, με τη πρόσοψη να προσφέρει μια θύρα USB 2.0 και το πίσω μέρος να διαθέτει όλες τις άλλες.

Συγκεκριμένα, βρίσκουμε 2 ακόμα θύρες USB 2.0, δυο εξόδους HDMI (με προφανή δυνατότητα για ταυτόχρονη χρήση δυο οθονών), θύρα Gigabit LAN και μια θέση για χρήση Kensington Lock. Στο πίσω μέρος βρίσκεται και η θύρα τροφοδοσίας με το σχετικό τροφοδοτικό να είναι εξωτερικό, καθώς δε θα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε ένα τόσο μικρό κουτί. Σίγουρα θα θέλανε να υπάρχει τουλάχιστον μια θύρα USB 3.0, με τη συγκεκριμένη έλλειψη να είναι ένα από τα ελάχιστα μειονεκτήματα της συσκευής.

Το NUC είναι barebone σύστημα, κάτι που σημαίνει πως όταν κάποιος το αποκτήσει, πρέπει να προβεί σε μερικές επιπλέον αγορές για να το κάνει ένα πλήρως λειτουργικό υπολογιστή. Στη προκειμένη περίπτωση, όλα τα NUC διαθέτουν το ειδικών διαστάσεων motherboard που ενσωματώνει και τον εκάστοτε επεξεργαστή (Core i3/5/7 ή Celeron) αλλά ο χρήστης θα πρέπει να προβεί στην απόκτηση μνήμης, δίσκου και αν θέλει κάρτας ασύρματης δικτύωσης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166