ΑρχικήΛογισμικάBitTorrent Sync: Προσωπικό file cloud χωρίς περιορισμούς

BitTorrent Sync: Προσωπικό file cloud χωρίς περιορισμούς

Οι δημιουργοί του BitTorrent εξαπολύουν τη δική τους πρόταση διαμοιρασμού αρχείων. Θα πρέπει να ανησυχούν Dropbox, Google Drive και… λοιποί ανταγωνιστές;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μάλλον είναι όχι, αφού το BitTorrent Sync είναι αρκετά όμοιο μα, ταυτόχρονα, πολύ διαφορετικό από τις αντίστοιχες προτάσεις του είδους. Βασικό του πλεονέκτημα είναι πως αυτό δεν απαιτεί την ύπαρξη κάποιου server για τη λειτουργία του. Θεωρητικά, ακόμη και αν οι δημιουργοί του αποφάσιζαν να τερματίσουν το… εγχείρημα, οι χρήστες που θα είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν… στον αιώνα τον άπαντα!

Βλέπετε, το BitTorrent Sync δημιουργεί ένα προσωπικό δίκτυο μόνο ανάμεσα σε υπολογιστές και, θεωρητικά, συσκευές, όπου έχει εισαχθεί ένας συγκεκριμένος κωδικός. Σε αυτό το δίκτυο δεν μεσολαβεί άλλος υπολογιστής, άλλος χρήστης, ή κάποιου είδους υπηρεσία. Το peer-to-peer της όλης υπόθεσης γίνεται ορατό όταν στο… παιχνίδι μπαίνει και τρίτος, και τέταρτος, και περισσότεροι υπολογιστές στους οποίους έχει εισαχθεί ο ίδιος κωδικός.

Τότε η λογική της προσέγγισης αλλάζει, μοιάζει περισσότερο με το πώς λειτουργεί το ίδιο το πρωτόκολλο BitTorrent, με κάθε συμμετέχοντα στο δίκτυο να μην στέλνει και λαμβάνει ολόκληρα αρχεία, μα κομματάκια τους, παράλληλα, με όλους τους υπόλοιπους στο ίδιο δίκτυο – πρακτικά, μοιράζοντας τον φόρτο της μεταφοράς ανάμεσα τους και, έτσι, επιτυχάνοντας τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες download (αφού όλοι οι υπόλοιποι του παρέχουν μαζί το upload τους).

Αυτός ακριβώς, όμως, είναι και ο λόγος που δεν χρειάζεται να ανησυχούν τα Dropboxes και Google Drives του πλανήτη: το ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσος. Διότι μπορεί αυτό να είναι καλό όσον αφορά στην αξιοπιστία της λύσης (αφού ο χρήστης δεν βασίζεται σε τρίτους, μα αποκλειστικά στο δικό του εξοπλισμό (για τον οποίο και ευθύνεται ο ίδιος, και μόνο ο ίδιος), μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά στην ασφάλεια (αφού αποκλείεται κανείς να κάνει hack κάποιον server και να κλέψει τον κωδικό σου (θα πρέπει να κάνει hack το δικό σου υπολογιστή, αφού εσύ-έχεις-τον-server), αλλά οδηγεί και σε ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν είναι το ίδιο με το να αφήνεις τα αρχεία σου κάπου, και μετά να τα έχεις προσβάσιμα από παντού.

Το να τα αφήσεις κάπου σημαίνει πως αυτό το κάπου είναι πάντα διαθέσιμο. Στην περίπτωση μιας υπηρεσίας, μπορείς να κλείσεις τον υπολογιστή σου, το tablet, το κινητό σου, και τα αρχεία σου παραμένουν σε αυτό το απροσδιόριστο για τους περισσότερους κάπου – που, στην πράξη, είναι οι servers των διαχειριστών της υπηρεσίας. Στην περίπτωση του BitTorrent Sync, όπως είπαμε, αυτό το κάπου είναι ο δικός σου υπολογιστής όπου βρίσκονται, αρχικά, τα αρχεία. Αν τον κλείσεις, το κάπου χάνεται. Τα αρχεία παύουν να είναι προσβάσιμα από αλλού ¨C εκτός αν έχουν ήδη μεταφερθεί και εκεί μέσω της υπηρεσίας.

Έτσι, το BitTorrent Sync μοιάζει με ένα υβριδικό συνδυασμό των κλασσικών λύσεων backup και των σύγχρονων προτάσεων αποθήκευσης στο cloud: μπορεί να λειτουργήσει όπως το Dropbox και οι παραπλήσιες υπηρεσίες, μα μόνο αν αφήνεις τον υπολογιστή σου συνέχεια ανοιχτό. Εναλλακτικά, μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν μια κλασσική λύση backup χωρίς περιορισμούς (και μεσάζοντες), που αναλαμβάνει να στείλει τα αρχεία σου από τον ένα σε έναν άλλο υπολογιστή (ή και σε περισσότερους), καθώς και το αντίστροφο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166