Ιός των κονδυλωμάτων (HPV). Γνωρίζετε αν τον έχετε;

Ιός των κονδυλωμάτων (HPV). Γνωρίζετε αν τον έχετε;

Το 80% του πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τους ιούς (HPV) σε κάποια φάση της ζωής του, χωρίς μάλιστα να το καταλάβει. Είναι γνωστή η αιτιολογική συσχέτιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τους ιούς HPV και ανιχνεύονται περίπου στο 99,7% αυτών. Υπολογίζονται παγκοσμίως 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ανά έτος, από τις οποίες 280.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτό. Η σωστή ενημέρωση, ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος και η συμμόρφωση της γυναίκας στις συστάσεις του ιατρού, αποτελούν παραμέτρους αποσόβησης του πανικού και του φόβου απέναντι σε οποιαδήποτε επαφή ή μόλυνση από τους ιούς HPV.

Τι είναι οι ιοί HPV;

Οι ιοί HPV είναι μία ομάδα ιών (πάνω από 100 τύποι και χαρακτηρίζονται με νούμερα, π.χ , HPV 6,8,16,18….), που προσβάλουν το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος, τόσο της γυναίκας, όσο και του άνδρα. Διακρίνονται σε χαμηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου και δεν προκαλούν όλοι οι τύποι τις ίδιες βλάβες.

Τι προκαλούν;

Προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα, βλάβες που μοιάζουν με μικρές ή μεγάλες ελιές στο χρώμα του δέρματος ή μοιάζουν με κουνουπίδι. Προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο στα γεννητικά όργανα, όπως του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού, του πέους, του στοματοφάρυγγα κλπ.

Άλλοι τύποι προκαλούν μυρμηκίες στα χέρια και υπάρχουν και τύποι που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αν προκαλούν κάτι.

Πως μεταδίδονται;

Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική), αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης πολλοί σπάνιοι π.χ με τα χέρια. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και αν κάποιος μολυνθεί το πιο πιθανό είναι να μη το γνωρίζει.

Μεταδίδονται επίσης με αυτοενφθαλμισμό, πχ με το ξύρισμα στην γεννητική περιοχή από όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε διάφορα γειτονικά σημεία της περιοχής λόγω της λύσης της συνέχειας του δέρματος.

Μπορεί ακόμη να μεταδοθεί κατά τη δίοδο του εμβρύου μέσω του μολυσμένου γεννητικού σωλήνα σε φυσιολογικό τοκετό (αναπνευστική θηλωμάτωση εμβρύου).

Δεν μπορεί κάποιος να μάθει πότε και από ποιόν κόλλησε τον ιό, γιατί ο ιός μπορεί να παραμείνει ανενεργός για μεγάλο διάστημα, από μήνες έως χρόνια, από την πρωτομόλυνση.

Συνήθως η μόλυνση γίνεται από περισσότερους του ενός ιούς.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο ιός ή κάποια βλάβη;

  • Τεστ Παπανικολάου, το οποίο θα δείξει μη φυσιολογικά, άτυπα κύτταρα.

Προσοχή ένα «καθαρό» τεστ-παπ δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει μολυνθεί κάποια γυναίκα από τους ιούς, ούτε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλοίωση στον τράχηλο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος.

  • Κολποσκόπηση του τραχήλου με ή χωρίς βιοψίες. Είναι μία ειδική εξέταση που διενεργείται από το γυναικολόγο με την οποία, υπό μεγέθυνση, επισκοπείται το επιθήλιο του τραχήλου και εφόσον υπάρχουν ύποπτες περιοχές λαμβάνονται βιοψίες.
  • HPV-DNA test. Είναι μία εξέταση, η οποία γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το τεστ-Παπανικολάου, με την οποία με μοριακές τεχνικές ανιχνεύουμε τον τύπο του ιού.

Είναι σαφές ότι ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση σώζουν ζωές.

Το προφυλακτικό προστατεύει;

Προστατεύει, αλλά όχι 100%. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία προστατεύει σε ένα ποσοστό 70% περίπου και αυτό γιατί δεν καλύπτει ολόκληρη τη γεννητική περιοχή ( περίνεο, περιπρωκτική περιοχή).

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τη μόλυνση ή την πορεία της λοίμωξης;

Το κάπνισμα, οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι, η μη χρησιμοποίηση προφυλακτικού, η μεγάλη ηλικία, ο τύπος του ιού, χρόνια νοσήματα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η κακή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της λοίμωξης.

Ποια είναι η θεραπεία για τους HPV στον τράχηλο;

Η αντιμετώπιση των γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό εξατομικεύεται ανάλογα με τη βλάβη που έχει προκληθεί και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Η θεραπεία δεν έχει να κάνει με την εκρίζωση του ιού, δε δίνουμε δηλαδή φάρμακα για να τον εξουδετερώσουμε, αλλά με χειρουργικές μεθόδους (κωνοειδής εκτομή τραχήλου με νυστέρι, lletz/leep ή laser) επιτυγχάνουμε την καταστροφή των βλαβών. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό και μετά τη θεραπεία, απλώς, επειδή αφαιρώντας τις βλάβες ελαττώνεται το ιϊκό φορτίο εξαλείφεται και ο κίνδυνος του καρκίνου. Βέβαια, όσο καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα έχουμε, τόσο ο οργανισμός μας κρατάει τον ιό σε καταστολή και μόνο αν σε κάποια φάση ελαττωθεί η άμυνα του οργανισμού τότε υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης των βλαβών.

Να σημειωθεί ότι το 90% και πλέον των λοιμώξεων από HPV υποχωρούν αυτόματα και ένα 10% των γυναικών, που μολύνθηκαν από υψηλού κινδύνου ιούς θα αναπτύξει βλάβες στον τράχηλο και ενδεχομένως καρκίνο. Οι ιοί χαμηλού κινδύνου κατά κανόνα καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πως θεραπεύουμε τα οξυτενή κονδυλώματα στο αιδοίο και την περιπρωκτική περιοχή;

Τις βλάβες αυτές τις εξουδετερώνουμε με διαθερμία, loop ή laser ή δίνουμε συγκεκριμένη τοπική φαρμακευτική αγωγή. Τα οξυτενή κονδυλώματα (βλάβες που μοιάζουν με μικρές ή μεγάλες ελιές στο χρώμα του δέρματος ή μοιάζουν με κουνουπίδι) στις περιοχές αυτές, κατά κανόνα, δεν εξελίσσονται σε καρκίνο και οφείλονται σε χαμηλού κινδύνου τύπους των ιών HPV. Μετά τη θεραπεία τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν και πάλι στο ίδιο ή διαφορετικά σημεία, οπότε μπορεί να χρειαστούν περισσότερες της μία συνεδρίες για την αντιμετώπισή τους. Αν υποτροπιάσουν συνήθως αυτό γίνεται μέσα στο χρόνο.

Σε περίπτωση που έχετε προσβληθεί από εξωτερικά κονδυλώματα κρίνεται επιτακτικός ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας από το γυναικολόγο σας με τεστ-Παπανικολάου και ενδεχομένως κολποσκόπηση και HPV-DNA test.

Ακόμα και αν η καυτηρίαση των εξωτερικών κονδυλωμάτων γίνει από ιατρό εκτός γυναικολόγου θα πρέπει να συστηθεί επίσκεψη σε γυναικολόγο για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας.

Μπορεί να μεταδώσει μία γυναίκα τον ιό μετά τη θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται από το αν η αφαίρεση των βλαβών έγινε σε υγιή όρια και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συνήθως, μετά τη χειρουργική αφαίρεση, σε υγιή όρια, μεσολαβεί ένα διάστημα μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστείλει τον ιό και έκτοτε η μολυσματικότητα ελαττώνεται δραστικά. Συνιστάται η χρήση προφυλακτικού για κάποιο διάστημα μετά τη θεραπεία.

Οι άνδρες παθαίνουν καρκίνο από HPV;

Είναι πιο σπάνιες οι περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες , όπως του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Τρόποι πρόληψης

Εμβολιασμός: σήμερα κυκλοφορούν 2 διαφορετικά εμβόλια για την προφύλαξη από τους ιούς HPV.

Όσον αφορά τις παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές των άλλων εμβολίων.

Η δευτερογενής πρόληψη έχει να κάνει με τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο (τεστ-Παπανικολάου, κολποσκόπηση, HPV-DNA test).

Προηγούμενο άρθροΔεν έχω αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι
Επόμενο άρθροΑλκοόλ και οδήγηση. Ένας συνδυασμός θανατηφόρος
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας