Αλκοόλ και οδήγηση. Ένας συνδυασμός θανατηφόρος

Αλκοόλ και οδήγηση. Ένας συνδυασμός θανατηφόρος

Ο τρόπος που διασκεδάζουν οι Έλληνες έχει υμνηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Κορυφαίοι φιλόσοφοι, συγγραφείς, ποιητές και διανοούμενοι έχουν αποτίσει φόρο τιμής στα γραπτά τους γι αυτόν και κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας μυήθηκαν στις βακχικές απολαύσεις του. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην χώρα του Διονύσου …

Κατά συνέπεια η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αποτελεί μια συνηθισμένη έκφραση της κοινωνικής πραγματικότητας μας. Άλλο τόσο βέβαια αποτελεί και το οδήγημα που είναι η πλέον διαδεδομένη επιλογή μετακίνησης για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η συσχέτιση αλκοόλ και οδήγησης στην εποχή μας έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα, δυστυχώς αρνητικά, και έχει πλέον καταγραφεί στην επιστημονική έρευνα ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους συνδυασμούς που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα. Η Ελλάδα, μια τουριστική χώρα, προορισμένη να προσφέρει στον μέγιστο βαθμό απολαύσεις νυχτερινές και μη, επιτρέπει την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών με εξαιρετικά χαλαρά πλαίσια, αφού μια ολόκληρη βιομηχανία τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, νυκτερινά κέντρα, μεγάλα κλάμπ κλπ) βασίζεται σε αυτήν.

Στο δια ταύτα : η θερινή περίοδος άρχισε και μαζί με αυτήν οι αστυνομικές αρχές, με αιχμή του δόρατος το τμήμα Τροχαίας καλούνται να επιτελέσουν το δικό τους, δύσκολο και υπεύθυνο έργο της πρόληψης (και τιμωρίας όπου χρειαστεί) σε όσους από εμάς έχουμε την διάθεση να γίνουμε θιασώτες του vivere pericolosamente …

Από εδώ θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στους φίλους αναγνώστες μια ιδέα για την ισχύουσα νομοθεσία, όπως επίσης και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα υφιστάμενα δικαιώματα των πολιτών-οδηγών κατά την διάρκεια του ελέγχου μέτρησης αλκοόλ αλλά και μετά από αυτόν.

Η ισχύουσα νομοθεσία που άπτεται του συνδυασμού αλκοόλ και οδήγησης είναι βασικά το άρθρο 42 του Ν.2696/1999 (Κ.Ο.Κ), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του Ν.2963/2001 και όπως τροποποιήθηκε με την κοινή Υπουργική Απόφαση που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο 2007.

Κατ’ αρχήν οφείλετε να γνωρίζετε ότι η Τροχαία έχει την δικαιοδοσία και την ευχέρεια να σας υποβάλλει ανά πάσα στιγμή σε αλκοτέστ. Δεν έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε. Μπορείτε όμως να ζητήσετε ένα περιθώριο 15 λεπτών μέχρι την διεξαγωγή του αλκοτέστ και αυτό είναι δικαίωμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί η Τροχαία καταγράφει την μέτρηση και την εκτυπώνει. Ο ελεγχόμενος (εσείς) οφείλει να ενημερωθεί και να υπογράψει ότι έλαβε γνώση.

Θα ελεγχθείτε πρωτίστως με το αλκοολόμετρο αναπνοής. Εάν έχετε ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο θα υποβληθείτε σε εξέταση αίματος. Επίσης και εσείς με την σειρά σας έχετε δικαίωμα να ζητήσετε εξέταση αίματος εάν θεωρείτε το αποτέλεσμα λανθασμένο.

Εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, δεν έχετε δικαίωμα να αρνηθείτε την αιμοληψία διότι μπορεί να κατηγορηθείτε για απήθεια. Μπορείτε να αρνηθείτε την εξέταση αίματος όταν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που το υπαγορεύουν, τους οποίους όμως οφείλετε να γνωστοποιήσετε στα αστυνομικά όργανα που διενεργούν τον έλεγχο και στην συνέχεια να τους πιστοποιήσει αρμόδια ιατρική αρχή.

Τα βασικά όρια που πρέπει να τηρεί ο ελεγχόμενος οδηγός και που η παραβίαση τους συνιστά κατάσταση οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος είναι : όταν το ποσοστό είναι 0,25 του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και πάνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με την αντίστοιχη συσκευή και 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και πάνω, όταν η μέτρηση γίνεται με την μέθοδο της αιμοληψίας.

Από τα όρια αυτά διαμορφώνονται ανάλογα και οι ποινές που ξεκινούν από την επιβολή χρηματικού προστίμου για ποσό 200 Ευρώ το οποίο αυξάνεται αναλογικά με την μέτρηση και μπορούν να φτάσουν σε συνδυαστικά πρόστιμα με ποινές φυλάκισης, αφαίρεσης άδειας οδήγησης, ακινητοποίησης του οχήματος κ.α.

Σημαντικό επίσης για τον πολίτη-οδηγό είναι, ότι θα πρέπει να έχει κατά νου ότι σύμφωνα με το σχετικό Φ.Ε.Κ 51 Τ.Α από τις 2 Απριλίου 2012 κάποια από τα αδικήματα του Κ.Ο.Κ μετατράπηκαν από πταίσματα σε πλημμελήματα με ότι αυτό συνεπάγεται και ότι σε περιπτώσεις που η μέτρηση αλκοόλ δείξει πάνω από 0,60 υπάρχει σύλληψη και αυτόφωρο.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η υφιστάμενη Νομοθεσία έχει σταθερά αυστηρό προσανατολισμό τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το προβλεπόμενο ποινολόγιο να μην είναι καθόλου αμελητέο.

Τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι των αρμόδιων αστυνομικών αρχών έχουν ενταθεί και σε συνδυασμό με την αρτιότερη Νομοθεσία, η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων στο ακανθώδες πρόβλημα αλκοόλ-οδήγηση έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Όλες οι τελευταίες έρευνες σημειώνουν σημαντική μείωση των ατυχημάτων από μέθη ενώ δείχνουν ότι αρχίζει και εμπεδώνεται στον Έλληνα οδηγό η νοοτροπία ότι οδήγηση και αλκοόλ είναι δύο έννοιες που δεν ταυτίζονται ….

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ όμως και η χαλάρωση που αυτό επιφέρει μας ωθεί σε μια υπενθύμιση των παραπάνω που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα όσο και αχρείαστα ….

Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν ….

Προηγούμενο άρθροΙός των κονδυλωμάτων (HPV). Γνωρίζετε αν τον έχετε;
Επόμενο άρθροPiaggio Medley 150
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας