ΑρχικήΕιδήσειςΗΠΑ και 7 άλλες χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία Artemis της NASA για...

ΗΠΑ και 7 άλλες χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία Artemis της NASA για κανόνες εξερεύνησης της Σελήνης

Σήμερα, η NASA ανακοίνωσε ότι οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν υπογράψει μια διεθνή συμφωνία γνωστή ως Άρτεμις (Artemis Accords), σχηματίζοντας έναν ευρύ και ποικίλο συνασπισμό εθνών δεσμευμένων για τυποποιημένη σεληνιακή εξερεύνηση, ούτως ώστε να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του.

Η NASA ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει το Άρτεμις τον Μάιο, αφού συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος για να παρουσιάσει ένα σχέδιο κανόνων για την εξερεύνηση της Σελήνης. Μεταξύ άλλων, η παρούσα συμφωνία θεωρείται μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που στοχεύει να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στη Σελήνη. Η NASA ελπίζει να συνεργαστεί με πολλές χώρες μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος για να διασφαλίσει ότι και τα άλλα έθνη θα συμφωνήσουν στις βέλτιστες πρακτικές για την αποστολή ρομπότ και ανθρώπων στην σεληνιακή επιφάνεια.

Οι επτά χώρες που έχουν υπογράψει μαζί με τις ΗΠΑ είναι: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η NASA λέει ότι έχει συνομιλήσει και με άλλες κράτη που ενδιαφέρονται να μπουν ενεργά σε τούτο το πρόγραμμα, όμως επί του παρόντος, μόνο αυτά τα 7 έθνη κατάφεραν να περάσουν την απαιτούμενη διαδικασία έγκρισης ταχύτερα από τις υπόλοιπες που έδειξαν ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα μπουν ακόμη περισσότερες χώρες στο Artemis Accords, και μάλιστα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη NASA. «Αυτή η πρώτη ανακοίνωση είναι απλά η αρχή, και όχι τέλος για την εισαγωγή και άλλων κρατών σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο Mike Gold, για λογαριασμό της NASA.

Απουσιάζει από την αρχική λίστα η Ρωσία, ο μεγαλύτερος συνεργάτης της NASA, αφού μαζί δημιούργησαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά εγχειρήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Ντμίτρι Ρόγκοζιν, επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι οπαδός των συμφωνιών του προγράμματος Artemis της NASA. Όταν η NASA ανακοίνωσε για πρώτη φορά αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, ο Ρογκοζίν παρομοίασε την πρωτοβουλία ως μια σεληνιακή «εισβολή» και επιπρόσθετα ότι πρόκειται για μια συνεργασία που είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά στις ΗΠΑ..

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166