ΑρχικήΕιδήσειςIPad Pro 10.5 ανάλυση και αξιολόγηση (Greek review)

IPad Pro 10.5 ανάλυση και αξιολόγηση (Greek review)

IPad Pro 10.5 ανάλυση και αξιολόγηση (Greek review)

Η Apple έχει βελτιώσει τα πράγματα σε τρεις βασικούς τομείς σε σχέση με το προηγούμενο iPad Pro 9,7 ιντσών που αντικαθιστά: το χώρο που θα λειτουργήσει, την ποιότητα της οθόνης και την απόδοση.

Η μετακίνηση σε μια οθόνη 10,5 ιντσών με υψηλότερη ανάλυση 2224 x 1668 προσθέτει περίπου 20% περισσότερη επιφάνεια, διατηρώντας την ίδια πυκνή πυκνότητα pixel (και ελάχιστα επιπλέον μέγεθος στο πλαίσιο, χάρη στο νέο σχέδιο). Τα στοιχεία στην οθόνη γενικά παραμένουν στο ίδιο μέγεθος όπως στο μοντέλο των 9,7 ιντσών, αλλά έχετε περισσότερο χώρο για να παίξετε παιχνίδια και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μερικά έξτρα μπόνους εργαλεία, όπως το πληκτρολόγιο οθόνης να είναι σχεδόν πλήρους μεγέθους, το οποίο βοηθά στην ταχύτατη πληκτρολόγηση.

Προφανώς, το μεγαλύτερο iPad Pro 12,9 ιντσών είναι ακόμα πιο άνετο για δουλειά του γραφείου και θα είναι η καλύτερη πλατφόρμα εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή των τεσσάρων εφαρμογών ταυτόχρονα που θα ενεργοποιήσει το iOS 11 (δείτε παρακάτω), αλλά αυτή η οθόνη είναι πραγματικά μια ισχυρή ισορροπία μεταξύ του χώρου και της φορητότητας.

Αλλά το μέγεθος δεν είναι η μόνη αλλαγή στην οθόνη. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη 120Hz, η οποία διπλασιάζει τον αριθμό των καρέ ανά δευτερόλεπτο που δείχνει η οθόνη σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες οθόνες της Apple. Κάνει τα κινούμενα σχέδια να φαίνονται εξαιρετικά ομαλά και να διαβάζουν το κείμενο με τρόπο ευανάγνωστο, το οποίο είναι υπέροχο, όμως από τη στιγμή που θα το συνηθίσετε κατά την χρήση τα υπόλοιπα tablets θα σας φαίνονται παλιομοδίτικα σε σύγκριση με ετούτο.

Επίσης κάνει την οθόνη δύο φορές πιο ευαίσθητη, γιατί δείχνει το αποτέλεσμα οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης δύο φορές πιο γρήγορα. Αυτή η τεχνοτροπία συνεργάζεται άψογα με το μολύβι της Apple, δεδομένου ότι οι εφαρμογές μπορούν τώρα να δείξουν αυτό που σχεδιάζετε σχεδόν όπως ακριβώς το σχεδιάζετε.

Το σημείο των οθονών ProMotion είναι ότι δεν λειτουργούν πάντα στα 120Hz. Εάν παρακολουθείτε μια ταινία με ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η οθόνη εκτελείται μόνο με αυτόν τον ρυθμό, εξοικονομώντας ενέργεια. Αν διαβάζετε ένα βιβλίο, διατηρεί χαμηλό το ρυθμό καρέ, καθώς η εικόνα στην οθόνη σπάνια αλλάζει. Και αν αρχίσετε να σχεδιάζετε, ρίχνει το στιγμιαίο ρυθμό καρέ, για να σας δώσει την καλύτερη δυνατή δυνατότητα. Φυσικά όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι ουσιαστικά αναγκαίες και συνάμα χρήσιμες. Όσοι το προτιμήσετε για επαγγελματική εργασία θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, διότι η μπαταρία έχει εξαιρετική διάρκεια ζωής , οπότε φαίνεται σαν ένα καλό εργαλείο για τη δουλειά σας.

Πέρασα δυο ώρες γράφοντας αυτήν την κριτική, έπειτα άλλη μια ώρα περιήγηση στον ιστό και προβολή μερικών βίντεο και επεξεργασία φωτογραφιών. Στη συνέχεια, το άφησα ολόκληρη τη νύχτα σε κατάσταση αναμονής. Το πρωί, είχα ακόμα 80% υπόλοιπο μπαταρίας. Οι διαφορετικές εργασίες προγραμμάτων που απαιτούν πολύ ισχύ καταναλώνουν περισσότερη μπαταρία, αλλά σε συνθήκες ελαφριάς χρήσης, 12 ώρες (ή περισσότερο) δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτό το μηχάνημα ή τον αδελφό του που έχει μεγαλύτερη οθόνη.

Η οθόνη έχει ακόμα μια βελτίωση: η φωτεινότητα έχει ενισχυθεί. Σε συνδυασμό με την ευρεία γκάμα χρωμάτων, κάνει τις φωτογραφίες να φαίνονται εκπληκτικά ζωντανές και βοηθούν στην προβολή σε έντονο φως (μαζί με μια βελτιωμένη αντιανακλαστική επίστρωση). Και είναι ακόμα αρκετά καλό να προβάλλετε βίντεο HDR, αλλά η υποστήριξη για αυτό δεν θα φτάσει μέχρι το iOS 11 , οπότε σημειώστε το ως πιθανότητα για το μέλλον.

Ακόμη και πριν έρθει, αυτές σίγουρα είναι οι καλύτερες οθόνες που έχει κατασκευάσει με διαφορά η Apple, κάνοντας την οποιαδήποτε διεργασία να μοιάζει ευχάριστη, ακόμα κι αν την έχετε βαρεθεί. (Το iPad Pro 12,9 ιντσών έχει κερδίσει το λαμπρό χαρακτηριστικό True Tone που αλλάζει τη θερμοκρασία χρώματος ώστε να ταιριάζει με το φως του περιβάλλοντος, το μικρότερο Pro την είχε ήδη αυτήν τη λειτουργία.)

Απόδοση iPad Pro 10.5

Η οθόνη είναι η μεγάλη αλλαγή που όλοι επωφελούνται από το νέο iPad Pro, αλλά υπάρχει και μια άλλη τεράστια ώθηση που είναι λιγότερο άμεσα προφανής: η καθαρή, ακατέργαστη υπολογιστική ισχύς.

Ότι το νέο chip A10X βασίζεται στην τεχνολογία του περασμένου έτους είναι μια απόδειξη για το πόσο μπροστά από τους ανταγωνιστές της η Apple είναι, επειδή ο επεξεργαστής είναι πασιφανές πως μπορεί να σηκώσει οποιαδήποτε βαριά εφαρμογή. Πρόκειται για τρισδιάστατο τσιπ (από διπλούς πυρήνες του A9X), με 4GB μνήμης RAM (μια βελτίωση σε αυτό το μοντέλο 10,5 ιντσών, αλλά είναι το ίδιο και για το 12,9 ιντσών), με μια νέα, πιο ισχυρή μονάδα γραφικών.

Όταν αλλάζετε απλώς εφαρμογές και πράγματα, θα παρατηρήσετε ότι είναι πολύ γρήγορο, αλλά στη συνέχεια δεν τείνει να είναι καθόλου αργό όπως τα παλαιότερα iPads. Σε έντονες δοκιμές θα παρατηρήσετε την δύναμη του: στο Geekbench 4, βαθμολογείται κατά 81% υψηλότερα από τον προκάτοχό του σε επεξεργαστική ισχύ … και 42% υψηλότερη από την τελευταία γενιά MacBook 12 ιντσών . Στην πραγματικότητα, η βαθμολογία του κτυπά τα περισσότερα μοντέλα MacBook Pro 13 ιντσών.

Σε πραγματικές δοκιμές κατά των προκατόχων του, θα δείτε λιγότερο δραματικά αποτελέσματα, όμως η διαφορά μεταξύ τους είναι αισθητή. Για να δοκιμάσουμε τον επεξεργαστή, χρησιμοποιήσαμε το WinZip για να συμπιέσουμε ένα φάκελο 1.2GB αρχείων και ο νέος Pro εκτέλεσε την εργασία σε 25.16 δευτερόλεπτα, δηλαδή 30% ταχύτερη από τα 39.93 δευτερόλεπτα της Pro 9.7 ιντσών.

Το θέμα είναι ότι οι εφαρμογές στο iOS τείνουν να λειτουργούν αρκετά διαφορετικα από αυτές του Mac OS , ακόμη και δημιουργικές, οι οποίες συνήθως επιταχύνουν τις εργασίες χρησιμοποιώντας το τσιπ γραφικών, καθιστώντας την ενέργεια επεξεργασίας καθαρή όχι τόσο σημαντική , αν και η υπολογιστική ισχύς της GPU είναι επίσης κατά 80% υψηλότερη στα σημεία αναφοράς.

Σχεδόν τα πάντα καθιστούν αυτό το μηχάνημα εξαιρετικό και ανθεκτικό, και αναμφισβήτητα δεν τον τρομάζουν οι ισχυρές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα εκείνες του Photoshop. Στο παλιό Pro, λειτουργεί σωστά μεν, αλλά με κάποια παύση μετά την εφαρμογή ορισμένων εργασιών δε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο νέο Pro, και νομίζω οποίος το έχει στην κατοχή του και το δοκιμάσει, θα συμφωνήσω απόλυτα.

Υπάρχουν βελτιώσεις για τους επαγγελματίες και σε άλλες περιοχές, όπως η δυνατότητα αποθήκευσης έως και 512GB (σε ακριβότερη τιμή) και υποστήριξη USB 3 στη σύνδεση Lightning (που προηγουμένως περιοριζόταν μόνο στο μοντέλο 12,9 ιντσών).

Ακόμη και η κάμερα είναι σχεδόν κορυφαία, ταιριάζοντας τον αισθητήρα του iPhone 7 , ώστε να έχετε πραγματικά φωτεινές και εκπληκτικές εικόνες, επιπλέον τα βίντεο παίζουν φανταστικά σε 4K χωρίς να υστερούν καθόλου.

Τα ηχεία ηχεία θα έλεγα πως έχουν μία αξιόλογη απόδοση και ενώ ο Smart Connector δεν έχει αλλάξει, είναι χρήσιμο για αξεσουάρ όπως το Smart Keyboard, το οποίο είναι αναμφίβολα απαραίτητο αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως φορητό υπολογιστή.

Συμπέρασμα – ετυμηγορία

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα tablet το οποίο έχετε σκοπό να ξοδέψετε αρκετά χρήματα, αυτή είναι μία καλή λύση, επειδή αναμφισβήτητα θεωρείται ως ένα πολυτελές προϊόν για γερά βαλάντια.

Από την άλλη πλευρά εάν δεν έχετε την οικονομική άνεση να κινηθείτε σε αυτά τα πλαίσια, τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να μην το πλησιάσετε καν, διότι στα χρήματα που κυμαίνεται μπορείτε να αγοράσετε δύο συσκευές tablet μιας λιγότερο αναγνωρισμένης μάρκας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166