Γιατί κάνουμε αφιέρωμα σε τούτη την ηθοποιό, θα μου πείτε… Γιατί μαζί με την Amy Adams, μου φαίνονται οι δύο πιο ενδιαφέρουσες κομεντιέν της γενιάς τους, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Βεβαίως άλλο η ικανότητα να ερμηνεύεις και άλλο να επιλέγεις ρόλους… αλλά αυτό ισχύει για πολλούς ηθοποιούς και δη μετέχοντες της όλης διαδικασίας της showbiz. Γιατί άλλο; Γιατί βρήκα την ερμηνεία της στο Wedding Crashers απίστευτα διασκεδαστική και ένιωσα μία αγαλλίαση στην ιδέα ότι πλησιάζει η εποχή που θα προσφέρονται και λίγο πιο έξυπνοι ρόλοι σε γυναίκες κωμικές ηθοποιούς. Θέλετε και άλλο λόγο; Μα φυσικά…
Η Isla Fisher είναι η πρωταγωνίστρια του best seller διεθνώς, Confessions of a Shopaholic (Ψωνίζω άρα υπάρχω, ελληνιστί) που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη αυτήν την στιγμή και αναμένεται να γίνει η ηρωίδα της μετά- Sex and the City, μετά- Carrie Bradshaw εποχής (πάντα και με την βοήθεια της Patricia Field). Σκεφτείτε δε, ότι η συγγραφέας Sophie Kinsella έχει μέχρι στιγμής εκδώσει 5-6 Shopaholic και φυσικά σε ένα από αυτά για ευνόητους λόγους έχει «κατακτήσει και το Manhattan». Άρα κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουμε όπου να`ναι να συζητάμε λίγο πιο συχνά και λίγο πιο πολύ για την Isla.
Η Isla Fisher είναι ένα πολυπολιτισμικό «προϊόν». Γεννήθηκε το 1976 στο Ομάν από γονείς Σκώτους οι οποίοι γρήγορα μετακόμισαν στην Αυστραλία, στο Perth όπου και μεγάλωσε η ηθοποιός. Η οικογένεια είχε στο σύνολο 5 παιδιά και η Isla Fisher δηλώνει ότι τα παιδικά της χρόνια στο Perth ήταν ιδιαιτέρως ευτυχισμένα και πολύ κοινωνικά. Και επειδή τα παιδικά μας χρόνια είναι αυτά που καθορίζουν ως ένα βαθμό την ταυτότητά μας, η ίδια νιώθει Αυστραλή, μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η ευαισθησία της είναι αυστραλέζικη και ότι η χαλαρή στάση που έχει απέναντι στην ζωή έχει να κάνει σαφώς με τον τόπο που μεγάλωσε.
Από την ηλικία των εννέα άρχισε να εμφανίζεται σε διαφημιστικά σποτ, εμφανίσεις που την οδήγησαν απευθείας στα δύο δημοφιλή, εκείνη την εποχή, παιδικά shows Bay City και Paradise Beach. Η δεύτερη σειρά ήταν μία από τις πλέον φιλόδοξες της αυστραλιανής τηλεόρασης που στόχευσε και στο αμερικανικό κοινό.
Το Paradise Beach όμως δεν έπιασε στην αμερικανική αγορά καθώς είχε να συναγωνιστεί τα τηλεοπτικά μεγαθήρια της εποχής, Baywatch και Beverly Hills 90210. Η Isla Fisher από το 1993 έως το 1997 παίζει στην άλλη γνωστή αυστραλιανή σαπουνόπερα Home and Away ενώ με την παρότρυνση και βοήθεια της συγγραφέως μητέρας της εκδίδει δύο εφηβικά ρομαντικά μυθιστορήματα τα Bewitched και Seduced by fame που γίνονται best sellers.
Προφανώς η Isla είναι ένα παιδί που έχει ανησυχίες και έτσι μετά από την εμπειρία της σαπουνόπερας αποφασίζει ότι θέλει να μορφωθεί ως ηθοποιός. Μεταβαίνει λοιπόν στο Παρίσι όπου και παρακολουθεί μία πολύ σοβαρή Σχολή Θεάτρου και Καλώς Τεχνών και ακολούθως σπουδάζει στην Αγγλία παντομίμα κάτι που στα σίγουρα συνέβαλλε στις επιδόσεις της ως κομεντιέν.
Η Isla Fisher θέλει πολύ να σταδιοδρομήσει στην μεγάλη οθόνη και η ευκαιρία της παρουσιάζεται όταν ο Scooby-Doo τριγυρνάει στα λημέρια της και ψάχνει τη νεαρά που θα ερμηνεύσει την Mary Jane. Πολύ σύντομα μετά από την συμμετοχή της στον κινηματογραφικό Scooby-Doo αποφασίζει να εκπροσωπηθεί από έναν αμερικανό manager και αυτό την προσγειώνει στο σετ του απρόσμενου hit, The Wedding Crashers. Η ίδια διαπρέπει στον αμιγώς κωμικό ρόλο που φέρει και στοιχεία γκροτέσκο και πάω στοίχημα ότι όσοι είδατε την ταινία θυμάστε πολύ καλά την νεαρά που σέρνει τον Vince Vaughn δεξιά και αριστερά μέχρι να τον φέρει στα ίσα της αλλά έχετε μία δυσκολία να θυμηθείτε την ρομαντική πρωταγωνίστρια Rachel McAdams.
Η φρεσκάδα της ερμηνείας της εξασφαλίζει το Breakthrough Performance Award στα MTV Awards τα οποία δεν είναι βεβαίως Οσκαρ αλλά δεν θα τα αγνοήσουμε κιόλας! Το επόμενο βήμα της είναι μία πραγματικά κακή ταινία την οποία φυσικά δεν χρεώθηκε η ίδια που ερμήνευε ένα μικρό ρόλο, το London.
Το London είναι ένα υποτίθεται, νεανικό δράμα φουλ στο ναρκωτικό και άδειο από ουσία. Ερμηνευτικό όχημα για την Jessica Biel και τον Chris Evans, αποδεικνύεται τόσο κακό όσο και οι πρωταγωνιστές της. Ακολουθεί η συμμετοχή της στο Lookout ένα καλοστημένο θριλεράκι που κυλάει ευχάριστα και στο Hot Rod όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Andy Samberg. Το Σίγουρα, Ισως… την χρίζει πρωταγωνίστρια και αυτή δειλά δειλά νιώθει ότι μπορεί να είναι η επόμενη πρόταση στην ρομαντική κομεντί.
Η ταινία αν και τίγκα στο κλισέ είναι πολύ συμπαθητική και η Isla κατορθώνει να «μαλακώσει» ερμηνευτικά και τον πιο σφιγμένο Ryan Reynolds ενώ η παρουσία της Abigail Breslin προσθέτει πόντους στην ερμηνεία και των δύο τους. Στο Wedding Daze συμπρωταγωνιστεί με τον μάλλον αδιάφορο Jason Biggs σε μία ταινία που θυμίζει πολύ το HouseSitter με τους Steve Martin και Goldie Hawn. Και ενώ μία σύγκριση με τον Steve Martin θα άφηνε τον Jason Biggs εντελώς παραπονεμένο, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Isla Fisher που φέρει ανάλογες ικανότητες με αυτές της επίσης κωμικής ηθοποιού Goldie Hawn. Η πρόθεση της Isla είναι να καθιερωθεί ως κομεντιέν, να αποκτήσει εκτόπισμα ως τέτοια.
Φροντίζει λοιπόν, οι ρόλοι που αναλαμβάνει να φέρουν έντονο το κωμικό στοιχείο και εμείς ελπίζουμε ότι όταν θα μεγαλώσει λίγο ακόμη και πάψουν να της προσφέρονται ρόλοι ενζενυ που πρέπει να ενδώσουν σε κάθε είδους ερωτική πολιορκία τότε θα την δούμε και σε έναν γνήσιο κωμικό ρόλο. Στο μεταξύ το Shopaholic, μια εγγυημένη επιτυχία, βρίσκεται μπροστά της και εγώ τώρα δα, σκέφτομαι δύο τρεις ακόμη ηρωίδες της Sophie Kinsella που η Isla μπορεί να ερμηνεύσει με χαρακτηριστική άνεση.
Η μικροσκοπική Isla (μόλις 1.60) είναι η σύντροφος του πανύψηλου Sacha Baron Cohen και μητέρα της κόρης του. Το ζευγάρι ζει μαζί μεταξύ του Los Angeles και του Λονδίνου (η μητέρα της όμως και κάποια από τα αδέλφια της ζούνε στην Αθήνα) και το ότι δεν έχει παντρευτεί ακόμη οφείλεται στο ότι η Isla δεν υπήρξε ποτέ τόσο επιμελής ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στον Ιουδαισμό. Βλέπετε, η άθρησκη Isla στρέφεται στον Ιουδαισμό αναγκαστικά, προκειμένου για το χατίρι του αγαπημένου της Sacha ( και της μαμάς του, η οποία υποθέτω ότι τα περί ανεξιθρησκείας θα τα ακούει βερεσέ) και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα οριστεί και η ημερομηνία του γάμου τους.
Μέχρι τότε η Isla θα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της μελέτης της Τορά και των καταναλωτικών εμμονών της Rebecca Bloomwood και θα πειραματίζεται στο σενάριο καθώς το Groupies, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε, πραγματοποιεί γυρίσματα ενώ το Cookie Queen περιμένει τη σειρά του. Τώρα που το σκέφτομαι όταν κάνεις όλα αυτά και παράλληλα μεγαλώνεις και ένα παιδί… πάλι πίσω θα μείνει η μελέτη της Τορά!