ΑρχικήΔιαδίκτυοΙστοσελίδες με ναζιστικό περιεχόμενο πιθανόν να καταργηθούν απ' την google

Ιστοσελίδες με ναζιστικό περιεχόμενο πιθανόν να καταργηθούν απ’ την google

Ιστοσελίδες με ναζιστικό περιεχόμενο πιθανόν να καταργηθούν απ’ την google.

Τις τελευταίες μέρες συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο ο γίγαντας του διαδικτύου και κατ’ επέκταση ο πρωτοπόρος των μηχανών αναζήτησης να αφαιρέσει από τα αποτελέσματα αναζήτησης ιστοσελίδες που προάγουν τη βία, το ναζισμό, το ρατσισμό και άλλα τέτοιου είδους παρεμφερή θέματα, διότι παραβιάζονται οι όροι χρήσης.

Μόλις προχθές, η νεοναζιστική ιστοσελίδα Daily Stormer είχε εκδιωχθεί από τον παροχέα domain name στην οποία ήταν καταχωρημένη, δύο φορές σε λιγότερο από 24 ώρες μετά από τη βία το Σαββατοκύριακο στο Charlottesville, της Βιρτζίνια.

Ετούτη πράξη είναι μέρος μιας ευρείας κίνησης από την βιομηχανία τεχνολογίας κατά τους τελευταίους μήνες για να ισχυροποιήσει περαιτέρω στην αστυνόμευση διαδικτυακού περιεχομένου που προωθεί το μίσος και υποκίνησης στη βία.

Η GoDaddy, η οποία διαχειρίζεται ονόματα και εγγραφές στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή μέσω του Twitter ότι είχε δώσει στον Daily Stormer 24 ώρες περιθώριο να μεταφέρει το domain σε άλλον πάροχο, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει τους όρους χρήσης του GoDaddy.

ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό το περιστατικό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιστότοπος βοήθησε να οργανωθούν τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου στο Charlottesville όπου σκοτώθηκε μία 32χρονη γυναίκα και 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν ένας άνθρωπος χτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένα πλήθος διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του εθνικιστικού παραληρήματος.

Αφού ο GoDaddy ανακάλεσε την εγγραφή του Daily Stormer, ο ιστότοπος μεταφέρθηκε στο Domains Google του Alphabet. Ο τομέας Daily Stormer καταχωρήθηκε στην Google λίγο πριν από τις 8:00 π. Δευτέρας PDT (1500 GMT) κι όμως η ίδια εταιρεία ανήγγειλε σχέδια να την ανακαλέσει στις 10:56 π.μ., σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο εργάζεται στον τομέα καταχωρήσεων ονομάτων για το ίντερνετ, γνωρίζονταςτον διωγμό για δεύτερη φορά σε μία μέρα περίπου.

Αργά τη Δευτέρα, ο ιστότοπος εξακολουθούσε να να είναι καταχωρημένος στον τομέα εγγεγραμμένων domain name στην Google. Παρόλο που η Google εξέδωσε ανακοίνωση πως θεωρεί ανεπιθύμητη την DailyStormer.com, αλλά δεν είπε πότε θα αφαιρεθεί το website.

Οι εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες βρίσκονται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο του κόσμου επειδη δεν τιμωρεί αυτές τις συμπεριφορές οι οποίες αναμφισβήτητα αναδεικνύουν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και πολιτικοί ζητούν να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις αστυνομεύοντας τα δίκτυά τους με αρτιότητα, Δυστυχώς, στην αντίπερα όχθη οι πολιτικοί του κόμματος Libertarian Party ανησυχούν πως οι επιχειρήσεις με αυτό τον τρόπο καταστέλλουν την ελευθερία του λόγου.

Το Twitter, το Facebook, το YouTube και άλλες πλατφόρμες της Google έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για την καταπολέμηση των προσπαθειών του ισλαμικού κράτους να δρα ελεύθερα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ανταπόκριση και στις πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Τώρα αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από το λευκό ρατσιστικό και νεοναζιστικό περιεχόμενο.

Το Facebook επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι κατέβασε τη σελίδα εκδήλωσης που χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση και οργάνωση του αγώνα “Unite the Right” στο Charlottesville.

Το Facebook επιτρέπει στα άτομα να οργανώνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες ή παρόμοιες εκδηλώσεις, αλλά το κοινωνικό δίκτυο είπε ότι θα αφαιρέσει τέτοιες σελίδες όταν γίνεται σαφής η απειλή πραγματικής βλάβης των συνανθρώπων μας, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι πέρα ως πέρα υπαρκτή η αφοσίωση των ανθρώπων σε τέτοιες οργανώσεις μίσους.

Το Facebook δεν επιτρέπει το περιεχόμενο που επαινεί τις τρομοκρατικές ενέργειες ή εγκλήματα μίσους και καταργεί ενεργά οποιεσδήποτε θέσεις που δοξάζουν τη φρικτή πράξη που διαπράχθηκε στο Charlottesville, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

Επίσης, αρκετές άλλες εταιρείες έλαβαν παρόμοια μέτρα. Η καναδική εταιρία διαδικτύου Tucows σταμάτησε να κρύβει τις πληροφορίες εγγραφής τομέα του Andrew Anglin, του ιδρυτή της Daily Stormer. Η Tucows, η οποία παρείχε προηγουμένως στον ιστότοπο υπηρεσίες που καλύπτουν τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Anglin, δήλωσε ότι η Daily Stormer παραβίασε τους όρους υπηρεσίας της.

«Ενθαρρύνουν τη βία», δήλωσε ο Michael Goldstein, αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Tucows, μια εταιρεία με έδρα το Τορόντο. “Είναι μια επικίνδυνη περιοχή και οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν από ποιον προέρχεται.”

Ο Anglin δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Disordord, μια εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο με 70 άτομα υπαλληλικό προσωπικό που επιτρέπει στους τηλεοπτικούς gamers να επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου, δεν μπήκε καν στον κόπο εξηγήσει την απόφασή του να κλείσει το διακομιστή του Altright.com, έναν ακόμη ακροδεξιό δικτυακό τόπο ειδήσεων και τους λογαριασμούς μελών που υπόκεινται στου Κου κλουξ κλαν.

“Θα συνεχίσουμε τη δράση εναντίον της λευκής υπεροχής, της ναζιστικής ιδεολογίας και όλων των μορφών μίσους”, ανέφερε η εταιρεία σε ένα tweet τη Δευτέρα. Το Altright.com δεν απάντησε κι αυτό σε αίτημα για σχολιασμό.

Εν τω μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Twilio, ο Jeff Lawson την Κυριακή τουίταρε ένα μήνυμα ότι η εταιρεία θα επικαιροποιήσει την πολιτική χρήσης της για να απαγορεύσει την ομιλία του μίσους. Οι υπηρεσίες του Twilio επιτρέπουν σε εταιρείες και οργανισμούς, όπως πολιτικές ομάδες ή εκστρατείες, να στέλνουν μηνύματα κειμένου στις κοινότητές τους.

Οι εταιρείες του Διαδικτύου, οι οποίες απολαμβάνουν ευρεία προστασία σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο για τις δραστηριότητες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, προσπάθησαν κυρίως να αποφύγουν να είναι διαιτητές του αποδεκτού λόγου.

Αλλά το έδαφος μετατοπίζεται τώρα, δήλωσε ένας διευθυντής σε μια σημαντική εταιρεία της Silicon Valley. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως το Twitter είναι αλήθεια πως έχει κινηθεί απότομα ενάντια στην παρενόχληση και την ρητορική μίσους μετά από διαρκή αγώνα κριτικής που δέχτηκε από τους χρήστες.

Το Facebook ενισχύει τις ομάδες παρακολούθησης του περιεχομένου του. Η Google πιέζει σκληρά τη νέα τεχνολογία για να την παρακολουθήσει και να διαγράψει τα βίντεο του YouTube που δοξάζουν τη βία.

Όλα αυτά έρχονται ως ένα ισχυρό μπλοκ γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Rob Portman και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Richard Blumenthal, πιέζοντας τους συναδέλφους τους να ταχθούν υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας, η οποία θα διευκολύνει την τιμωρία των διαχειριστών ιστοτόπων που διευκολύνουν την σεξουαλική διακίνηση γυναικών και παιδιών στο ίντερνετ.

Το μέτρο αυτό, παρά τον μη αμφισβητούμενο χαρακτήρα του στόχου του, αντιμετωπίστηκε με ταχεία και συντονισμένη αντιπολίτευση από τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ομάδες ελευθερίας στο Διαδίκτυο, οι οποίες φοβούνται ότι η νομική ευθύνη για την τιμωρία των χρηστών θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για τη βιομηχανία του Διαδικτύου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166