Jeep Cherokee: Το SUV που αποτελεί διακαής πόθος πολλών ανδρών

Jeep Cherokee: Το SUV που αποτελεί διακαής πόθος πολλών ανδρών

Επανασχεδιασμένο μέσα και έξω, με καινοτομίες και καλύτερη οδική συμπεριφορά, το νέο Jeep Cherokee έχει τα φόντα να διευρύνει τον κύκλο των εραστών του.

Η σταδιοδρομία του Jeep Cherokee, όπως το ξέρουμε, μπορεί να ξεκίνησε στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορία του όμως άρχισε το 1907, με τον John North Willys. Από το 1908, η βιομηχανική βάση της μάρκας Willys (που προστέθηκε και το προσδιοριστικό Overland) ήταν το Toledo του Ohio. Το 1915 μάλιστα έγινε η δεύτερη σε πωλήσεις μάρκα μετά τη Ford! Το 1940 ο στρατός των ΗΠΑ διαπίστωσε την ανάγκη κατασκευής ενός ελαφρού στρατιωτικού οχήματος γενικής χρήσης (General Purpose=Τζι-Πι=Jeep!) για χρήση στην «κακοτράχαλη» Ευρώπη και από τους 135 κατασκευαστές που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, το συμβόλαιο κέρδισε η Willys-Overland.

Ευτυχώς για τους φίλους της περιπέτειας, της εξερεύνησης, της αναψυχής και των off-road διαδρομών, η παραγωγή του Jeep όχι μόνο δεν περιορίστηκε μετά τον πόλεμο, αλλά βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε με μια νέα σειρά για πολιτική πλέον χρήση. Έτσι, μετά το CJ-1 (Civilian Jeep) και το CJ-2, το 1945 ξεκινά η παραγωγή του Universal Jeep, με πρώτη παραλλαγή το Station Wagon. Αυτό το μοντέλο (που απέκτησε και ο πατέρας μου το ’52) χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα πιο σημαίνοντα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον κόσμο» και έμεινε στην παραγωγή μέχρι τη δεκαετία του ’60, για να δώσει σειρά στο Jeep Wagoneer και στα άλλα Jeep που ξέρουμε (σ.σ.: που έχουν φθάσει σήμερα τα επτά διαφορετικά μοντέλα – όλα με τετρακίνηση). Κοινά χαρακτηριστικά όλων -που έχουν «επιζήσει» αλλαγών και βελτιώσεων εδώ και πάνω από 65 χρόνια- είναι η μάσκα με τις επτά κάθετες γρίλιες, τα τονισμένα στρογγυλά φανάρια (εδώ σε… πεντάγωνο πλαίσιο!) και τα τραπεζοειδή ανοίγματα των φτερών.

Σημερινός απόγονος του Jeep Wagoneer είναι και το νέο Cherokee. Επανασχεδιασμένο μέσα-έξω, με περισσότερο φιλική εσωτερική σχεδίαση και σύγχρονα αξεσουάρ, με την καινοτομική υφασμάτινη οροφή sky-slider και με αυξημένο χώρο επιβατών και αποσκευών, οικονομικότερη λειτουργία και καλύτερη οδική συμπεριφορά, σκοπεύει να διευρύνει τον κύκλο των υποψήφιων πελατών του. Η μάσκα, σε χρώμα του αμαξώματος ή χρώμιο, φιλοξενεί φωτιστικά σώματα με λάμπες αλογόνου και προβολείς ομίχλης (σ.σ.: για πραγματική ομίχλη στο σωστό ύψος!), είναι δε σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται, πέρα απ’ την ασφάλεια των επιβαινόντων, και η μέγιστη δυνατή για τους πεζούς. Το τετραγωνισμένο προφίλ του αμαξώματος, με τα τραπεζοειδή και τονισμένα φτερά, παραπέμπει σε DNA παλιότερων μοντέλων και οριοθετεί τη διαφορά ενός original Jeep από τα σύγχρονα lifestyle S.U.V.

Στάνταρ είναι οι μπάρες οροφής σε μαύρο ή χρώμιο, για όσους θέλουν να πάρουν στο ταξίδι τους όλα τα εφόδια – αλλά έτσι η οροφή sky-slider (διαστάσεων 838×1.524) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η πτυσσόμενη αυτή οροφή -με μηχανισμό ασφαλείας- έχει δοκιμαστεί σε κάθε καιρικό φαινόμενο για χρήση τριών… ζωών (19.000 λειτουργίες) και ανοίγει σε όποιο σημείο της θέλουμε, αφήνοντας περισσότερο «ανοιχτό ουρανό» από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο.

Στο εσωτερικό, το Cherokee είναι πολυτελέστερο απ’ το προηγούμενο μοντέλο και με καλύτερη ορατότητα προς τα έξω. Ο πίνακας οργάνων είναι λιτός αλλά πλήρης – άλλωστε ένα off-road αυτοκίνητο δεν προσφέρεται για να «χαζεύεις» τα σπαρμένα στο ταμπλό κουμπάκια. Χειριστήρια πάνω στο τιμόνι, δίχρωμο εσωτερικό και ταπετσαρία από αντιστατικό υλικό που δεν λεκιάζει ούτε κρατάει μυρωδιές, είναι μερικά από τα αβαντάζ της καμπίνας, ενώ για τον συνοδηγό μια μεγάλη οριζόντια χειρολαβή πάνω απ’ το ντουλαπάκι είναι πολύ χρήσιμη για τις εκτός ασφάλτου διαδρομές. Η ακρόαση καλής μουσικής στα premium αυτοκίνητα είναι πολύ trendy, γιατί λοιπόν όχι και σε ένα 4×4; Ένα ηχοσύστημα «Infinity» με 9 ηχεία, ενισχυτή 368 Watt (!) και subwoofer μετατρέπει το Jeep σας σε Μέγαρο Μουσικής! Εάν μάλιστα επιλέξετε και το MyGiG, ένα multimedia σύστημα πληροφοριών και πλοήγησης, έχετε οθόνη αφής (6,5 ιντσών) και φωνητικές εντολές (100.000 λέξεις) για την πλοήγηση, το τηλέφωνο και τη μουσική (1.500 τραγούδια), φυσικά και με σύνδεση bluetooth και MP3.

Διάφορες θήκες για μικροαντικείμενα βρίσκονται σε καίρια σημεία, ενώ στην κεντρική κονσόλα δαπέδου υπάρχουν χώροι για CD και 4 ποτηροθήκες (αμερικάνικη μόδα) για τους εμπρός και πίσω επιβάτες. Για τις αποσκευές, βασικό στοιχείο για αυτοκίνητο «εξορμήσεων», διατίθεται χώρος από 884-1.830 λίτρων, ενώ το πάτωμα είναι διπλής όψης, με μοκέτα και λαστιχένια επιφάνεια για βρεγμένα είδη (μπότες, αδιάβροχα κ.λπ.).

Στο νέο Cherokee διατίθενται 35 χαρακτηριστικά προστασίας και ασφάλειας νέων τεχνολογιών. Ιδού ένα δείγμα των κυριότερων: έλεγχος κατάβασης (HDC) με ελεγχόμενη κλίμακα ταχύτητας για κίνηση προς τα εμπρός ή πίσω, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανάβαση (HSA) που δεν αφήνει να κυλήσει το όχημα προς τα πίσω, το σύστημα EARS που ενεργοποιεί μια σειρά από λειτουργίες μετά τη σύγκρουση: ανάβει τα φώτα της καμπίνας και τα alarm, ξεκλειδώνει τις πόρτες και διακόπτει την τροφοδοσία καυσίμου, δίνοντας έτσι στα σωστικά συνεργεία μια εικόνα της κατάστασης. Άλλα συστήματα ασφαλείας, εκτός από τους 6 αερόσακους, είναι το ABS με ESP, το BAS (ενίσχυση φρεναρίσματος), το ERM, που περιορίζει τις κλίσεις κινδύνου ανατροπής διακόπτοντας στιγμιαία και το καύσιμο, το RRD, που ανιχνεύει τον ανώμαλο δρόμο, και το σπουδαιότερο για ρυμουλκούμενα φορτία: ο «έλεγχος παλινδρόμησης τρέιλερ».

Διασκεδαστικός, αλλά απαραίτητος σε κρύα κλίματα (!), είναι ο τηλεχειρισμός, που ξεκινά τον κινητήρα (για προθέρμανση), αλλά διατηρεί τις ασφάλειες κλειστές. Η λειτουργία αυτή φιλοξενείται στο κλειδί, που εξασφαλίζει επίσης keyless entry, προστασία από κλοπή με «αυθαίρετη» είσοδο και σβήσιμο του κινητήρα μετά από μερικά δευτερόλεπτα αν δεν «διαβάσει» ότι η εκκίνηση έγινε με το δικό του κλειδί!

Αφήσαμε την τετρακίνηση (χαρακτηριστικό όλων των Jeep) για το τέλος, με όλα τα στοιχεία που τη διακρίνουν: Το Selec-Trac 2 του Cherokee είναι ένα συνεχές σύστημα, ενεργό κατά βούληση, που προβλέπει και αποτρέπει την ολίσθηση των τροχών πριν αυτή παρουσιασθεί. Ενεργοποιείται από ένα πλήκτρο στην κονσόλα με τρεις θέσεις: 2WD, 4WD Auto και 4WD Low – στην τελευταία, η τετρακίνηση είναι μόνο για όσο χρόνο το όχημα κινείται σε σαθρό ή ολισθηρό οδόστρωμα.

Jeep Cherokee 3,7 L

  • Ιπποδύναμη/Στροφές: 211/5.200
  • Επιδόσεις 0-100 χλμ.: 8,9 δευτερόλεπτα
  • Τελική ταχύτητα: 195 χλμ.
  • Κατανάλωση Μ.Ο.: 11,7 λίτρα
  • Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 4,50X1,84X1,80 Μ.
  • Τιμή Sport: 37.900 Ευρώ
  • Τιμή Limited: 42.900 Ευρώ
Προηγούμενο άρθροΕνοικίαση Αυτοκινήτου στη Ρόδο κατά την επίσκεψη στο νησί
Επόμενο άρθροKeep Rolling
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας