Υπάρχουν παιχνίδια στο Apple App Store στα οποία έχω αφιερώσει περισσότερο χρόνο από υποτιθέμενους μεγάλους multiplatform τίτλους. Πραγματικά, υπάρχουν developers με τεράστια διάθεση για το κάτι ξεχωριστό. Μια τέτοια ομάδα είναι αυτή που μας έδωσε το ενδιαφέρον Fruit Ninja, το οποίο έκανε εξίσου επιτυχημένη εμφάνιση και στο XBOX 360. Το συγκεκριμένο δημιούργημα της ομάδας ονομάζεται Jetpack Joyride και κυκλοφορεί στο iPhone και στο iPad. Πρόκεται για ένα κλασικό running παιχνίδι, μια κατηγορία που διαθέτει δεκάδες τίτλους στο App Store. Το Jetpack Joyride όμως είναι με διαφορά το καλύτερο και πλέον εθιστικό.
Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο μικρούλης Barry, ένας τρελλός τυπάκος που αρέσκεται στο να φοράει ένα jetpack στη πλάτη και μετά να τρέχει και πετάει ασταμάτητα μέχρι το σημείο που δε θα μπορεί να αποφεύγει άλλα εμπόδια και θα σωριαστεί φαρδύς πλατύς στο πάτωμα της πίστας.
Δεν υπάρχουν κρυφά σημεία στο γκέιμπλέι του παιχνιδιού, το αντίθετο μάλιστα αφού παίζεται με το ένα δάχτυλο. Πατώντας με αυτό στην οθόνη, ενεργοποιείται το τζέτπακ και ο μπάρυ απογειώνεται, αφήνοντας το δάχτυλο, κλείνει το jetpack και ο Barry πέφτει. Οι μηχανισμοί προσομοίωσης της φυσικής της βαρύτητας φαίνονται πολύ λογικοί, οπότε ο έλεγχος είναι γενικά απλοϊκός και εύκολος. Ο Barry μπορεί να πηγαίνει πάνω-κάτω λοπ΄πον με το jetpack του, με στόχο από τη μια να αποφεύγει τα δολοφονικά εμπόδια και από την άλλη να μαζεύει τα διάσπαρτα νομίσματα, σαν ένας σύγχρονος Μάριο.
Δεν υπάρχουν πίστες, αλλά ο εθισμός προέρχεται από την ανάγκη μας να φτάσουμε το Barry ακόμα παραπέρα και να ξεπεράσουμε το προηγούμενό μας ρεκόρ απόστασης. Όσα περισσότερα μέτρα προχωράμε, τόσο ταχύτερα κινείται η πίστα, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε ακόμα ταχύτερα αντανακλαστικά, αφού τα εμπόδια εμφανίζονται με αστραπιαίες ταχύτητες.
Τουλάχιστον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορούμε να μαζέψουμε ένα powerup που εφοδιάζει τυχαία το Barry μας με ένα από τα πέντε διαθέσιμα οχήματα, καθένα από τα οποία έχει τη δική του τεχνική χειρισμού και τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα.
Το ιπτάμενο μηχανικό πουλί απαιτεί συνεχή πατήματα στην οθόνη για να πετάει, αλλά μαζεύει εύκολα νομίσματα, η μαγνητική στολή επιτρέπει στο Barry να περπατάει στο ταβάνι, η τσόπερ μοτοσυκλέτα είναι το ταχύτερο όχημα ενώ προσφέρει στον ήρωα μια καραμπίνα για να εξολοθρεύει του άτυχους επιστήμονες, ο θάλαμος τηλεμεταφοράς κινείται σε μια ευθεία αλλά μπορεί να –τι άλλο- τηλεμεταφέρεται εκεί που δείχνει το κινούμενο βελάκι που το συνοδεύει και τέλος το mech robot τσαλαπατάει τους επιστήμονες και κάνει τεράστια άλματα, παραμένοντας ελαφρώς στον αέρα όσο πατάμε με το δάχτυλό μας στην οθόνη.
