Joules και dry burn στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Joules και dry burn στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε κάποια βασικά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, δηλαδή τα Joules και το dry burn, παραθέτοντας παράλληλα ορισμένες σημειώσεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

Έχω αναφερθεί στα συγκεκριμένα θέματα μέσα από τα άρθρα μας άπειρες φοράς και θεωρώ ότι μπορεί να γίνομαι κουραστικός διότι επαναλαμβάνομε, αλλά υπάρχει και μία μερίδα ατμιστών που έχει άγνοια επί των ζητημάτων που ταλανίζει τους χρήστες και όχι άδικα, οι λάθος χειρισμοί μπορεί να επιβαρύνουν την υγειά μας όσον αφορά το dry burn ή τα joules στις μπαταρίες να μικρύνουμε τη διάρκεια ζωής από κακομεταχείριση, οπότε ας μπούμε στο ψητό για να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες.

joules στο άτμισμα

Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων που πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μας ώστε να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ξεδιαλύνουμε τις απορίες. Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τις βασικές ομάδες και θα επεκταθούμε στις υποκατηγορίες.

Τα τζάουλ είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας, οι συσκευές mod όσον αφορά τις ενδείξεις έχουν την αρνητική ιδιότητα να έχουν ορισμένη απόκλιση της τάξεως έως και 25%, όπότε δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις ενδείξεις και να έχουμε ένα ειδικό όργανο μέτρησης που θα το χρησιμοποιούμε ανά τακτικά διαστήματα για να διαπιστώνουμε την ορθότητα των λεγομένων τους.

Οι παράγοντες που εμπλέκονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με τα τζάουλ είναι η εξής: τα αμπερ, βολτ, οhm(Ω), τα δευτερόλεπτα που έχουμε κρατημένο το κουμπί πυροδότησης (fire button).

Για να αντλήσουμε ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει τη συσκευή μας απαιτείται μπαταρία, εδώ ανοίγω μία μικρή παρένθεση για να τονίσω πως χρησιμοποιούμε μόνο ποιοτικές και με πολλά αμπέρ, η καλύτερη μπαταρία 18650 που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι Sony VTC 5 την οποία και σας συστήνω ανεπιφύλακτα, αλλά προσοχή στις απομιμήσεις.

Για να μην επιβαρύνουμε την μπαταρία ώστε να μικρύνουμε τη διάρκεια ζωής τους, ένα ενδεικτικό νούμερο που δεν πρέπει να ξεπερνάμε είναι τα 30J και ποτέ δεν κρατάμε το κουμπί πυροδότησης παραπάνω από 3 – 4 δευτερόλεπτα, η προνοητικότητα εξυπηρετεί στο να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού μας, όσοι κάνουν sub-ohm χρήση τα δεδομένα διαφοροποιούνται και πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας διαφορετικές παραμέτρους.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς ενδιαφέροντες αριθμούς για να μπούμε στο πνεύμα για το τι μέλλει γενέσθαι, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία καλή μπαταρία 30 αμπέρ στο μοντάκι μας και η αντίσταση που έχουμε τοποθετήσει στον επισκευάσιμο ατμοποιητή μας για να τη λειτουργήσουμε είναι στα 2Ω(ohm), να σημειώσουμε πως όσα παραπάνω δευτερόλεπτα κρατάμε σε δευτερόλεπτα το fire button κατεβαίνουμε και σε δύναμη ενέργειας, δηλαδή θα εξηγήσω η μετατροπή ενέργειας από joules σε watt πόσο είναι, δείτε το παράδειγμα παρακάτω σε νούμερα.

JoulesΔευτερόλεπταWatt
30130
30215
30310
40140
40220
40313.333
50150
50225
50316.666

Dry burn αμφιλεγόμενο ζήτημα

Το θέμα ενέχει τόσο πολυπλοκότητα που έχει κατορθώσει να διχάσει την επιστημονική κοινότητα και οι απόψεις να διίστανται, οι κυριότερες απόψεις σήμερα είναι 2, η πρώτη μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε αυτή τη μέθοδο διότι η ξηρή καύση μετάλλου σε ανώτατες θερμοκρασίες απ’ το μοντάκι μας και σε μακροπρόθεσμο στάδιο θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την υγεία μας, η άλλη πλευρά μας καθησυχάζει και μας ενημερώνει πως δεν διατρέχουν οι χρήστες κανένα κίνδυνο.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος και που εντοπίζεται το πρόβλημα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και δεν έχει πολύ μελετηθεί όπως το κάπνισμα ούτως ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που θα καταλήγουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, αντ’ αυτού όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο τα πνεύματα οξύνονται και επικρατεί μία χαώδης κατάσταση που στην τελική ανάλυση είναι εις βάρος του ατμιστή, το μόνο σίγουρο είναι πως μετά από δεκαετίες θα έχουνε καταλήξει κάπου οι επιστήμονες, όπως συμβαίνει και στο κάπνισμα.

Όσοι δεν γνωρίζουν τι εστί dry burn, είναι η διαδικασία κατά την οποία θερμαίνουμε το σύρμα της αντίστασης που έχουμε τοποθετήσει για πρώτη φορά στον ατμοποιητή μας σε υψηλή θερμοκρασία για να καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες που τυχόν βρίσκονται πάνω ή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Το πράγμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως διατίθενται στην αγορά προς πώληση αρκετά σύρματα στα οποία μπορείς να κατασκευάσεις ένα coil, εδώ όμως ξεκινάει να αποκτά ενδιαφέρον η συζήτηση, για παράδειγμα ας πάρουμε το σύρμα νικελο-χρωμίου NiChrome το οποίο είναι κράμα που περιέχει νικέλο, χρώμιο και συχνά σίδηρο σε μικρότερη ποσόστωση και άλλα στοιχεία ή ουσίες οι οποίες είναι σε απειροελάχιστες ποσότητες, το συγκεκριμένο wire σε αντίθεση με το ni200 απαιτεί διαφορετική θερμοκρασία πυρακτώσεως κάτι το οποίο αγνοούν αρκετοί ατμιστές.

Και μία λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι ότι η κάθε εταιρεία που παράγει αυτού του είδους wires έχει τη δική της συνταγή και πιθανόν διαφέρει από του ανταγωνιστή της, δηλαδή βάσει των δεδομένων που έχουμε ως τώρα, ο ίδιος τύπος σύρματος από άλλη εταιρεία απέχει σε ποιότητα, πόσο μάλλον όταν είναι και διαφορετικού τύπου.

Το μεγάλο δίλημμα όμως είναι αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι, θα σας αναφέρω μερικά στοιχεία για να σας βάλω σε προβληματισμό, στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο επαγγελματικά έχω συζητήσει με αρκετούς επιστήμονες από εξωτερικό και Ελλάδα που ειδικεύονται πάνω στο αντικείμενο, κάθε φορά που προχωρούσαν η συζητήσεις για να βγάλουμε μερικά σημαντικά συμπεράσματα κάποιοι εξ αυτών μου ανέφεραν πως βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση ούτως ώστε να ξέρουμε με ακρίβεια αν όντως καταστρέφει την υγεία.

Μου είχε πει κάποτε ένας ειδικός ό,τι το κάπνισμα τσιγάρου προκαλεί αποδεδειγμένα θάνατο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όμως αυτό μπορεί να επέλθει μετά από αρκετά χρόνια κατάχρησης και όχι από την επόμενη εβδομάδα που το ξεκίνησες, κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα σύρματα των αντιστάσεων στο dry burn, δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι την επόμενη μέρα, εκτός και αν υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό, αυτό θα φανεί στην διάρκεια των χρόνων.

Η δική μου η θέση είναι, απλά να είμαι επιφυλακτικός και να μην προτρέπω στον κόσμο να κάνουν απερίσκεπτες κινήσεις χωρίς να να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους

Προηγούμενο άρθροΤι ατμοποιητή να διαλέξω;
Επόμενο άρθροΤι είναι το Temperature Control (έλεγχος θερμοκρασίας)
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας