ΑρχικήΕπιστήμηΚακοσμία του στόματος και δυσάρεστη αναπνοή

Κακοσμία του στόματος και δυσάρεστη αναπνοή

Κάποια στιγμή, όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής και έντονης κακοσμίας του στόματος. Οι συνηθέστερες αιτίες κρύβονται στην υγιεινή και έλεγχο των δοντιών μας. Άλλες φορές, μπορεί να αποτελούν την πηγή σοβαρότερων προβλημάτων. Πού οφείλεται λοιπόν η δυσάρεστη αναπνοή; Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως;

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος;

Σε περισσότερες από 8 στις 10 περιπτώσεις, η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στο στόμα. Κάθε παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των μικροβίων ή την κατακράτηση τους μέσα στη στοματική κοιλότητα συμμετέχει στην αύξηση της κακοσμίας

Μπορούμε να απαλλαγούμε από την δυσάρεστη αναπνοή αν βουρτσίζουμε πιο προσεχτικά τα δόντια μας;

Η φροντίδα του στόματός μας, είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της κακοσμίας. Αυτή περιλαμβάνει το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, τη συστηματική χρήση οδοντικού νήματος και φυσικά τον εξαμηνιαίο επαγγελματικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η στοματική μου υγιεινή είναι εξαιρετική. παρ’ όλα αυτά, η δυσάρεστη αναπνοή επιμένει. Τι μπορεί να φταίει;

Εφόσον αποκλείσουμε τις παραπάνω αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής, άλλες πιθανές αιτίες είναι:

  • Το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ.
  • Τα φαγητά με δυσάρεστες μυρωδιές: κρεμμύδια, σκόρδο, κάρι.
  • Οι διατροφικές συνήθειες. Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και ή έλλειψη υδατανθράκων.
  • Η ξηροστομία. Προκαλεί δυσοσμία, λόγω της έλλειψης του σάλιου, που παίζει βασικό ρόλο στον αυτοκαθαρισμό του στόματος.
  • Ορισμένες ασθένειες. Κάποιες φορές, η κακοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας, όπως ο διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις στο συκώτι και τα νεφρά – όπου οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή ή σε προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, όπως φλεγμονώδεις καταστάσεις του ρινοφάρυγγα, ιγμορίτιδα κ.ά.

Ο οδοντίατρος, μετά τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού, μπορεί να σας παραπέμψει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, κυρίως αν η κακοσμία του στόματος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως δυσφαγία, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές, βήχα, ρινικές εκκρίσεις κ.λπ.

Ποια οδοντικά προβλήματα ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή;

  • Η πλημμελής στοματική υγιεινή και τα κατάλοιπα τροφών στο στόμα.
  • Οι παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα, ουλίτιδα εγκυμοσύνης, περιοδοντίτιδα).
  • Δόντια χαλασμένα, τα οποία δεν έχουν σφραγιστεί.
  • Προσθετικές αποκαταστάσεις που δεν εφαρμόζουν καλά στα δόντια, παλιά σφραγίσματα.
  • Επουλωμένα τραύματα (μετά από εξαγωγή).

Ποια μέτρα μπορώ να λάβω για να λύσω το πρόβλημα;

Φροντίστε να είστε συνεπής στη στοματική υγιεινή, με συχνό βούρτσισμα (δοντιών, ούλων και γλώσσας), χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος (συμπληρωματικά και σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου). Επίσης, τα συχνά γεύματα, με απαραίτητη τη στοματική υγιεινή μετά, αυξάνουν την έκκριση του σάλιου, η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη πολλών υγρών βοηθούν σημαντικά. Τέλος, εντάξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σας και αποφύγετε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γιατρό μου;

Αν είστε συνεπής στη καθημερινή στοματική υγιεινή, αν δεν καταναλώνετε συχνά σκόρδο, κάρι κ.λπ. και δεν είστε καπνιστής, αλλά παρ’ όλα αυτά έχετε άσχημη αναπνοή, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Δυστυχώς η πιο διαδεδομένη αιτία που η δυσοσμία του στόματος επιμένει, είναι η έλλειψη σωστής οδοντιατρικής φροντίδας.

Επηρεάζει το κάπνισμα τη στοματική μου υγιεινή;

Το κάπνισμα ευθύνεται άμεσα για τη δυσάρεστη αναπνοή και δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για στοματικές μολύνσεις και ασθένειες. Εκτός αυτού, ευθύνεται για την ξηροστομία, καθώς και για τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, κάνοντας την περιοχή «παράδεισο» βακτηριδίων.

Υπάρχουν τροφές που εντείνουν το πρόβλημα;

Εκτός από το σκόρδο, το κρεμμύδι ή κάποια μπαχαρικά όπως το κάρι, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας) και φτωχή σε υδατάνθρακες συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος.

Γιατί κάθε πρωί που ξυπνάω έχω δυσάρεστη αναπνοή;

Η δυσάρεστη αναπνοή μετά το πρωινό ξύπνημα είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Αν το πρόβλημα παραμένει, τι με συμβουλεύετε να έχω στην τσάντα μου σε περίπτωση ανάγκης; Οι τσίχλες και οι καραμέλες μπορούν να βοηθήσουν;

Πράσινο τσάι, μαϊντανός και φυτικά μυρωδικά βοηθούν στη δροσερή και φρέσκια αναπνοή. Το πράσινο τσάι μάλιστα έχει αντιβακτηριδιακή δράση, που καταπολεμά τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα. Την ίδια δράση έχουν η μέντα, ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο άνηθος, που απελευθερώνουν αιθέρια έλαια όταν τα μασάτε. Τα επίπεδα υψηλής χλωροφύλλης που περιέχουν μάλιστα, συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην καταπολέμηση της κακοσμίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166