ΑρχικήSmartphonesΚινητό τηλέφωνο και καρκίνος. Τι ισχύει και τι είναι υπερβολή

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος. Τι ισχύει και τι είναι υπερβολή

Παντού καρκίνο βλέπει ο σύγχρονος άνθρωπος! Από τις τηγανητές πατάτες, μέχρι την ηλιοθεραπεία. Θα ξέφευγαν τα κινητά τηλέφωνα που μπήκαν στη ζωή μας και τη σάρωσαν; Αλήθεια, υπήρχε ζωή πριν το κινητό; Στη βάση των ανησυχιών για καρκίνο από τα κινητά, βρίσκεται ο απλουστευτικός συνειρμός ότι «το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία, η ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο, άρα το κινητό προκαλεί καρκίνο

Το σκεπτικό αυτό είναι λάθος, επειδή αγνοεί ότι όλες οι ακτινοβολίες δεν είναι ίδιες. Η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό ανήκει στην κατηγορία των μικροκυμάτων και είναι τόσο χαμηλής ενέργειας που δε μπορεί να διασπάσει τους δεσμούς του DNA και να προκαλέσει μετάλλαξη κυττάρων και καρκίνο. O φυσικός Bernard Leikind αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό Skeptic (Vol 15, no 4) ότι η ενέργεια της ακτινοβολίας του κινητού είναι περίπου 200 με 300.000 φορές χαμηλότερη από αυτήν της ακτινοβολίας του ορατού φωτός και κατά 500.000 φορές ασθενέστερη από αυτήν του υπεριώδους φάσματος, ακτινοβολίες με τις οποίες «λουζόμαστε» καθημερινά.

Επομένως, το κινητό δε μπορεί να προκαλέσεικαρκίνο, εκτός και αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός καρκινογένεσης που η επιστήμη δε γνωρίζει και τον οποίο οι ανησυχούντες οφείλουν να ανακαλύψουν για να διεκδικήσουν επαξίως το …Νόμπελ Ιατρικής. Οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιώνονται και από τα τελευταία ευρήματα της επιδημιολογίας. Επιστήμονες από το Κέντρο Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υπέθεσαν ότι αν τα κινητά προκαλούν καρκίνο, αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη αποτυπωθεί στον αριθμό των νέων περιστατικών καρκίνου του εγκεφάλου. Ψάχνοντας στα στατιστικά αρχεία της χώρας τους, δεν διαπίστωσαν κάποια αύξηση των περιστατικών που να σχετίζεται χρονικά με την εισαγωγή της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Frank de Vocht «είναι απίθανο να υπάρχει κάποια αιτιολογική σχέση χρήσης κινητών τηλεφώνων και εμφάνισης καρκίνου». Η προκατάληψη, όμως, είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες συχνά … αρνούνται να πιστέψουν στα ίδια τους τα μάτια. Όταν τον Οκτώβριο του 2010 τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης INTERPHONE έδειξαν ότι η χρήση των κινητών όχι μόνο δεν αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά μπορεί και να τις μειώνει κατά 20% (!!!), οι υπεύθυνοι της έρευνας, αντί να κηρύξουν τα κινητά αθώα, αναλώθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια υπονόμευσης της εγκυρότητας της μεθοδολογικής τους προσέγγισης, η οποία τελικά δικαιώθηκε, όταν ανακάλυψαν ότι όσοι μιλούσαν περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα στο κινητό είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου. Εμείς δεν μπορούμε παρά να προσθέσουμε ότι όποιος μιλάει 12 ώρες κάθε μέρα στο κινητό του, έχει εξ ορισμού πρόβλημα στον εγκέφαλο, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητας ψυχολόγου και όχι ογκολόγου.

Διαβάστε επίσης: Εκπεμπόμενη ακτινοβολία συσκευών. Τι είναι SAR;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166