Καναδάς: Τσουχτερό πρόστιμο σε εταιρείες που παραβιάζουν τους νόμους περί απορρήτου

Καναδάς: Τσουχτερό πρόστιμο σε εταιρείες που παραβιάζουν τους νόμους περί απορρήτου

Η κυβέρνηση του Καναδά, του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρυντώ παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί απορρήτου, όπως και για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους. Να σημειωθεί πως δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή προς ψήφιση.

«Τα πρόστιμα θα ανέρχονται στο 5% των εσόδων της εταιρείας, ή 25 εκατομμύρια δολάρια CAN (19,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), δηλαδή όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο», δήλωσε ο Navdeep Bains, υπουργός καινοτομίας, επιστήμης και βιομηχανίας του Καναδά.

Ο Τρυντώ είπε ότι ο νέος νόμος θα ορίζει τα υψηλότερα πρόστιμα σε όσες επιχειρηματικές οντότητες δεν συμμορφώνονται, γιατί η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής είναι κάτι ανεπίτρεπτο και παράλληλα ασυγχώρητο.

Επίσης πρόσθεσε ότι, «αυτός ο νόμος (που φέρει την ονομασία Digital Charter Implementation Act) θα δώσει τη δυνατότητα στους καναδούς πολίτες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις προσωπικές τους πληροφορίες που κρατούν οι επιχειρήσεις, και κατ’ επέκταση, θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πως οι εταιρείες χειρίζονται τα προσωπικά τους στοιχεία».

«Εάν εγκριθεί ο νόμος, οι Καναδοί θα μπορούν πλέον να ζητούν την πλήρη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων και μάλιστα οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν. Το κείμενο που παρουσιάζεται στο χρήστη για τη συγκατάθεση συλλογής δεδομένων θα έπρεπε να είναι μικρό και εύκολα κατανοητό, και όχι ένα ολόκληρο κατεβατό που δεν βγάζει κάνεις νόημα, εφόσον δεν έχει νομικές γνώσεις», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση της.

Ο Επίτροπος Απορρήτου του Καναδά θα μπορούσε να διατάξει μια εταιρεία να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα ή να χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία εάν κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας ή αν υπάρχει κάτι ύποπτο στη μέση.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν σε δεδομένα εκατομμυρίων Καναδών, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες ενδεχομένως να πέσουν σε κακόβουλα χέρια και ίσως τα χρησιμοποιήσουν για δόλιο σκοπό, διαταράσσοντας την ψυχική Γαλήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 10.000 λογαριασμοί που ανήκουν σε διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες παραβιάστηκαν. Επιπλέον, τα δεδομένα περίπου 15 εκατομμυρίων πελατών, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του Καναδά των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, κλάπηκαν εν μία νυκτί από το ιατρικό εργαστήριο LifeLabs τον Νοέμβριο του 2019.

Ενώ πέρυσι, η καναδική τράπεζα Desjardins διαπίστωσε πως τα προσωπικά δεδομένα περίπου 4,2 εκατομμυρίων πελατών της που κλάπηκαν από έναν υπάλληλο και παραδόθηκαν σε τρίτους, προφανώς για εμπορικό σκοπό για ενδεχόμενη δόλια χρήση.

Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, προφανώς ο Καναδός πρωθυπουργός έχει παραδειγματιστεί από την σκληρή νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρώπη και φέρει την ονομασία «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων» (GDPR), και επί της ουσίας, έχει αναγκάσει όλες τις διαδικτυακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, να δείξουν υπευθυνότητα όταν χειρίζονται τις πληροφορίες των χρηστών ή των πελατών τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι κυρώσεις που θα δεχτούν θα είναι εξουθενωτικές για να μην ξανασυμβεί άλλη φορά. Και ο Άγιος φοβέρα θέλει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας