«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που καίνε βενζίνη και ντίζελ έως το 2030, και είναι μία αμετάκλητη δέσμευση που θα υλοποιηθεί έως το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Μπόρις Τζόνσον εξήγησε πως αυτή η υπόσχεση είναι μέρος των στρατηγικών σχεδίων της χώρας του για μια «πράσινη βιομηχανική επανάσταση» που ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 250.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και γενικότερα της τεχνολογίας.
Η κυβέρνηση είπε ότι οι πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων όπως και των φορτηγών που φέρουν ρυπογόνους κινητήρες θα σταματήσουν οριστικά το 2030, αν και τα υβριδικά οχήματα μπορούν να πωλούνται έως το 2035.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σφοδρή ανησυχία για αυτό το γεγονός, διότι είναι ένας στόχος που θα φέρει τα πάνω κάτω και προφανώς είναι δύσκολο να το ακολουθήσουν οι κατασκευάστριες εταιρείες,, λέγοντας ότι ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί μέχρι το 2040 ήταν ήδη φιλόδοξος και πιο εύκολα υλοποιήσιμος, εν αντιθέσει με αυτήν την σπασμωδική κίνηση που δεν λαμβάνει σοβαρά διαφορές κρίσιμες συνισταμένες που πλαισιώνουν το όλο ζήτημα.
Τα πράσινα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν επενδύσεις σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας που δεν θα παράγουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα, επίσης θα δοθούν σημαντικά κονδύλια στην ενέργεια υδρογόνου, και την αιολική ενέργεια για να τροφοδοτήσει κάθε σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030.
Ωστόσο μέσα σε όλα αυτά τα χαρμόσυνα νέα υπάρχει και μία παρανοϊκή είδηση που δεν κολλάει με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, και ήδη έχουν αρχίσει να παραπονιούνται οι περιβαλλοντολόγοι, αφού τα σχέδια περιλαμβάνουν μια νέα γενιά σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για ένα εργοστάσιο, αλλά πιθανόν για αρκετά, με απώτερο σκοπό η χώρα να είναι ανεξάρτητη σε ενέργεια και να μην αναγκάζεται να αγοράζει πανάκριβα από άλλους.
Αυτός ο οικολογικός προσανατολισμός αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Τζόνσον να προσπεράσει το Σκόπελο της πανδημίας και της διχαστικής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να φέρει νέες θέσεις εργασίας σε προβληματικές πρώην βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον: «Η πράσινη βιομηχανική μας επανάσταση θα τροφοδοτείται από τις ανεμογεννήτριες της Σκωτίας και της Βορειοανατολικής Αγγλίας, για την στήριξη και την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να έχουμε τα εχέγγυα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία για ένα πιο καθαρό περιβάλλον».
Ο Τζόνσον έχει επίσης δεσμευτεί να καταπολεμήσει την «κλιματική αλλαγή» και μάλιστα προσπαθεί να πείσει τον νεό εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο μπάιντεν, να μην ακολουθήσει τα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποτιμήσει την απειλή που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φιλοξενήσει το παγκόσμιο συνέδριο COP26 για το κλίμα το επόμενο έτος, μετά από καθυστέρηση 12 μηνών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η Βρετανία έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050.
Η Rebecca Newsom από την Greenpeace UK δήλωσε ότι αυτή η ανακοίνωση «ορόσημο» ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αν και εξέφρασε τη λύπη της για την συμπερίληψη κάποιων «λύσεων, όπως το πυρηνικό και το υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα, που δεν θα μας οδηγήσουν σε μηδενικές εκπομπές βλαβερών αερίων σύντομα, ίσως και ποτέ.