ΑρχικήHow toΚάντε τα DVDs σας να παίζουν στις συσκευές του αύριο

Κάντε τα DVDs σας να παίζουν στις συσκευές του αύριο

Απαιτήσεις: .NET framework 1.1, Avisynth, x264CLI + MeGUI, besweet, mp4box, mkvtoolnix, DGMPGDec, Gordian Knot, FAAC
Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 32 λεπτά περίπου
Επίπεδο δυσκολίας: 5/10

To format MPEG4 υποστηρίζεται από πολλές συσκευές και θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Αξιοποιήστε το, συμπιέζοντας με υψηλή ποιότητα τις ταινίες σας, ώστε να παίζουν σε κινητά τηλέφωνα, στο PSP… παντού!

Τo MPEG4-AVC format επεκτείνεται και υποστηρίζεται πια από ένα σεβαστό σύνολο συσκευών – όπως το PSP (PlayStation Portable) της Sony, το Xbox (μέσω ανεξάρτητου Media Player) ακόμη και το iPod- αφού είναι συμβατό με τη νέα έκδοση του Quicktime. Φυσικά, μπορεί να αναπαραχθεί και σε έναν υπολογιστή, ενώ έχει ανακοινωθεί δυνατότητα επιτάχυνσής του από τις σύγχρονες κάρτες γραφικών.

Παράλληλα ετοιμάζονται ανεξάρτητοι players που θα το υποστηρίζουν (μαζί με τα DVDs και το DivX/XviD), καθώς και… κινητά τηλέφωνα με πλούσιες multimedia δυνατότητες! Μπορείτε, λοιπόν, ήδη να ξεκινήσετε την κωδικοποίηση των ταινιών σας σε αυτό το format που, ουσιαστικά, αποτελεί τον επίσημο ακόλουθο του MPEG2 (που χρησιμοποιείται στα DVDs) και του MP3 (που χρησιμοποιείται… παντού). Πως, όμως, θα το κάνετε αυτό; Αρκεί ένας συνδυασμός δωρεάν εργαλείων που δένουν με το MeGUI, δημιούργημα του ιδιοκτήτη του γνωστού site χομπίστικης επεξεργασίας βίντεο Doom9. Και είναι πιο απλό απ’ ό,τι, ίσως, περιμένατε!

DVD

Τα απαραίτητα προγράμματα για την ολοκλήρωση των βημάτων αυτού του θέματος πλην του .NET framework, μπορείτε να τα εντοπίσετε με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Επίσης μπορείτε να βρείτε το .NET framework στη διεύθυνση https://dotnet.microsoft.com.

Γιατί x264;

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το X.264 είναι η εξαιρετικά υψηλή ποιότητα του σε σχέση με αλγόριθμους όπως τα XviD/DivX, και η συμβατότητά του με όποια συσκευή υποστηρίζει το MPEG4-AVC format. Δεν είναι, όμως, η μοναδική λύση για την κωδικοποίηση τύπου MPEG4-AVC. Παραπλήσιο είναι το Nero Digital, που υποστηρίζεται από την εφαρμογή Recode του πλήρους πακέτου Nero: Burning Rom. Με αυτό η κωδικοποίηση γίνεται με λίγα κλικ μα, δυστυχώς, τα αποτελέσματα του αναπαράγονται μόνο σε υπολογιστές όπου είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή – αφού το Recode είναι “κλειδωμένο” ώστε να αποθηκεύει τα αποτελέσματα που παράγει μόνο στο ασύμβατο με άλλες λύσεις format Nero Digital.

Βήμα 1

Ξεκινήστε εγκαθιστώντας το x264 (full έκδοση) και συνεχίστε με όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα εργαλεία. Μερικά, ίσως, δεν συνοδεύονται από πρόγραμμα εγκατάστασης και θα χρειαστεί να τα αποσυμπιέσετε. Μετά, αντιγράψτε τα πάντα στο φάκελο που εγκαταστήσατε αρχικά το x264.

Βήμα 2

Βάλτε ένα DVD στον υπολογιστή. Τρέξτε το Robot4Rip και από τα Preferences του, δηλώστε το φάκελο όπου εγκαταστήσατε το x264 σε όλα τα tabs. Επιλέξτε, αριστερά το μεγαλύτερο (χρονικά) stream, στη μέση και δεξιά τη γλώσσα ομιλίας και υπότιτλων και εκκινήστε το rip.

Βήμα 3

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, τρέξτε το Gordian Knot. Μην… αγχώνεστε από το πλήθος επιλογών, αφού δεν θα τις χρειαστείτε. Κάντε κλικ στο Open, στην κάτω αριστερή γωνία, και επιλέξτε το αρχείο που δημιούργησε το Robot4Rip. Θα εμφανιστεί μία προεπισκόπηση της ταινίας.

Βήμα 4

Στο tab Resolution, επιλέξτε το Aspect Ratio ανάμεσα σε 16:9/4:3, ώστε να φαίνεται στις σωστές διαστάσεις η εικόνα του Preview. Κάντε κλικ στο AutoCrop, μεγαλώστε το Width x Height (με το πάνω βελάκι) μέχρι το W-Zoom να έχει τιμή 92-100% και σώστε το project, με Save As από το Preview.

Βήμα 5

Τρέξτε το MeGUI. Κάντε κλικ στο πρώτο πλήκτρο “…” Video και επιλέξτε το Project. Ορίστε ως Codec το AVC και διαλέξτε το προφίλ που επιθυμείτε για το τελικό αρχείο (π.χ. PD-PSP για να παίζει σε PSP, HQ-Slow για υψηλή ποιότητα και αναπαραγωγή σε υπολογιστή).

Βήμα 6

Αφήστε τον τύπο αρχείου ως MP4. Από το πλήκτρο “…” του Audio, επιλέξτε το αρχείο ήχου AC3 που δημιούργησε το Robot4Rip. Αλλάξτε τον τύπο σε AAC και κάντε κλικ στο Config. Αν η συσκευή όπου θα βλέπετε το τελικό αρχείο υποστηρίζει ήχο 5.1, επιλέξτε τη σχετική παράμετρο – αλλιώς, αφήστε ενεργοποιημένο το Stereo. Επίσης καταγράψτε το rate του ήχου.

Βήμα 7

Με ένα ΟΚ επιστρέψτε στο αρχικό μενού. Επιλέξτε το Calculator από τα Tools. Θα έχουν προστεθεί αυτόματα οι κατάλληλες τιμές για την ταινία σας, αλλά η εφαρμογή χρειάζεται… διευκρινήσεις. Ορίστε, κάτω αριστερά, το rate του ήχου που προαναφέραμε. Επιλέξτε κωδικοποίηση x264 (επάνω δεξιά) και δώστε το τελικό μέγεθος αρχείου που επιθυμείτε, στο μέσο δεξιά.

Βήμα 8

Επιστρέφοντας στο αρχικό παράθυρο, κάντε κλικ στο Queue του ήχου και του βίντεο. Αν θέλετε, μπορείτε να επαναλάβετε τα μέχρι τώρα βήματα, για να προσθέσετε περισσότερες κωδικοποιήσεις στην Queue της εφαρμογής. Με ένα κλικ στο Start ξεκινά η κωδικοποίηση.

Βήμα 9

Η κωδικοποίηση σε x264 και AAC format είναι μία αρκετά απαιτητική διαδικασία, που μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Ανάλογα με το πόσα projects προσθέσατε στην Queue, η συμπίεση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Στο παράθυρο Status μπορείτε να δείτε την κατάσταση του υπό κωδικοποίηση project, ενώ στο βασικό παράθυρο του Queue το σύνολο της συμπίεσης.

Βήμα 10

Επιλέξτε το Mux MP4 από το μενού Tools. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε, κατά σειρά, το βίντεο, τον ήχο, τους υπότιτλους (αν υπάρχουν) και το αρχείο κεφαλαίων (Chapters) που, πιθανότατα, δημιούργησε αρχικά το Robot4Rip. Δώστε ένα τελικό όνομα στο Muxed Output και κάντε κλικ στο Queue. Εκκινήστε από την Queue τη διαδικασία με το Start. Έτοιμοι!

Πως να μετατρέψω ένα DVD σε αρχείο βίντεο

Να αποθηκεύσετε ένα DVD στον υπολογιστή σας μπορεί να ακούγεται λίγο περίπλοκο όμως με το πρόγραμμα HandBrake γίνεται πολύ εύκολα. Το πρόγραμμα αυτό είναι open source και μετατρέπει (Rip) την ταινία από το DVD σε όποιο αρχείο βίντεο θέλετε. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν για Windows, Mac και Linux.

Τώρα θα σας εξηγήσουμε σε 9 απλά βήματα την διαδικασία μετατροπής του DVD στο απαραίτητο αρχείο βίντεο έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η αναπαραγωγή από κινητές συσκευές και tablet.

Κατεβάστε το HandBrake και κάντε το εγκατάσταση.

Σε περίπτωση που το DVD σας έχει προστασία αντιγραφής τότε χρειάζεται να κατεβάσετε το libdvdcss. (Για Windows 32 bit πατήστε εδώ – Windows 64 bit εδώ). Στην συνέχεια μετονομάστε το αρχείο σε dvdlibcss.dll και βάλτε το στον φάκελο C:Program FilesHandbrake. Σε περίπτωση που έχετε Mac κατεβάστε το αρχείο από εδώ.

Εισάγετε το DVD στον υπολογιστή και ανοίξτε το HandBrake.

Πατήστε το κουμπί Source πάνω αριστερά και επιλέξτε το DVD σας από την λίστα. Το πρόγραμμα για λίγα λεπτά θα κάνει scan το DVD.

Όταν τελειώσει πηγαίνετε πάνω αριστερά στο Title (Τίτλος) για να επιλέξετε ποιο μέρος από το DVD θέλετε να μετατρέψετε σε αρχείο βίντεο. Σε περίπτωση ταινίας επιλέγετε τον τίτλο με την μεγαλύτερη διάρκεια. Εάν έχετε κάποια τηλεοπτική σειρά τότε επιλέγεται τα 22 ή τα 44 λεπτά.

Πατήστε το κουμπί Browse πάνω δεξιά. Και διαλέξτε το μέρος που θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο βίντεο και δώστε του ένα όνομα και πατήστε OK.

Στην συνέχεια πηγαίνετε στην μπάρα στα δεξιά που ονομάζεται Presets. Εκεί διαλέγετε τον τύπο αρχείου βίντεο που θέλετε. Άμα θέλετε να δείτε την ταινία στο υπολογιστή επιλέγετε τοNormal ή το High Profile. Αν την θέλετε για κινητό τηλέφωνο ή κάποιο tablet τότε διαλέγετε την κατάλληλη συσκευή από την λίστα.

Πατήστε το κουμπί Start που βρίσκετε στο πάνω μέρος του προγράμματος και περιμένετε να ολοκληρωθεί η μετατροπή!

Όταν τελειώσει η μετατροπή θα σας εμφανιστεί ένα μήνυμα όπου θα περιέχει το αρχείο βίντεο. Τώρα είστε έτοιμοι να δείτε την ταινία στον υπολογιστή σας ή να την μεταφέρετε στο κινητό σας τηλέφωνο ή tablet!

Τα βήματα φαίνονται πολλά αλλά στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι πολύ απλή! Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα δείτε και το video:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166