Acronis True Image: Μετέφερε αυτούσια τα δεδομένα του δίσκου

Acronis True Image: Μετέφερε αυτούσια τα δεδομένα του δίσκου
  • Απαιτήσεις: Acronis True Image
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 43 λεπτά περίπου
  • Κόστος: 49,99 δολάρια (γύρω στα 45 ευρώ)
  • Επίπεδο δυσκολίας: 4/10

Δεν είναι ανάγκη να διεξάγεται αναβάθμιση του σκληρού δίσκου, η οποία να ακολουθείται από επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Αρκεί να αντιγραφούν όλα τα δεδομένα του παλιού στο νέο δίσκο.

Επειδή ο χώρος ποτέ δεν είναι αρκετός, η αγορά ενός νέου σκληρού δίσκου γίνεται πολύ συχνά επιβεβλημένη. Το τίμημα για αυτό είναι η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών και των αρχείων που βρίσκονταν στον παλιό δίσκο, η διαγραφή τους από εκείνον και η προετοιμασία του για περαιτέρω χρήση. Όχι ακριβώς. Αρκεί κανείς να προσεγγίσει το “πρόβλημα” σε… επίπεδο δίσκου και όχι αρχείων.

Πιστό αντίγραφο

Προγράμματα όπως το Power-Quest Partition Magic ή το Paragon Partition Manager σας επιτρέπουν την πλήρη αντιγραφή ενός δίσκου σε έναν άλλο. Όταν ο νέος δίσκος είναι μεγαλύτερος, τα partitions που περιέχονται στον παλιό δίσκο μπορούν να αντιγραφούν ως έχουν και να απομείνει κενός χώρος στο τέλος του νέου δίσκου ή μπορεί να οριστεί (αυτόματα ή χειροκίνητα) νέο μέγεθος για το καθένα από αυτά, ώστε να “απλώνονται” στον ίδιο χώρο. Το τελικό αποτέλεσμα, ό,τι και αν επιλεγεί, είναι το ίδιο: ο παλιός δίσκος “κλωνοποιείται” στο νέο, μέσα από λίγα κλικ.

Την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί κανείς να ολοκληρώσει, συνήθως με αρκετά περισσότερη ευκολία, μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα “κλωνοποίησης” – όπως το Acronis True Image που χρησιμοποιούμε σε αυτό το άρθρο. Μέσα από αυτά, συνήθως, αρκεί να δηλώσετε ποιος δίσκος αντιγράφεται σε ποιον. Έτσι, όμως, δεν προσαρμόζετε απόλυτα το νέο δίσκο στις απαιτήσεις σας. Αν και εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τόσο λεπτομερή διαδικασία, σας προτείνουμε, αν η διαφορά ανάμεσα στον παλιό και το νέο σας δίσκο είναι μεγάλη, να προβείτε σε “χειροκίνητη” αναδιαρρύθμιση των partitions.

Για λόγους ευκολίας, στα παρακάτω βήματα ακολουθούμε τη σύντομη οδό της proportional ανακατανομής του χώρου ανάμεσα στα partitions.

Εσείς, αν η διαφορά ανάμεσα στον παλιό και το νέο δίσκο σας είναι σημαντική (π.χ. αναβάθμιση από δίσκο 40GB σε δίσκο 160GB), μπορείτε να επιλέξετε manual (χειροκίνητη) ανακατανομή, και να ορίσετε οι ίδιοι το μέγεθος που θα καταλαμβάνει κάθε partition στον νέο σας δίσκο.

Το ζην επικινδύνως

Καλό θα είναι να μην ξεκινήσετε τη διαδικασία, αν θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα διακοπής ρεύματος και προσέξτε κάθε βήμα σας. Δεν είναι δύσκολο να αντιγράψει κανείς, όντας αφηρημένος, τον κενό, νέο δίσκο στο γεμάτο παλιό! Φροντίστε, επίσης, πριν από κάθε αλλαγή δίσκων, να διακόπτετε την τροφοδοσία του υπολογιστή.

Βήμα 1

Οι τρεις πιο διαδεδομένες κατηγορίες δίσκων είναι οι IDE, SATA και SSD. Αν ο δίσκος σας είναι IDE, ελέγξτε το jumper θέσης και μέσω αυτού ορίστε το νέο δίσκο ως Slave. Αν είναι SATA, τότε δεν χρειάζεται να πειράξετε κάτι. Συνδέστε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων και εκκινήστε τον υπολογιστή.

Βήμα 2

Όταν εισέλθετε στα Windows, εκτελέστε το Acronis True Image. Ανάμεσα στις επιλογές που παρέχει εξαρχής, μία έχει το όνομα Clone Disk και, προφανώς, είναι αυτή που σας ενδιαφέρει. Επιλέξτε την και εκκινήστε, με ένα κλικ στο πλήκτρο με τη σημαία, τη διαδικασία αντιγραφής.

Βήμα 3

Η εφαρμογή θα σας επιτρέψει να επιλέξετε αν η διαδικασία αντιγραφής θα είναι αυτοματοποιημένη ή θα έχετε εσείς έλεγχο στην εξέλιξή της (Automatic/Manual). Επιλέξτε το δεύτερο και με ένα κλικ στο Next διαλέξτε τον παλιό δίσκο που θέλετε να “κλωνοποιήσετε” στο νέο.

Βήμα 4

Αν και, λίγο έως πολύ, τα βήματα του Wizard που θα σας παρουσιάζονται είναι αυτονόητα, προσέξτε το Old Hard Disk Usage. Εκεί σας παρατίθενται τρεις επιλογές. Αυτή που σας ενδιαφέρει είναι η Keep data – ώστε, ακόμη και αν κάτι… πάει στραβά, να είναι λειτουργικός ο παλιός δίσκος.

Βήμα 5

Για το πώς θα γίνει ανακατανομή των αντιγραμμένων partitions στο νέο δίσκο, έχετε τρεις επιλογές. Η As is κρατά τα μεγέθη ίδια και αφήνει κενό χώρο στο μεγαλύτερο νέο δίσκο. Η Proportional θέτει νέα μεγέθη βάσει της αρχικής αναλογίας τους, ενώ η Manual σας επιτρέπει να τα ορίσετε “χειροκίνητα”. Προτιμήστε το Proportional.

Βήμα 6

Όταν ολοκληρώσετε όλα τα βήματα του Wizard, θα παρουσιαστεί μία σύνοψη με όλες τις κινήσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η εφαρμογή για να επιτύχει την κλωνοποίηση του παλιού δίσκου στο νέο. Επιθεωρήστε την προσεκτικά, βεβαιωθείτε πως δεν έχει γίνει κάποιο λάθος -π.χ. διαγραφή του παλιού από το νέο δίσκο!- και, αν όλα είναι εντάξει, κάντε κλικ στο Proceed.

Βήμα 7

Κλείστε το PC, αφαιρέστε τον παλιό δίσκο και βάλτε στη θέση του το νέο. Θυμηθείτε να αλλάξετε το jumper, αν ο δίσκος είναι IDE, στη θέση Master. Εκκινήστε τον υπολογιστή και βεβαιωθείτε πως όλα λειτουργούν όπως και πριν, αλλά με περισσότερη άνεση χώρου. Αν ναι, κλείστε το PC και συνδέστε τον παλιό δίσκο ως slave – όπως, δηλαδή, είχατε κατά την αντιγραφή το νέο.

Βήμα 8

Φυσικά, ο παλιός δίσκος δεν θα μείνει σε αχρηστία! Εκκινήστε τον υπολογιστή και μπείτε στα Windows. Κάντε δεξί κλικ στο My Computer και επιλέξτε Manage. Μεταβείτε στον Disk Manager, διαγράψτε τα partitions του παλιού δίσκου (δεξί κλικ, Delete) και δημιουργήστε ένα νέο Primary partition (δεξί κλικ, Create new partition), ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού.

Βήμα 9

Εναλλακτική μεταφορά δεδομένων

Μία πιο ελαφριά έκδοση του προγράμματος του True Image, είναι το Migrate Easy, που παρέχεται και αυτό από την Acronis. Τα όσα περιγράφονται στο παρόν άρθρο μπορούν να γίνουν κάλλιστα με τον ίδιο τρόπο και με το Migrate Easy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας