ΑρχικήΕργασίαΚαριέρα: Που βρίσκονται τα τυφλά σημεία σου;

Καριέρα: Που βρίσκονται τα τυφλά σημεία σου;

Όλοι τα έχουμε. Απλώς οι νικητές μπορούν να μετατρέψουν τα δικά τους σε εναλλακτικούς τρόπους για να βλέπουν και να πηγαίνουν μπροστά την καριέρα τους.

Αυτή είναι η φύση των πραγμάτων: όλοι έχουμε τυφλά σημεία. Πράγματα που δεν βλέπουμε. Κινδύνους και ευκαιρίες που δεν αναγνωρίζουμε, γιατί υπάρχουν σε περιοχές που οι αισθήσεις μας δεν καταλαβαίνουν, όπως ένα τριαξονικό που δεν φαίνεται από το πίσω παράθυρο. Αλλά αυτά τα τυφλά σημεία, παρότι είναι σαφώς μειονεκτήματα, είναι επίσης και καταπληκτικές πηγές κρυμμένης δύναμης και δική μας δουλειά να τα καταλάβουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας. Ας δούμε μερικά από αυτά καιι ίσως αναγνωρίσεις κάπου και τον εαυτό σου. Δες παρακάτω το σκεπτικό του Texnologia.Net.

Τυφλό σημείο #1

Δεν μπορεί να ξεχωρίσει το δάσος από το δέντρο

Πάντα έχει την προσοχή του στραμμένη στη δουλειά που κάνει εκείνη την ώρα. Όταν τον ρωτάς τι πρέπει να κάνει στις επόμενες 36 ώρες, έχει μία έτοιμη κι ολοκληρωμένη απάντηση. Οταν κάποιος τον ρωτήσει όμως ποιος είναι ο σκοπός της εταιρείας του, δεν έχει την παραμικρή ιδέα.

Η ανατροπή: Την ίδια στιγμή, το μειονέκτημά του στη μακροπρόθεσμη σκέψη τού δίνει την ικανότητα να οργανώνει προγράμματα εξαιρετικά προσεκτικά, να βγάζει το φίδι από την τρύπα όταν οι άλλοι δεν μπορούν και τη δυνατότητα, σε κάποιο βαθμό, να βλέπει τις επιπτώσεις των οργανωτικών λαθών καθαρότερα και ταχύτερα από τους άλλους. Είναι ο Rahm Emanuel, όχι ο Barack Obama, παρότι ο πρόεδρος Obama δείχνει αρκετά καλός στις λεπτομέρειες, επίσης. Αν αυτός ο τύπος βέβαια έχει τυφλά σημεία, τότε δεν μας τα έχει δείξει ακόμη.

Τυφλό σημείο #2

Δεν προσέχει την κακία και την απιστία στους άλλους

Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι στον κόσμο των επιχειρήσεων. Μπορεί να μην ξέρεις πολλούς από αυτούς, αλλά υπάρχουν. Σκέφτονται το καλύτερο για όλους. Εμπιστεύονται τους ανθρώπους και βασίζονται στην κρίση τους, παίρνοντας συμβουλές από τους ομότιμούς τους και τους υφισταμένους τους, σαν να μην υπάρχει καμία υποψία υστεροβουλίας.

Η ανατροπή: Η ιστορία των επιχειρήσεων γράφει ότι τέτοιοι άνθρωποι δύσκολα επιβιώνουν, ειδικά όταν ανέβουν ψηλά στην ιεραρχία, εκεί που πολεμάς με σπαθιά κι όχι με μαχαίρια. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, μέσα από την εμπιστοσύνη που δείχνουν -έστω και με μια δίση αφέλειας- δημιουργούν πανίσχυρα δίκτυα με τους συναδέλφους τους και τους βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αρα αυτό που χρειάζονται είναι ένα καλύτερο φίλτρο για το πού να δείχνουν την πίστη τους.

Τυφλό σημείο #3

Δεν σκέφτεται εναλλακτικές

Οι μάνατζερ συχνά πάσχουν από αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν ακαμψία χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουν πώς να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος δεν τους κάνει ή δεν τον δοκιμάζουν καν. Ετσι απλώς επαναλαμβάνουν τα ίδια μοτίβα συμπεριφοράς. Είναι ο άνθρωπος που πάντα αφήνει τα πράγματα για την τελευταία στιγμή και μετά ψάχνει το δρόμο για την κορυφή, πάντα θα κάνει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, ακόμα κι αν μουρμουράει «θυμίστε μου να μην το ξανακάνω ποτέ με αυτόν τον τρόπο».

Η ανατροπή: Συνδύασε την εμμονική ανάγκη για την αναπαραγωγή μιας μεθόδου ή μιας πράξης με την αποφασιστικότητα και τη σταθερή πορεία κι έχεις μία ασταμάτητη επιχειρηματική δύναμη. Ο Bill Gates πήγε τη Microsoft εκεί που είναι σήμερα, είτε αντιγράφοντας είτε κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα για όλες τις μεγάλες ιδέες στους υπολογιστές καθώς περνούσαν από μπροστά του – κι αυτό περιλαμβάνει τα DOS (αγορασμένα) και τα Windows. Αυτή είναι η μέθοδός του: αντιλαμβάνεται κάτι που δουλεύει αν λειτουργεί για το επιχειρηματικό μοντέλο του. Το καταβροχθίζει. Κι είναι έτοιμο.

Τυφλό σημείο #4

Ποτέ δεν παραδέχεται την ήττα

Ένα από τα αναγνωριστικά σημάδια των μεγάλων, επιτυχημένων αντρών της εποχής μας είναι η αρρωστημένη ανικανότητά τους να βρεθούν έστω και μία φορά στην πάνω μεριά της τραμπάλας. Παλεύουν μέχρι να υπάρξει η κατάληξη που θα τους βολεύει. Τις περισσότερες φορές κερδίζουν επειδή ο αντίπαλος λέει «ααα, χέσ’ το» και προχωράει παρακάτω. Αυτό συνέβαινε στην αρχαιότητα, όταν η Ρώμη δεν επέτρεπε στον εαυτό της να ηττηθεί από την πόλη της Καρχηδόνας.

Χρειάστηκαν πάνω από εκατό χρόνια να τη νικήσουν και μέχρι τότε δεν είχαν καμία διάθεση να τα παρατήσουν. Πόσο συχνά ακούτε για την Καρχηδόνα πια; Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος από αυτούς τους γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας πραγματικά χάσει κάπου, ξαφνικά ένας μικρός τρελός νευρώνας καίγεται αυτόματα μες στο κεφάλι του και λέει «έι, ξέρεις κάτι; Δεν το ήθελα ποτέ αυτό τελικά». Και το πιστεύει! Σε αυτήν την περίπτωση, η τύφλωση πραγματικά προσφέρει απίστευτη δύναμη.

Η ανατροπή: Στην πραγματικότητα, δεν χάνει ποτέ. Κάποτε είχα δει μια διαφήμιση σε κάποιο αμερικανικό περιοδικό, την οποία ποτέ δεν θυμάμαι τι προσπαθούσε να πουλήσει. Μιλούσε όμως για την ιστορία ενός άντρα που αποτύγχανε σε καθετί κι αν δοκίμαζε, αλλά που επέμενε να δοκιμάζει, γιατί, τελικά, αυτό ήταν που έκανε στη ζωή του: να προσπαθεί. Τελικά, μετά από μία ολόκληρη ζωή αποτυχιών και προκλήσεων, τα κατάφερε. Αυτός ο άντρας ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν.

Εντάξει, θα μου πείτε ότι δεν είχε και το καλύτερο τέλος του κόσμου ο συγκεκριμένος. Αλλά η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια έφεραν ό,τι καλό είχε βρει στη ζωή του. Αν είσαι κι εσύ αρκετά τρελός, μπορείς επίσης να τα καταφέρεις με τον ίδιο τρόπο.

Τυφλό σημείο #5

Δεν μπορεί να δει τους δικούς του περιορισμούς και τα ελαττώματα του

Ξέρεις για ποιον τύπο μιλάω κι αν είσαι αρκετά τυχερός, ίσως είσαι ένας από αυτούς. Δεν έχει ποτέ άδικο. Βλέπει πάντα τις αποτυχίες και τα λάθη των άλλων, αλλά, δόξα τω Θεώ, ο ίδιος δεν υποφέρει ποτέ από τύψεις! Είναι τέλειος. Κι όταν οι άλλοι εκνευρίζονται ή απογοητεύονται απ’ αυτόν, είναι δικό τους πρόβλημα.

Η ανατροπή: Φυσιολογικά, έχει αυτήν την απίστευτη δύναμη που προέρχεται από το να πιστεύει 100% στον εαυτό του, στις δυνάμεις του και την ανωτερότητά του. Ξέρω μάλιστα πάρα πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν τη συγκεκριμένη «ασθένεια» και που τα έχουν καταφέρει να τη χρησιμοποιήσουν υπέρ τους. Τους βλέπεις κι εσύ. Παντού. Γύρω σου. Τους διαβάζεις, τους ακούς, τους χαζεύεις στην τηλεόρασή σου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί όλα γυρνάνε γύρω απ’ αυτούς και ειλικρινά αυτό με τρομάζει. Είναι εκεί έξω. Και ποιος θέλει να τα βάλει μαζί τους; Είναι πανίσχυροι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166