Στο παρόν άρθρο θα δούμε αναλυτικά την βιογραφία του Bill Gates (ελληνικά Μπιλ Γκέιτς), παραθέτοντας διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα που σίγουρα αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.
Bill Gates Πληροφορίες
Ο William Henry Gates III (όπως είναι ολόκληρο το πραγματικό του όνομα) είναι γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1955 στην πόλη Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. και επί της ουσίας θεωρείται ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, βάσει επιτυχιών στο ενεργητικό του, ενώ παράλληλα είναι και ένας εξαιρετικά ικανός προγραμματιστής στον τομέα των υπολογιστών.
Συνίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον Paul Allen το 1975 και την παρούσα χρονική στιγμή θεωρείται ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 144 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις του και γενικότερα από επιχειρηματικά δρώμενα το 2008 (τουλάχιστον ως πλήρη απασχόληση), και από τότε αφιερώνει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ενώ με την πρώην σύζυγο του τη Μελίντα Γκέιτς ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» και προβαίνουν μέσω αυτού του Ιδρύματος σε διάφορες φιλανθρωπίες, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Ο Γκέιτς είχε ήδη δωρίσει το ένα τρίτο της περιουσίας του (σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε διάφορες αγαθοεργίες και ιδρύματα ως μέρος της εκστρατείας «The Giving Pledge» μέχρι το 2011. Εν τω μεταξύ (από το 2018), ο Γκέιτς δώρισε πάνω από 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να του δώσει το 95% της περιουσίας του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Έχει επικριθεί για τις επιχειρηματικές του τακτικές, οι οποίες θεωρήθηκαν αντιανταγωνιστικές, μια άποψη που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες δικαστικές αποφάσεις.
Ήταν παντρεμένος με τη Μελίντα Γκέιτς (πήραν διαζύγιο στις 3 Μαΐου 2021 μετά από 27 χρόνια γάμου), με την οποία μοιράζεται την προεδρία του Ιδρύματος τους, το οποίο είναι αφοσιωμένο στο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες στους πολίτες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο (δηλαδή κυρίως στις ΗΠΑ), αν και αυτό το ίδρυμα έχει συμμετάσχει μέσω διαφόρων προγραμμάτων και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στη Νιγηρία βοήθησε σε ένα μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, γι’ αυτό τους απονεμήθηκε το 2006 το βραβείο Princess of Asturias Awards (ελληινικά Βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών) για αυτή την τεράστια συνεισφορά σε διεθνές επίπεδο.
Bill Gates βιογραφία
Πρώιμα χρόνια και εκπαίδευση
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά του πλούσιου δικηγόρου William H. Gates, Sr. (1925–2020) και της δασκάλας Mary Maxwell Gates (1929–1994). Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, την Kristianne Gates, και μια μικρότερη, τη Libby.
Ο Γκέιτς διέπρεψε στο δημοτικό σχολείο, ιδιαίτερα στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες και σε ηλικία 13 ετών πήγε στο ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Lakeside School στο Σιάτλ. Όταν ήταν στην όγδοη τάξη, το σχολείο αγόρασε μια ηλεκτρομηχανική τηλεγραφομηχανή (το μοντέλο Teletype Model 33) και κάποια άλλα εξαρτήματα για τον υπολογιστή μάρκας General Electric, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με αυτό το σύγχρονο μέσο για εκείνη την εποχή, κάτι που εξύψωσε περαιτέρω το ενδιαφέρον του Γκέιτς για την τεχνολογία.
Ο Μπιλ Γκέιτς ενδιαφέρθηκε να προγραμματίσει την τηλεγραφομηχανή GE με προγράμματα BASIC. Εκεί έγραψε το πρώτο του πρόγραμμα υπολογιστή σε ένα από αυτά τα μηχανήματα, και επί της ουσίας ήταν μία εφαρμογή του παιχνιδιού τρίλιζα (Tic-Tac-Toe) που επέτρεπε στον χρήστη να παίξει ενάντια στον υπολογιστή. Ο Γκέιτς γοητεύτηκε από το μηχάνημα και το πως εφάρμοσε τον κώδικα λογισμικού.
Αργότερα, οι μαθητές μπόρεσαν να εργαστούν σε ένα σύστημα PDP-10 της Digital Equipment Corporation. Ωστόσο οι μαθητές είχαν την φαεινή ιδέα να δημιουργήσουν σκόπιμα σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα, και όταν εντοπίστηκαν για αυτήν παρασπονδία, τότε τους απαγορεύτηκε να εργαστούν σε αυτά τα υπολογιστικά συστήματα για ένα ολόκληρο καλοκαίρι.
Μετά από αυτή την ανοησία ο Bill Gates, ο Paul Allen, ο Kent Evans και Ric Weiland (οι οποίοι αργότερα εργάστηκαν για την Microsoft) συμφώνησαν με τους διαχειριστές των μηχανημάτων να διορθώσουν τα προβλήματα του λογισμικού, προκειμένου έτσι να τους δοθεί άπλετος χρόνος για να ασχοληθούν με τους υπολογιστές. Στη συνέχεια, ο Bill Gates ασχολήθηκε με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού για να μπορέσει να εργαστεί πιο αποτελεσματικά στο σύστημα. Εκτός από την γλώσσα προγραμματισμού BASIC, ασχολήθηκε και με την FORTRAN, και την Lisp.
Σε ηλικία 17 ετών, ο Bill Gates μαζί με τον σχολικό του φίλο Paul Allen ίδρυσαν την πρώτη τους εταιρεία, που έφερε την ονομασία Traf-O-Data. Ανέπτυξαν ένα σύστημα για τη μέτρηση των ροών κυκλοφορίας (traffic counter) στο υπολογιστή που λειτουργούσε με τον επεξεργαστή Intel 8008 και χάρη σε αυτό κατάφεραν να συνάψουν μία σημαντική εταιρική συνεργασία, κερδίζοντας έτσι τα πρώτα τους 20.000 δολάρια. Η συμφωνία με την Computer Center Corporation έληξε το 1970 και τον επόμενο χρόνο αυτή η σχολική παρέα προσλήφθηκε από την Information Sciences Inc. για να γράψει ένα πρόγραμμα μισθοδοσίας στη γλώσσα προγραμματισμού COBOL.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αυτός και ο φίλος του έλαβαν εντολή από αυτό το κολέγιο να γράψουν ένα πρόγραμμα λογισμικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη καταλόγων μαθημάτων και ωραρίων, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες συνθήκες.
Το 1973, ο Γκέιτς πήγε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά εκείνος αντί να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο εργαστήριο υπολογιστών. Εκεί γνώρισε επίσης τον μελλοντικό επιχειρηματικό του συνεργάτη Steve Ballmer. Τον Δεκέμβριο του 1974, μαζί με τον Allen, μέσα σε λίγες εβδομάδες ανέπτυξε τον διερμηνέα (πρόγραμμα που εκτελεί ή ερμηνεύει εντολές) Altair BASIC , ο οποίος προοριζόταν για τον νέο οικιακό υπολογιστή Altair 8800 , ο οποίος αργότερα προσαρμόστηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω ως Microsoft BASIC για διάφορους άλλους οικιακούς υπολογιστές.
Μπιλ Γκέιτς καριέρα και επιχειρηματικότητα
Microsoft
Ο Bill Gates εγκατέλειψε το κολέγιο το 1975 για να αφιερωθεί πλήρως στη διαχείριση της Microsoft Corporation. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, έκανε το μεγάλο επιχειρηματικό άλμα όταν μέσα από μία σπουδαία συμφωνία παραχώρησε τα δικαιώματα του λειτουργικού συστήματος MS-DOS στην IBM, και πρακτικά αυτή ήταν αρχή για να μετατραπεί η Microsoft από μια μικρή επιχείρηση στην κορυφαία εταιρεία λογισμικού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2000 παρέδωσε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) στον Steve Ballmer και έκτοτε είναι Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Chief Developer στην Microsoft. Στις 15 Ιουνίου 2006, ο Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα αποσυρόταν σταδιακά από τις καθημερινές εργασίες της Microsoft μέχρι τον Ιούλιο του 2008 και θα παρέδιδε τη θέση του επικεφαλής προγραμματιστή στον Ray Ozzie , τον προηγούμενο chief technology officer, προκειμένου στη συνέχεια να φροντίζει όλο και περισσότερο το ίδρυμα του του για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συνέχισε ως Πρόεδρος μέχρι το 2014 και στήριξε τη Microsoft με νέες ιδέες και οράματα.
Τον Νοέμβριο του 2007, η CompTIA ανακήρυξε τον Bill Gates ως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της πληροφορικής τα τελευταία 25 χρόνια. [11]
Ο Gates ήταν μέχρι το 2014 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (συγκρίσιμος με τον Πρόεδρο Εποπτικού Συμβουλίου) και μέχρι το 2006 επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης (Chief Software Architect) της εταιρείας. Είναι τεχνικός σύμβουλος στη Microsoft από το 2014. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Berkshire Hathaway από τον Δεκέμβριο του 2004. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 αποχώρησε επίσημα από την εταιρεία του στη συνεδρίαση της εταιρείας. Στις 27 Ιουνίου 2008 εργάστηκε για τελευταία φορά ως πλήρη απασχόληση στη Microsoft.
Άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες
Όπως ανακοινώθηκε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αμερικής, στις 23 Οκτωβρίου 2008, ο Bill Gates ίδρυσε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται bgC3. Ωστόσο, καμία από τις δραστηριότητες της δεν έγινε δημόσια γνωστή. Ίδρυσε επίσης (το 2006) την TerraPower, μια εταιρεία που ασχολείται με τη σκοπιμότητα της ιδέας του Traveling wave reactor (είναι ένας προτεινόμενος τύπος αντιδραστήρα πυρηνικής σχάσης που μπορεί να μετατρέψει υλικό σε χρησιμοποιήσιμο καύσιμο μέσω πυρηνικής μεταστοιχείωσης.
Ως επενδυτής, ο Gates δραστηριοποιείται παράλληλα με την επενδυτική εταιρεία Cascade Investment, την οποία ίδρυσε το 1995. Μεταξύ άλλων, είναι μέτοχος στο φωτογραφικό πρακτορείο Corbis και στη νεοφυή εταιρεία ResearchGate με έδρα το Βερολίνο της Γερμανίας.
Προσωπική ζωή
Ο Γκέιτς παντρεύτηκε την προγραμματίστρια Melinda French το 1994, η οποία ήταν τότε project manager σε ένα ειδικό πρόσθετο για το λειτουργικό σύστημα των Windows που ονομάζονταν Microsoft Bob (το οποίο παρεμπιπτόντως, πλέον έχει καταργηθεί). Μαζί της έχει δύο κόρες (* 1996 και 2002) και έναν γιο (* 1999). Έζησε με την οικογένειά του στη Μεδίνα στη λίμνη Ουάσιγκτον σε ένα κτήμα σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Τζέιμς Κάτλερ.
Στις 3 Μαΐου 2021, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν ότι έβαλαν τέλος στον γάμο τους και χώρισαν επίσημα στις αρχές Αυγούστου του 2021.
Είναι παθιασμένος παίκτης του γκολφ και του μπριτζ . Ο Μπιλ Γκέιτς κατατάχθηκε ως ο πιο αξιοσέβαστος επιχειρηματίας στον κόσμο από τους Financial Times το 2003.
Bill & Melinda Gates Foundation
Ο Μπιλ Γκέιτς και η πρώην σύζυγός του Μελίντα διατηρούν από κοινού το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο έχει έχει εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία περίπου 46,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο. Εκτός από το Ίδρυμα, το οποίο διανέμει κεφάλαια στους δικαιούχους για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης και την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και για την παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση και την τεχνολογία πληροφοριών, υπάρχει και ο οργανισμός Bill & Melinda Gates Foundation Trust, ο οποίος λαμβάνει τις επενδυτικές αποφάσεις για το Ίδρυμα.
Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος είναι η καταπολέμηση της ελονοσίας και της πολιομυελίτιδας (βρεφική παράλυση). Τον Οκτώβριο του 2005, ο Γκέιτς ανακοίνωσε μια δωρεά 258,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τον πρώτο. Τον Ιανουάριο του 2009, ανακοίνωσε δωρεά 255 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο Rotary International για την υποστήριξη του προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως.
Στις 29 Ιανουαρίου 2010, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να δωρίσουν συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβόλια κατά τα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, ο Γκέιτς σκοπεύει να δωρίσει το 90% με 95% των συνολικών του περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον θάνατο του, ενώ θα δώσει σε κάθε παιδί του μόνο το 0,02% του συνόλου του ενεργητικού του: δηλαδή 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σε μια συνέντευξη της Μελίντα Γκέιτς, όταν τη ρώτησε ο δημοσιογράφος για αυτό το θέμα, εκείνη απέφυγε να απαντήσει, προφανώς γιατί θεώρησε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά το ευρύ κοινό. Επιβεβαιώνει μόνο ότι η κληρονομιά για τα παιδιά της θα είναι σχετικά μικρή.
Το 2005, ονομάστηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time, μαζί με την τότε σύζυγό του Melinda Gates και τον Ιρλανδό μουσικό Μπόνο, για το φιλανθρωπικό τους έργο.
Οι προειδοποιήσεις του σχετικά με την Πανδημία
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας εδώ και αρκετά χρόνια – πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του COVID-19 που άρχισε να εξαπλώνεται από τις αρχές του 2020. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο TED το 2015, εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα «Αναδυόμενα Παθογόνα» αποτελούν μεγαλύτερη απειλή σήμερα, ακόμη και από τους πυρηνικούς πυραύλους και τις στρατιωτικές συγκρούσεις και υποστήριξε ότι πρέπει όλη η υφήλιος να συνασπιστεί για να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια. Το 2018, λέγεται ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες ώστε να εφαρμοστούν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα ενάντια σε αυτούς τους υγειονομικούς κινδύνους.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα του θα δωρίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε μέτρα για την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τον Μάρτιο του 2020 ότι το ίδρυμα του, μαζί με την Wellcome και τη Mastercard, θα συνεισέφεραν έως και 125 εκατομμύρια δολάρια ως επένδυση για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID-19.
Ως μέρος αυτού, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates υποστήριξε οικονομικά την εταιρεία Curevac με έδρα το Tübingen, η οποία αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο Γκέιτς συνέστησε τον Μάρτιο του 2020 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλα έθνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον φορολογικά έσοδα για να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή δόσεων εμβολίων κατά του COVID-19 (που ήταν τότε κατά το πρώιμο στάδιο) ώστε να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με αυτό το ζήτημα.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2020, δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τις προοπτικές για την πανδημία στο New England Journal of Medicine. Συνέστησε την εστίαση στην καταπολέμηση των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) και τη δημιουργία μιας υποδομής για προφυλάξεις έναντι μελλοντικών πανδημιών.
Προσωπική περιουσία
Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι ο Bill Gates βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου 15 φορές μεταξύ 1994 και 2014. Τον Ιούλιο του 2017, τον είχε προσπεράσει ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Εκείνη την εποχή, η περιουσία του Γκέιτς υπολογιζόταν στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τα διανέμει και τα επενδύει μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Cascade Investment, η οποία ιδρύθηκε το 1995. Αυτή τη στιγμή (2022) κατέχει περίπου το 1,3% των μετοχών της Microsoft και είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στις ΗΠΑ με συνολική έκταση περίπου 100.000 εκταρίων (242.000 στρέμματα).
Τον Ιούνιο του 2010, ο Γκέιτς, μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ, ξεκίνησαν την εκστρατεία «The Giving Pledge», μια πρωτοβουλία στην οποία οι λεγόμενοι «υπερπλούσιοι» των ΗΠΑ θα πρέπει να δωρίσουν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από τον Αύγουστο του 2010, 40 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτήν την εκστρατεία και υποσχέθηκαν πως θα κάνουν πράξη αυτή την ιδέα. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε πάνω από 100 τον Μάρτιο του 2014.
Trivia
Ανάμεσα σε κάποιες από τις περίεργες ιδιωτικές αγορές του Γκέιτς είναι το Codex Leicester, μια συλλογή από σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο απέκτησε σε δημοπρασία το 1994 για 30,8 εκατομμύρια δολάρια.
Ως χόμπι, έμαθε να παίζει μπριτζ από παιδί με τους γονείς του, και μάλιστα εξασκεί αυτή την ενασχόληση ακόμη και σήμερα, προφανώς γιατί αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διασκέδασης του. Μάλιστα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ότι έχει λάβει μέρος στο πρωτάθλημα μπριτζ της Βόρειας Αμερικής (North American Bridge Championships)και κέρδισε τον διαγωνισμό “Swiss Teams” το 2017.
Διακρίσεις
Το 1992, ο Bill Gates εξελέγη ως μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών . Τον Φεβρουάριο του 2002 έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.
Στις 2 Μαρτίου 2005, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε Ιππότης Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας . Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Λονδίνου, έλαβε αυτόν τον τίτλο για τις εκτεταμένες δωρεές του για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών και για τις υπηρεσίες του στη βρετανική οικονομία. Ως Αμερικανός, όμως, δεν δικαιούται να λάβει τον τίτλο «Σερ». Το 2005, ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time, μαζί με την τότε σύζυγό του .
Στις 8 Ιουνίου 2007, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε επίσης επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Επιπρόσθετα το 2007, ο Μπιλ και η Μελίντα έγιναν Ιππότες του Τάγματος του Αετού των Αζτέκων (Μεξικό).
Τον Αύγουστο του 2009, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς χρίστηκαν από κοινού επίτιμοι διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ το 2013 και οι δύο έλαβαν το βραβείο Lasker-Bloomberg Public Service Award από το Ίδρυμα Lasker.
Στις 14 Νοεμβρίου 2013, ο Bill και η τότε σύζυγός του Melinda έλαβαν το Bambi Award στην κατηγορία Millennium για τη συνεισφορά τους μέσα από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates.
Το 2015 του απονεμήθηκε το βραβείο Padma Bhushan. Τον Νοέμβριο του 2016, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom). Το 2020 του απονεμήθηκε το παράσημο από την Ιαπωνία που φέρει τον τίτλο Order of the Rising Sun.
Ενώ το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τον αναγνώρισε ως του Κινεζικού Λαού, μία σχετικά βαρυσήμαντη διάκριση για έναν Αμερικάνο στη χώρα της Κίνας, Προφανώς γιατί αυτοί οι δύο λαοί δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.
Επικρίσεις και αντιπαραθέσεις
Στρατηγική επέκτασης Microsoft
Ως ιδρυτής και διευθυντής της Microsoft, ο Bill Gates συχνά θεωρείται ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επιθετική στρατηγική επέκτασης της εταιρείας. Με τις επιχειρηματικές του πρακτικές, βρέθηκε επανειλημμένα στο επίκεντρο για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές που εφαρμόζει η εταιρεία του. Κατά καιρούς υπήρχε ακόμη και κίνδυνος διάλυσης της εταιρείας, όχι μόνο όσον αφορά τα δυσθεώρητα χρηματικά πρόστιμα, άλλα και γιατί αμαυρώνεται η φήμη του εμπορικού σήματος του, και πλέον είναι πιο δύσπιστοι οι πελάτες.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι με τη συμπεριφορά του προάγει το παράνομο μονοπώλιο – για παράδειγμα μέσω του λειτουργικού συστήματος των Windows και άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών της εταιρείας του – που έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να καταπνίγει τον υγιή ανταγωνισμό.
Κριτική για την υποστήριξη του TRIPS
Ο δημοσιογράφος Γκρεγκ Πάλαστ κατηγορεί τον Γκέιτς ότι φέρεται αρκετά άδικα με το ίδρυμα του. Ο Γκέιτς υποστηρίζει τη συμφωνία TRIPS, η οποία απαιτεί αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία TRIPS θα κάνει τα φάρμακα πιο ακριβά στις φτωχές χώρες και θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, τα οποία προορίζονται κυρίως για τον φτωχό λαό που δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα να προμηθευτούν καλής ποιότητας φάρμακα.
Κάτι τέτοιο, λένε οι επικριτές, πως τα βασικά φάρμακα θα είναι πλέον απρόσιτα στην πλειονότητα των ανθρώπων, που ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν υγειονομική ασφάλεια και πρακτικά θα είναι καταδικασμένοι να υποφέρουν από τυχόν ασθένειες που θα προκύψουν.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι χωρίς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία, όπως διατυπώνονται στο TRIPS, θα πραγματοποιούνταν λιγότερη έρευνα στον ιατρικό τομέα και, επομένως, πολλά φάρμακα δεν θα αναπτύσσονταν σωστά εξαρχής.
Από την άλλη πλευρά, ο Γκέιτς έλαβε τρομερή ενθάρρυνση από τον Christoph Blenn, Διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με το Ίδρυμα Gates, κάτι που του δίνει ώθηση να συνεχίσει αυτό το δύσκολο έργο.
Έντουαρντ Σνόουντεν
Σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, εξέφρασε την αντιπάθεια του για τον πληροφοριοδότη και πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος παραβίασε το νόμο και έφυγε του από την χώρα για να μη συλληφθεί. Λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως καταδικάζει αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά, και πως θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, ώστε να μην υπάρχουν μιμητές τέτοιων πράξεων στο μέλλον.
Η συνήθεια του να ταξιδεύει με το αεροπλάνο
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λουντ (Lund University) για το θέμα των υπερ-εκπομπών έδειξε ότι μόνο το 2017 ο Γκέιτς πραγματοποίησε 59 πτήσεις με το ιδιωτικό τζετ και μάλιστα λογίζεται έχει διανύσει πάνω από 200.000 αεροπορικά μίλια. Οι εκπομπές CO2 του αντιστοιχούν στις εκπομπές CO2 περίπου 10.000 μέσων ανθρώπων. Ο Γκέιτς έχει κατηγορηθεί δριμύτατα για αυτούς τους αριθμούς, επειδή Υποτίθεται ότι έχει δεσμευτεί να βοηθήσει μείωση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που όμως δεν συνάδει με τις συνήθειες του.
Ο Bill Gates , από την άλλη μεριά, περιγράφει την αγάπη του για τα αεροπορικά ταξίδια ως «ένοχη απόλαυση», και εκ των πραγμάτων γνωρίζει πως δεν γίνεται να τα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό ή να τα κόψει εντελώς, λόγω των συχνών δραστηριοτήτων που έχει ως ένας πολυάσχολος επιχειρηματίας.
Στόχος των θεωριών συνωμοσίας
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει γίνει στόχος διαφόρων θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της περιουσίας του και των έργων του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Για παράδειγμα, αρκετοί συνωμοσιολόγοι είναι πεπεισμένοι πως ο Μπιλ Γκέιτς ήταν υπεύθυνος για τον ιό και μάλιστα εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση προκειμένου να εξαναγκάσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Εν τούτοις πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς που δεν έχουν απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, και μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους πολίτες να μην πιστεύουν τέτοιου είδους ανοησίες, γιατί επί της ουσίας είναι παραπληροφόρηση.
Διάφορα
Στην αυτοβιογραφία του, ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν, κατηγόρησε ευθέως τον Bill Gates επειδή χρησιμοποίησε δόλια την διάγνωση καρκίνου του Άλεν το 1982 ως ευκαιρία να επικρίνει τη φθίνουσα παραγωγικότητα του Άλεν προκειμένου να μειώσει το μερίδιο του στην εταιρεία.
Η διαχείριση της εταιρείας από την πλευρά του Γκέιτς έχει συχνά περιγραφεί ως βάναυση και τυραννική προς τους υφισταμένους του. Επίσης, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες συνεργατών και υπαλλήλων που έχουν δουλέψει μαζί του και λένε ότι έχει προσβάλλει άπειρες φορές τους εργαζόμενους του στο πλαίσιο των συχνών κρίσεων οργής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα παρατηρήθηκαν επίσης και από ξένα άτομα. Για παράδειγμα, ο δικαστής Thomas Penfield Jackson, ο οποίος μίλησε για αυτόν σε μία υπόθεση για τη Microsoft λέγοντας:
«Νομίζω ότι έχει μια ναπολεόντεια άποψη για τον εαυτό του και την παρέα του, όπως και μια αλαζονεία που προέρχεται από την εξουσία που κατέχει και την απαράμιλλη επιτυχία δεν τον αγγίζουν οι κακουχίες και οι αποτυχίες».
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Γκέιτς λέγεται ότι επικεντρώθηκε συνειδητά στη διόρθωση εικόνας του, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το όνομά του και ως εκ τούτου επικεντρώθηκε περισσότερο στη διαχείριση του ιδρύματός του, ώστε να δείξει προς τον έξω κόσμο ότι δεν είναι αυτό που νομίζουν.
Ο Μπιλ Γκέιτς συναντήθηκε πολλές φορές με τον Τζέφρι Έπσταϊν (πλέον έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα του), ελπίζοντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για το ίδρυμα του μέσω των επαφών που είχε ο Έπσταϊν.