Καταπολέμησε την ανεργία με θετική σκέψη, απαραίτητες συμβουλές

Καταπολέμησε την ανεργία με θετική σκέψη, απαραίτητες συμβουλές

Αρκετός κόσμος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, και ορισμένοι εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι που σημαίνει πρακτικά πως υπάρχει έλλειψη οικονομικών πόρων και κατά συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται προς την ακραία φτωχοποίηση.

Προφανώς δεν θα σταθώ στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή για ποιο λόγο η χώρα μας έφτασε σε τούτο το σημείο, άλλωστε χιλιάδες πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ανά την υφήλιο έχουν αναλύσει ενδελεχώς την οικονομική κρίση της Ελλάδος άπειρες φορές, και θα ήταν περιττό για άλλη μία φορά να το πράξω και εγώ ο ίδιος.

Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να βοηθήσω με διάφορες συμβουλές μέσα από αυτό το άρθρο όλους τους ανέργους με ποιο τρόπο θα καταπολεμήσετε το άγχος που προκαλείται από την ανεργία.

Η θετική σκέψη είναι το φάρμακο για την ανεργία

Σίγουρα πολλοί από σας έχετε θα ακούσει πως τα άτομα που είναι άνεργα για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν έντονο άγχος και ορισμένες φορές ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη. Επιπλέον αυτή πίεση έχει την αρνητική ιδιότητα να καταστρέφει την καλή ποιότητα ζωής.

Επομένως, εφόσον δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά, δεν θα πρέπει να κλείνεστε στον εαυτό σας. Σε πρώτη φάση σας προτείνω να κάνετε μόνο θετικές σκέψεις, βέβαια εύλογα θα αναρωτηθείτε πώς μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα από τη στιγμή που πηγαίνουν όλα στραβά.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που νομίζω θα σας ωθήσει να σκεφτείτε διαφορετικά. Ακόμη και αν χρωστάτε αρκετά χρήματα προς το δημόσιο, όπως ΕΝΦΙΑ ή σε ιδιώτες, όπως στην τράπεζα, να θυμάστε ότι είναι εφικτό να σας πάρουν τα λεφτά ή το σπίτι, όμως όχι την ψυχή, εντούτοις το σημαντικότερο από όλα είναι να μη στεναχωριέστε και να έχετε πάντα στην άκρη του νου σας πώς θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Η υιοθέτηση μιας θετικής στάσης ως τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τις καθημερινές σας υποθέσεις και θα επιφέρει εποικοδομητικές αλλαγές στη ζωή σας. Η θετική στάση θα σας καταστήσει πιο αισιόδοξους, το οποίο θεωρείται το κύριο συστατικό για την ευημερία.

Μη συναναστρέφεσαι με αρνητικά άτομα

Δυστυχώς ακόμη και αν διαθέτετε καλή ψυχολογία, κάποιες φορές ορισμένα άτομα που ανήκουν στο φιλικό σας κύκλο έχουν την τάση να καταστροφολογούν, ετούτη η μεμψιμοιρία είναι ο προάγγελος πολλών κακών.

Κρατήστε κοντά σας μόνο εκείνους που θέλουν να σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Εάν διαπιστώσετε πως δεν είναι εφικτό να πείσετε τους φίλους σας να σταματήσουν να συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο, τότε η καλύτερη λύση είναι να απομακρυνθείτε από αυτούς, χωρίς να μαλώσετε και να ανταλλάξετε βαριές κουβέντες.

Κάνε καινούργιους φίλους ή γνωριμίες

Επιδίωξε να γνωρίσεις καινούργια άτομα που πιθανόν να φέρουν νέο αέρα στη ζωή σου, επίσης φρόντισε και εσύ να είσαι ευγενικός και πρόσχαρος προς τους συνανθρώπους σου για να εκτιμήσουν τον ψυχικό σου κόσμο και κατ’ επέκταση να επιθυμούν να σε κάνουν φίλο. Σου προτείνω να αποφεύγεις να συζητάς συνεχώς για τις αφραγκίες που περνάς, άλλωστε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα τονίζοντας συνεχώς αυτό το θέμα.

Βγες από το σπίτι

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείνεσαι στο σπίτι επειδή δεν έχεις χρήματα για να βγεις έξω να πιεις ένα καφέ, υπάρχουν αρκετές λύσεις, όπως να βγεις μία βόλτα, μόνος ή με παρέα στο κέντρο της πόλης σου ή του χωριού σου ανάλογα που ζεις.

Επιπρόσθετα σου προτείνω να κάνεις ένα περίπατο κάθε πρωί, την ώρα που θα ξυπνήσεις, πέραν ότι θα σε βοηθήσει στο καρδιαγγειακό σου σύστημα, θα καθαρίσει και τις κακές σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου.

Εποικοδομητική σκέψη

Προσπάθησε να βρεις λύσεις στο πρόβλημα σου και πίστεψε ότι μπορείς να τις βρεις. Δεν αρκεί μόνο να πιστέψεις ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αλλά πρέπει επίσης να σκέφτεσαι ενεργά ενεργά με εποικοδομητική σκέψη έτσι ώστε να προκύψουν λύσεις που είναι εύκολο να επιτευχθούν. Σημειωτέον, δεν πρέπει να κάνεις ουτοπικές σκέψεις, δηλαδή να φαντάζεσαι ανέφικτα πράγματα.

Βρες καινούργια απασχόληση

Προσπάθησε να βρεις νέα ενδιαφέροντα στη ζωή σου που θα δώσουν άλλο νόημα στο ψυχικό σου γίγνεσθαι. Για παράδειγμα μπορείς να γραφτείς σε ένα πολιτιστικό σύλλογο στην περιοχή σου, και προφανώς θα σου δοθεί η δυνατότητα να κάνεις ουσιώδεις συζητήσεις με άτομα δημιουργικά.

Γίνε εθελοντής σε φιλανθρωπικές ή φιλοζωικές οργανώσεις

Αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που είναι ενεργοί πολίτες προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε φιλανθρωπικές ή φιλοζωικές οργανώσεις, τους καθιστά σπουδαίες προσωπικότητες. Υπενθυμίζεται, πως όταν μάθεις να προσφέρεις στη ζωή σου μέσω της αγαθοεργίας, αυτόματα θα γίνεις και καλύτερος άνθρωπος.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση είναι πως στις περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις υπάρχει σαφής έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, επομένως η παρουσία σου θεωρείται πολύτιμη σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Μάθε νέες ξένες γλώσσες

Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στο διαδίκτυο που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Nα θυμάσαι ότι όταν γνωρίζεις μία ξένη γλώσσα σου ανοίγονται ταυτόχρονα και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, διότι πρέπει να έχεις κατά νου πως η Ελλάδα είναι μία τουριστική χώρα όπου την επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα εάν μάθεις να μιλάς Γαλλικά ή Γερμανικά (πέραν των Αγγλικών) θα μπορούσες κάλλιστα να εργαστείς σε κάποιο νησί ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο, και αν νομίζεις πως τα χρήματα είναι λίγα, τότε σε διαβεβαιώνω πως ορισμένες φορές τα μπουρμπουάρ είναι μεγαλύτερα και από το μεροκάματο

Προσωπικά γνωρίζω περίπτωση ενός ατόμου που έπαιρνε 30 ευρώ μεροκάματο σε ένα εστιατόριο σε κάποιο νησί μας και συνήθως τα μπουρμπουάρ του έφταναν σε καθημερινό επίπεδο γύρω στα 40 με 50 ευρώ περίπου.

Προσπάθησε να δικτυωθείς επαγγελματικά

Εφόσον δεν δουλεύεις, προσπάθησε μέσα από το διαδίκτυο να βρεις διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην περιοχή σου και σχετίζονται με το επαγγελματικό σου αντικείμενο, όταν θα βρεθείς εκεί επιδίωξε να συζητήσεις με άτομα που θεωρούνται επιτυχημένα στο χώρο τους και ζήτησε συμβουλή, επίσης αντάλλαξε απόψεις με άλλους συναδέλφους σου.

Όλη ετούτη η διαδικασία είναι ένας ορθός τρόπος για να κυνηγήσεις την τύχη σου. Μην ξεχνάς πως έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για να βρεις δουλειά.

Επαναξιολόγησε τους στόχους σου

Ο λόγος που μπορεί να μη βρίσκεις δουλειά ίσως να οφείλεται στους υπερβολικούς στόχους που έχεις θέσει στη ζωή σου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Σε πρώτη φάση σου συστήνω να χαμηλώσεις τον πήχη των προσδοκιών σου, και ξεκίνησε να ερευνάς σε ποια σημεία πιθανόν να κινείσαι σε λάθος δρόμο, μπορεί ο τρόπος που επέλεξες να ακολουθήσεις τον επαγγελματικό σου τομέα να μην είναι ιδανικός για τις υπάρχουσες συνθήκες, αν τελικά διαπιστώσεις πως όλα τα κάνεις σωστά, μάλλον ή είσαι ο θεός, ο οποίος είναι αλάνθαστος ή είσαι αδιόρθωτος

Κάνε μία επανεκκίνηση στη ζωή σου

Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό βήμα από όλα, άλλαξε παραστάσεις στη ζωή σου και διάλεξε άλλο δρόμο να διαβείς. Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες παγκοσμίως όταν δεν τους βγαίνουν τα πράγματα έτσι όπως τα υπολόγισαν, έχουν το σθένος να προβαίνουν σε ριζικές αλλαγές.

Το μέγεθος των αλλαγών που οφείλεις να κάνεις εξαρτάται καθαρά από την δική σου κρίση. Μην ξεχνάς πως κανένας δεν πρόκειται να σε βοηθήσει εάν δεν το πράξεις πρώτα ο ίδιος για τον εαυτό σου. Εάν είσαι αδιάφορος για το μέλλον σου, τότε προφανώς και οι ελπίδες σου θα είναι εξίσου απλά ένα όνειρο.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν τρέφεσαι με ψευδαισθήσεις, όχι απλά δεν θα βγεις από το αδιέξοδο που βρίσκεσαι, τουναντίον θα επιδεινώσεις την κατάσταση σου, και τελικά θα μπεις σε ένα φαύλο κύκλο. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με τις προοπτικές σου, τι πρέπει να αλλάξεις και με ποιο τρόπο θα πορευτείς στα μελλοντικά σου βήματα τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας