ΑρχικήΟικονομίαΚατασκευαστής Ε-bike έχασε δικαστική μάχη από υποστηρικτή σε crowdfunding

Κατασκευαστής Ε-bike έχασε δικαστική μάχη από υποστηρικτή σε crowdfunding

Η εταιρεία ηλεκτρικών ποδηλάτων (αγγλικά: e-bike) Delfast δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα από δικαστήριο στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding το 2022 για ένα νέο e-bike, αλλά δεν παρέδωσε το ποδήλατο στους υποστηρικτές που συνεισέφεραν πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Ένας από αυτούς τους επενδυτές προσέφυγε στα δικαστήρια και κέρδισε.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Jonathan Rapoport, ο οποίος υποστήριξε την εκστρατεία για το ηλεκτρικό ποδήλατο με την επωνυμία Delfast California μέσω της πλατφόρμας crowdfunding Indiegogo.

Τέτοιες εκστρατείες χρησιμοποιούνται συχνά από τους κατασκευαστές e-bike και τις περισσότερες φορές τα ποδήλατα, παραδίδονται στους υποστηρικτές, με ή χωρίς καθυστέρηση.

Στην περίπτωση της Delfast, μιας εταιρείας που μετράει 10 χρόνια ζωής, τα πράγματα πήγαν εντελώς στραβά. Το σύνολο των χρημάτων του συγκεντρώθηκε έως αυτή τη στιγμή από την εκστρατεία είναι 34.050 ευρώ και η δυνατότητα επένδυσης παραμένει ανοιχτή. Για να λάβετε ένα Delfast California, απαιτείται ελάχιστη επένδυση 2493 ευρώ.

Σε συνέντευξη του στο Electrek, ο Jonathan Rapoport περιγράφει την εξέλιξη της υπόθεσης. Όταν η Delfast δεν κατάφερε να παραδώσει το ποδήλατο, ο κάτοικος της Νέας Υόρκης επικοινώνησε με τον κατασκευαστή. Αρχικά, η επικοινωνία εξελίχθηκε ομαλά – η Delfast πρότεινε πλήρη επιστροφή χρημάτων – αλλά σύντομα η επικοινωνία από την πλευρά της εταιρείας διακόπηκε. Ο Rapoport δεν άφησε το ζήτημα στην τύχη του και προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της Delfast.

Η δωρεά δεν είναι αγορά

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο έκρινε υπέρ του Jonathan Rapoport . Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Μαΐου, όπου και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τα επιχειρήματα τους. Ο Rapoport αναφέρει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delfast, Daniel Tonkopi, κατέθεσε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να παραδώσει e-bikes στους υποστηρικτές της εκστρατείας. “Δηλώνοντας ότι απλώς προτείνε να υποστηρίξουν την εταιρεία με συνεισφορές και ότι αυτές δεν αποτελούσαν τίμημα αγοράς”.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν δέχτηκε αυτό το επιχείρημα. Αντίθετα, έλαβε υπόψη τους όρους χρήσης του Indiegogo, οι οποίοι είναι σαφείς όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιρειών που ξεκινούν εκστρατείες και συγκεντρώνουν χρήματα. Όποιος ξεκινά μια εκστρατεία μέσω Indiegogo οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσει τις ανταμοιβές που σχετίζονται με συγκεκριμένα ποσά δωρεών. Με βάση τη δήλωση του Tonkopi, το δικαστήριο έκρινε ότι η Delfast δεν τήρησε αυτές τις υποχρεώσεις.

Θα επιστραφούν τα χρήματα;

Το δικαστήριο διέταξε την Delfast να επιστρέψει 2298 δολάρια στον Rapoport. Ένα ποσό που μέχρι στιγμής δεν έχει επιστραφεί. «Αλλά το πιο απογοητευτικό είναι η αδιάφορη στάση του Daniel Tonkopi απέναντι στους πελάτες και η πεποίθηση του ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό». λέει ο Rapoport. «Δεν επικοινωνεί και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166