Indiegogo: Χρηματοδότηση ιδέας και συγκέντρωση κεφαλαίων

Indiegogo: Χρηματοδότηση ιδέας και συγκέντρωση κεφαλαίων

Indiegogo: Χρηματοδότηση ιδέας και συγκέντρωση κεφαλαίων.

Το Crowdfunding έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Εκείνοι που έχουν ξεκινήσει επιτυχημένες εκστρατείες σε τοποθεσίες, όπως το Patreon ή το kickstarter και το Indiegogo γνωρίζουν πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει για ανθρώπους που ψάχνουν χρήματα, ούτως ώστε να χρηματοδοτήσουν την επομένη επιχειρηματική τους κίνηση.

Πριν ξεκινήσω να αναλύω το θέμα σε βάθος, θα ήθελα να επισημάνω ένα σοβαρό σημείο το οποίο θα ήταν καλό να έχετε στο μυαλό σας πάντα. Να θυμάστε πως η συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μιας ιδέας πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια, χωρίς να γίνεται επαίτες, διότι δυστυχώς ορισμένα άτομα έχουν χάσει κάθε όριο και έχουν καταντήσει την διαδικασία ένα απαίσιο θέαμα, που παραπέμπει σε ζητιάνους, (κρατήστε αυτή τη συμβουλή σαν φυλαχτό)

Ας περάσουμε στο θέμα μας, οπότε εάν έχετε σκέφτεστε να ξεκινήσετε την εξεύρεση κεφαλαίων σ το Indiegogo , τότε παρακάτω θα σας παραθέσω ορισμένα πράγματα που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα σχετικά με αυτό το θέμα.

Τι ακριβώς είναι το Crowdfunding;

Το Crowdfunding είναι μία διαδικασία στην οποία ο ενδιαφερόμενος προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα μέσω του Διαδικτύου για πολλούς και διάφορους λόγους, και δεν απευθύνεται αποκλειστικά για χρηματοδότηση νέας ή υφιστάμενης επιχείρησης. Στα Ελληνικά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και έρανο κατά κάποιο τρόπο, το οποίο προορίζεται για καλό σκοπό.

Το Crowdfunding επιτρέπει σε άτομα ή οργανισμούς να συλλέγουν χρήματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – ωστόσο αυτή η διαδικασία απαιτεί από τους χρηματοδότες να προσφέρουν χρήματα από έναν ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό, όπως το PayPal ή μέσω πιστωτικής κάρτας κλπ.

Το Indiegogo σας επιτρέπει να συγκεντρώσετε κεφάλαια μέσω χρηματοδότησης και σε πρακτικό επίπεδο θεωρείται μία από τις κορυφαίες ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Μπορείτε να δημιουργήσετε εντελώς δωρεάν μια καμπάνια, και το Indiegogo στην πραγματικότητα ενεργεί ως μεσάζων ανάμεσα σε εσάς και τους χρηματοδότες σας.

Χαρακτηριστικά Indiegogo

Ένα από τα θετικότερα σημεία του Indiegogo είναι ότι είναι ανοικτό προς όλους. Αυτό περιλαμβάνει άτομα, επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αν χρειαστεί να ξεκινήσετε αμέσως τη συγκέντρωση κεφαλαίων, το Indiegogo σας επιτρέπει να το πράξετε άμεσα – χωρίς ερωτήσεις.

Η αρχική σελίδα της καμπάνιας σας στο Indiegogo σάς δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσετε ένα εισαγωγικό βίντεο , ακολουθούμενο από μια περιγραφή για το τι προσπαθείτε να επιτύχετε μέσω αυτής της εκστρατείας. Στην κορυφή, υπάρχουν ξεχωριστές καρτέλες για την αρχική σελίδα της καμπάνιας σας, όπως ενημερώσεις στη σχετικά με το project σας που μπορείτε να ανεβάζετε σε καθημερινή βάση, σχόλια που μπορούν να προσθέσουν οι υπόλοιποι χρήστες ή οι χρηματοδότες σας, επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργείτε συλλογή φωτογραφιών.

Η πλευρική γραμμή της καμπάνιας εμφανίζει την πρόοδο της χρηματοδότησής και τα προνόμια που δίνεται στους χορηγούς σας, τα οποία μπορούν να λάβουν εφόσον δωρίσουν κάποια συγκεκριμένα ποσά. Μπορείτε να επισκεφτείτε διάφορες καμπάνιες στο Indiegogo για να πάρετε μία πρώτη ιδέα και να ρίξετε μια ματιά σε κάποιες άλλες εκστρατείες που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα.

Πρέπει να έχετε κατά νου, πως αν ορίσετε για παράδειγμα ότι θέλετε να φτάσετε τα 20.000 ευρώ σε χρηματοδότηση κεφαλαίων σε 1 μήνα και δεν τα καταφέρετε να πιάσετε αυτό το χρηματικό ποσό, τότε το Indiegogo θα σας κρατήσει 9% από το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Αν όμως καταφέρετε να τα πιάσετε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό που ορίσατε στην καμπάνια σας, τότε το Indiegogo θα σας κρατήσει απλά το 4%.

Σε τι διαφέρει το Indiegogo από το Kickstarter;

Το Kickstarter είναι μια άλλη πολύ δημοφιλής πλατφόρμα crowdfunding, και παρόλο που είναι συγκρίσιμο με το Indiegogo, διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους.

Το Kickstarter είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα crowdfunding μόνο για δημιουργικά έργα .και επιχειρηματικές κινήσεις. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής συσκευής, είτε για μια επερχόμενη ταινία, είτε για κάποιο μουσικό δίσκο και πολλά άλλα.

Το Indiegogo, από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει χρήματα για οποιοδήποτε σκοπό. Εάν θέλετε να συγκεντρώσετε χρήματα για μια συγκεκριμένη αιτία, μια φιλανθρωπία, μια οργάνωση ή ακόμα και για κάποιο δημιουργικό έργο, εν ολίγοις είστε ελεύθεροι να κάνετε ό, τι θέλετε με το Indiegogo, κάτι που δεν συμβαίνει με το Kickstarter.

Το Kickstarter διαθέτει επίσης μια διαδικασία υποβολής αιτήσεων την οποία κάθε καμπάνια πρέπει να περάσει πριν εγκριθεί. Με το Indiegogo, οι εκστρατείες δεν χρειάζεται να εγκριθούν για ξεκινήσουν την εξεύρεση κεφαλαίων, επομένως μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Μια άλλη τεράστια διαφορά μεταξύ του Indiegogo και του Kickstarter έχει να κάνει με τους στόχους της συγκέντρωσης των κεφαλαίων. Αν δεν καταλήξετε να φτάσετε στο στόχο σας στο Kickstarter, δεν παίρνετε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχουν μαζευτεί. Το Indiegogo σάς επιτρέπει να κρατάτε οποιαδήποτε χρηματικά ποσά, ανεξάρτητα από το αν έχετε φτάσει ή όχι στο ποσό του στόχου σας για τη συγκέντρωση χρημάτων (εφ ‘όσον το ορίσετε σε Ευέλικτη Χρηματοδότηση).

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στα χαρακτηριστικά τιμολόγησης, το Indiegogo αφαιρεί το 9% των χρημάτων που κερδίζετε αν δεν φτάσετε στο στόχο σας ή 4% μόλις φτάσετε στο στόχο σας.

Το Kickstarter κρατά το 5%. Έτσι, αν φτάσετε στο στόχο σας στο Indiegogo, θα σας κοστίσει λιγότερα χρήματα από το Kickstarter.

Μοιραστείτε την καμπάνια σας στο Indiegogo.

Το Indiegogo σάς προσφέρει το δικό σας σύντομο σύνδεσμο για την καμπάνια σας και ένα πλήκτρο κοινής χρήσης της σελίδα σας, ώστε οι χρήστες της πλατφόρμας να μπορούν να διαδώσουν την εκστρατεία σας στους φίλους τους στο Facebook, στο Twitter, στο Google+ ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Indiegogo σας βοηθά επίσης να μοιραστείτε την καμπάνια σας ενσωματώνοντας τη σελίδα σας στον αλγόριθμο αναζήτησης που ονομάζεται “gogofactor”. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται την καμπάνια σας στα social media, το gogofactor αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής σας στην αρχική σελίδα του Indiegogo.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Indiegogo, ανατρέξτε στο τμήμα FAQ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί τους για να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας