ΑρχικήΨυχαγωγίαΚαγιάκ στο ποτάμι, δάμασε τα άγρια νερά

Καγιάκ στο ποτάμι, δάμασε τα άγρια νερά

Η «φούστα» αμπαρωμένη στο σκάφος, το κράνος δεμένο γερά στο κεφάλι, το κουπί προέκταση του χεριού σου. Το μανταλάκι στη μύτη δεν είναι υποχρεωτικό. Την πρώτη φορά που θα αναμετρηθείς με τον Τρικεριώτη και το καγιάκ σου θα γλιστρήσει, μετά από αμέτρητες φιλότιμες προσπάθειες, ανάμεσα από βράχια και δίνες, θα έχεις αντιμετωπίσει την πρώτη σου μεγάλη πρόκληση. Και θα έχεις επικρατήσει. Το ποτάμι μπορεί να είναι κρύο και αφιλόξενο, ποτέ δεν ξέρεις τον όγκο του νερού, παρά μόνο όταν φτάσεις εκεί, αλλά δεν είναι ποτέ ίδιο.

Τι καλύτερο για να ανακαλύψεις τις δικές σου αντοχές; Κάτι ήξεραν οι Ινδιάνοι κι έκαναν τον Κολοράντο λεωφόρο. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος: στη χώρα μας κυλούν δέκα από τα καλύτερα ποτάμια της Ευρώπης, στα οποία μπορείς να κάνεις καγιάκ σχεδόν όλο το χρόνο. Ακόμα εδώ είσαι;

Πότε αρχίζω το καγιάκ;

Η καλύτερη περίοδος για να πάρεις το βάπτισμα του κουπιού είναι από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Αυτό σημαίνει συμμετοχή σε μία σχολή αρχαρίων (υπάρχουν βέβαια σχολές μετρίων και έξπερτς). Ξεκινάς από ένα ήσυχο τμήμα του ποταμού και σταδιακά η εκπαίδευση συνεχίζεται σε πιο ορμητικά νερά, όπου μαθαίνεις τις βασικές τεχνικές», διευκρινίζει ο Γιάννης Χολέβας, εκπαιδευτής της σχολής Μετάβαση. Η κάθε σχολή σου παρέχει, μέσα στην τιμή, όλο τον εξοπλισμό, δηλαδή σκάφος, κουπί, κράνος, σωσίβιο, αντιανεμικό, στολή νεοπρέν και ποδιά. Εσύ, σιγά σιγά θα μάθεις να διαβάζεις το ποτάμι, να διασχίζεις πιο δύσκολα νερά και τελικά να ανακαλύψεις και την πιο παιχνιδιάρικη διάσταση του καγιάκ, το Playboat, όπου θα επιδοθείς σε τεχνικές φιγούρες.

Καγιάκ στο ποτάμι

Μπορεί οι Γερμανοί, πριν από τριανταπέντε περίπου χρόνια, να έκαναν γνωστό το καγιάκ στη χώρα μας, όμως σήμερα πολλοί Ελληνες ανοίγουν νέα ποτάμια και κατεβαίνουν επιδέξια τα ήδη γνωστά. Η δεκάδα αυτή είναι οι ευσεβείς πόθοι κάθε καγιάκερ.

 • Αλιάκμονας: έχει δύο τμήματα: το πρώτο είναι ιδανικό για μέτριους του είδους και το δεύτερο είναι ένας από τους πιο δύσκολους ποταμούς, κατάλληλο μόνο για τους εμπειρότερους του σπορ.
 • Αώος: το όνειρο Ελλήνων και ξένων καγιάκερ. Με μήκος κατάβασης 48 χιλιόμετρα, η κατάβασή του διαρκεί 2 ή και 3 ημέρες. Είναι το πιο δύσκολο, αλλά και πιο όμορφο, ποτάμι της Ελλάδας, με τεχνικές στροφές και απαιτητικά περάσματα. 4Βοϊδομάτης: καθαρός και πανέμορφος, ιδανικός για τους μέτριους αθλητές, με ωραίες σκάλες και μικρό φαράγγι.
 • Καρπενησιώτης: γρήγορος, και με κλίση ποταμός, με περάσματα αλπικού τύπου. Τρικεριώτης: οι συνεχείς στροφές του και το ονομαστό rock garden δημιουργούν ένα σκηνικό υγρού σασπένς.
 • Εύηνος: με 9 χλμ. μήκος διαδρομής είναι ιδανικό ποτάμι για αρχάριους και μέτριους καγιάκερ, όπως επίσης και κατάλληλος στίβος για playboat.
 • Καλαρύτικος: δύσκολος και πολυπρόσωπος. Αλλοτε ανοιχτός, άλλοτε χάνεται σε φαράγγι. Η κατάβασή του διαρκεί τουλάχιστον 3 ώρες.
 • Άραχθος: πανέμορφος και απαιτητικός. Τα δύο πρώτα περάσματα είναι δύσκολα. Ακολουθούν φυσικοί καταρράκτες και σπηλιές, που κάνουν την κατάβαση απόλαυση.
 • Ερύμανθος: μόνο για έμπειρους καγιάκερ, αφού έχει έντονα αλπικά περάσματα. Λούσιος: στενό και γρήγορο ποτάμι, απαιτητικός στίβος, για έμπειρους.

Για Αρχή

Ενα Eskimo Roll To όνομα είναι εξίσου ολισθηρό με την τεχνική. Οταν τουμπάρει το σκάφος -συχνό φαινόμενο- επιστρατεύεις το eskimo roll, δηλαδή επαναφέρεις το καγιάκ με τη χρήση του κουπιού και του σώματός σου. Αν τουμπάρεις, αμέσως σκύψε μπροστά. Κατεύθυνε το κουπί πάνω από την επιφάνεια του νερού, παράλληλα προς το σκάφος. Προσπάθησε να σχηματίσεις μία έντονη γωνία, σε σχέση με το καγιάκ, έτσι ώστε το σώμα σου να λειτουργήσει σαν σκανδάλη.

Πρέπει τώρα να δουλέψεις δυνατά τους γοφούς, χρησιμοποιώντας τα γόνατα και τη λεκάνη και κρατώντας το κεφάλι διπλωμένο στους ώμους. Προσοχή! Είναι σημαντικό το κεφάλι να βγει από το νερό τελευταίο, αλλιώς θα ξαναβουτήξεις στο ποτάμι. Φαίνεται γρίφος. Στην πράξη θα σου φαίνεται λογικό.

Προπόνηση στην Ξηρά

Το καγιάκ γυμνάζει συνολικά το σώμα, ωστόσο το βασικό σημείο που δουλεύει και συντονίζει τις κινήσεις είναι ο κορμός. Οι μπροστινοί και πλάγιοι κοιλιακοί μεταφέρουν την ενέργεια από το κουπί προς το σκάφος, ώστε να το ωθήσουν μπροστά αλλά και να το στρίψουν. Για να δυναμώσεις τα επίμαχα σημεία, κάνε τις ασκήσεις που ακολουθούν τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στις ενδιάμεσες ημέρες βελτίωσε την αερόβιά σου ικανότητα με τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι.

Ώμους

Γιατί: Δυναμώνεις τους μυς της ωμικής ζώνης, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε τραυματισμούς.
Πως: Κράτησε από έναν αλτήρα, με τα χέρια κολλημένα στα πλευρά. Σήκωσε τα πάνω και προς τα έξω μέχρι να έρθουν παράλληλα με το πάτωμα (30 επαναλήψεις, εκτάσεις). Μετά σήκωσε τα βάρη μπροστά από σένα (30 επαναλήψεις, προτάσεις). Τέλος, τέντωσε το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι και κάνε μικρούς κύκλους, πρώτα με τη φορά του ρολογιού και μετά αντίστροφα. Συνέχισε με το άλλο χέρι (30 επαναλήψεις).

Στήθος και δικεφαλους

Γιατί: Οι καγιάκερ αναπτύσσουν πολύ τους μυς με τους οποίους έλκεις (πλάτη, δικέφαλους). Ωστόσο, πρέπει να δυναμώσουν και αυτοί με τους οποίους σπρώχνεις (στήθος, τρικέφαλους).
Πως: Πουσάπς. Κάνε 4 σετ από 25 έως 50 επαναλήψεις.

Εμπρόσθιους και πλάγιους κοιλιακούς

Γιατί: Είναι οι μύες-κλειδιά για το καγιάκ. Πώς: Ροκανίσματα. Ξάπλωσε ανάσκελα με λυγισμένα τα γόνατα και τις μύτες των ποδιών να βλέπουν το πάτωμα. Σφίξε τους κοιλιακούς, καθώς εναλλάσσεις αντίθετο ώμο με αντίθετο γόνατο.

Ράχη μέση

Γιατί: Η δύναμη στο συγκεκριμένο σημείο βοηθάει στην καλή στάση μέσα στο σκάφος αλλά και στις κουπιές. Πώς: Ξάπλωσε με τα χέρια τεντωμένα πέρα από το κεφάλι. Αργά σήκωσε το στήθος και τα πόδια πάνω από το πάτωμα, με τα πόδια τεντωμένα. Μείνε σε αυτή τη θέση για 3 δεύτερα. Κάνε τρία σετ των 10 επαναλήψεων.

Βαθμοί δυσκολίας στο καγιάκ

Κάθε ποτάμι έχει βαθμό δυσκολίας, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τη μορφολογία του και τις ιδιαιτερότητες του. Παρακάτω εξηγούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, με απώτερο σκοπό να έχεις πλήρη επίγνωση των καταστάσεων.

 • Βαθμός Ι. Εύκολο ποτάμι, με κανονική ροή, κανονικό κυματισμό και απλά εμπόδια.
 • Βαθμός IΙ. Μέτριο, με ακανόνιστη ροή, μικρά stopper (αντίρεμα) και eddies (δίνες), απλά εμπόδια και μικρές κάθετες πτώσεις.
 • Βαθμός IIΙ. Δύσκολο, με ψηλά κύματα, απομονωμένους βράχους και πολλά εμπόδια στη ροή.
 • Βαθμός ΙV. Πολύ δύσκολο, με διαδρομή-γρίφο. Δύσκολα stoppers, δίνες και βράχους.
 • Βαθμός V. Εξαιρετικά δύσκολο, με απότομες κλίσεις και κάθετες πτώσεις. Συχνά η πρόσβαση είναι από μόνη της μια περιπέτεια.
 • Βαθμός VΙ. Από τρομακτικά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Σε συγκεκριμένο επίπεδο νερού ίσως να είναι βατό, πλην όμως άκρως επικίνδυνο.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166