Κέρδισε τη μάχη του air condition

Κέρδισε τη μάχη του air condition

Τα κρύα περάσαν, το μεσημέρι ο ήλιος καίει τα παράθυρα, αλλά ο θερμοστάτης στο γραφείο δείχνει κόκκινο. Βρες τη σωστή θερμοκρασία και ανέβασε την αποδοτικότητα σου στον εργασιακό σου χώρο. Το Texnologia.Net σου δείχνει λεπτομερώς πως να κερδίσεις τη μάχη του air condition.

Κάνε ζέσταμα

Δεν είναι μόνο θέμα άνεσης και καλής διάθεσης. Ο Alan Hedge, καθηγητής στο τμήμα σχεδιασμού και περιβαλλοντικής ανάλυσης του πανεπιστημίου Κορνέλ, έχει δημοσιεύσει δύο μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει η θερμοκρασία στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων ενός γραφείου. Η ομάδα του τοποθέτησε ειδικές συσκευές μέτρησης στα πληκτρολόγια και στα ποντίκια των εργαζομένων και παράλληλα αυξομείωνε τη ζέστη στο χώρο.

Τα αποτελέσματα είχαν μικρή σχέση με αυτό που οι ειδικοί θεωρούσαν ιδανικό κλίμα εργασίας. «Είχαμε στο μυαλό μας ότι όταν οι άνθρωποι δροσίζονται δουλεύουν καλύτερα και πιο σκληρά» λέει ο ίδιος ο Hedge. «Συνέβη, όμως, ακριβώς το αντίθετο. Οταν η θερμοκρασία στο γραφείο μειωνόταν, οι υπάλληλοι δούλευαν λιγότερο κι έκαναν περισσότερα λάθη». Στην πραγματικότητα, το σώμα προσαρμόζεται στη ζέστη, οπότε -θεωρητικά- πρέπει να ρυθμίζεις τον κλιματισμό αναλόγως με τη μέση θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα.

Γυναίκες με κρύο αίμα

Η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα που έχουν οι άντρες από τις γυναίκες έχει αποτέλεσμα το σώμα τους να συντηρεί μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Από εκεί και πέρα, είναι και το θέμα των ρούχων. Τα πουκάμισα, τα παντελόνια και τα πουλόβερ αφήνουν μόνο το πρόσωπο και το λαιμό ακάλυπτα και κάνουν τη ζέστη πιο έντονη. Αντιθέτως, οι γυναίκες που έχουν πιο αποκαλυπτική γκαρνταρόμπα καταφεύγουν στη λύση της κλασικής ζακέτας, όταν αισθάνονται να σφίγγουν τα κρύα, ενώ μπορεί να κρατάνε κι άλλες μάλλινες προμήθειες (γάντια, κασκόλ, κ.λπ.) κρυμμένες στα συρτάρια τους διά παν ενδεχόμενο. Πολλές προτιμούν απλώς να κάνουν ένα τηλέφωνο στο τμήμα συντήρησης.

Έτσι, η θερμοκρασία στο γραφείο ανεβαίνει από τον κεντρικό διακόπτη και δεν μπαίνουν και στη διαδικασία καβγάδων με τους πιο θερμόαιμους συναδέλφους. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να αποφεύγεις τις προστριβές που δεν οδηγούν πουθενά. Φέρσου σαν τζέντλεμαν κι όταν νιώθεις ότι θέλεις δροσιά, απλώς σήκωσε τα μανίκια και χαλάρωσε λίγο τη γραβάτα σου.

Καυτές διαφωνίες

Αν δεν ακολουθήσεις την παραπάνω συμβουλή, τότε μπορεί να υπάρξουν πραγματικά προβλήματα. Ο πόλεμος για το air-condition σε ένα γραφείο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος αυτού που πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες! Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ζέστης ή κρύου δύσκολα κάνουν πίσω και η μόνη λύση είναι η καθιέρωση μιας θερμοκρασίας, στην οποία οι περισσότεροι αισθάνονται άνετα.

Γιατί, όμως, να υπάρχουν ακόμη τόσο αχρείαστα κι όμως «καυτά» ζητήματα στον εργασιακό χώρο; Ο Hedge ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε σημείο που δεν είναι δύσκολο για τις εταιρείες να εξατομικεύσουν το κλίμα στα γραφεία, ακριβώς όπως γίνεται στα αυτοκίνητα. Η λύση είναι η τοποθέτηση αεραγωγών στο πάτωμα, τους οποίους κάθε υπάλληλος μπορεί να ελέγχει μόνος του. Μέχρι τότε πάρε απόφαση ότι οι συνάδελφοί σου μπορεί να σε θεωρούν υπερβολικά «θερμό» ή εκνευριστικά «κρύο». Το ίδιο δεν λες κι εσύ γι’ αυτούς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας