Κίνα: Η έγκριση των βιντεοπαιχνιδιών από τις αρχές βλάπτει τους προγραμματιστές.
Η κινεζική κυβέρνηση προέβη σε μία πραγματικά παράλογη κίνηση, αφού πρέπει να εγκρίνει κάθε βιντεοπαιχνίδι που πωλείται στη χώρα, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα στην αγορά, δεδομένου ότι δεν έχει εγκρίνει ακόμα κανένα νέο ψηφιακό παιχνίδι από τις 28 Μαρτίου, – συμπεριλαμβανομένων εκείνα που δημιουργούνται από εγχώριους προγραμματιστές.
Με τούτη την καινούργια μεθοδολογία που θέσπισε η Κίνα θα προκαλέσει την έλλειψη νέων εκδόσεων, και ήδη αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο μέτρο βλάπτει σοβαρά τους ξένους προγραμματιστές και εκδότες. Οι ειδικοί εκτιμούν πως με αυτόν τον αναιτιολόγητο φραγμό σε μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο θα χαθούν σημαντικά έσοδα για αρκετά στούντιο, που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες να διακριθούν μέσα σε αυτόν τον απέραντο ανταγωνισμό.
Οι πολίτες της Κίνας ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε βιντεοπαιχνίδια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Niko Partners. Εντούτοις οι λάτρεις των video games σε αυτή τη χώρα ίσως θα πρέπει να επικεντρωθούν σε παλαιότερες κυκλοφορίες, αναμένοντας να αλλάξει αυτό το καθεστώς.
Αυτό το άνευ προηγουμένου περίεργο ζήτημα οφείλεται στο γεγονός στις μετατοπίσεις στελεχών εντός της κινεζικής κυβέρνησης. Δηλαδή κατά το παρελθόν η υπεύθυνη δημόσια αρχή για την έγκριση αυτών των παιχνιδιών ήταν η υπηρεσία SAPPRFT, ωστόσο πριν λίγο καιρό μπήκε στην διαδικασία έγκρισης και μία άλλη κρατική υπηρεσία που ονομάζεται SART, έπειτα προστέθηκε και το Υπουργείο Πολιτισμού περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Εν ολίγοις για να εκδοθεί ένα καινούργιο παιχνίδι στη χώρα θα πρέπει να λάβει την έγκριση και από τους τρεις οργανισμούς, κάτι που αποδεικνύεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της ασυνεννοησίας που υπάρχει μεταξύ τους.
Σε μία ανάρτηση στο ιστολόγιο της Niko Partners αναφέρεται: «Το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας έχει ερευνήσει ορισμένους εκδότες και διανομείς παιχνιδιών για τυχόν παρατυπίες και τελικά αφού διαπίστωσε πως ορισμένοι εξ αυτών παρέβεναν το νόμο, η κυβέρνηση τους επέβαλε βαριά χρηματικά πρόστιμα. Υπάρχει επίσης και το συνεχιζόμενο μπλοκ στις εγκρίσεις παιχνιδιών σε εκδότες από τη Νότια Κορέα, το οποίο οφείλεται φαινομενικά στις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που κλιμακώνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας, του THAAD, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Οι εκδότες παιχνιδιών της Νότιας Κορέας, όπως η Nexon και η Netmarble, δεν μπόρεσαν να λάβουν άδειες για να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια τους στην Κίνα.