Βουτιές στον αέρα και loops στον αφρό. Το kitesurf είναι το σπορ αυτού του καλοκαιριού. Όταν φυσάει με ένταση 3 μποφόρ στη Λούτσα πνέουν χαράς ευαγγέλια για τους καϊτάδες. Ο λόγος; Διότι στο kitesurf απογειώνεσαι. Νικάς τη βαρύτητα χωρίς να χρειαστεί να επιβιβαστείς σε διαστημόπλοιο, αλλά πάνω σε μία σανίδα που την τραβάει ο αετός.
Playground είναι η θάλασσα, αλλά αν είσαι επιδέξιος και φτάνεις μέχρι τα 15 μέτρα, θα γίνει και ο ουρανός. Μπορεί εδώ και μερικά χρόνια το σπορ να κερδίζει έδαφος και να προσπερνάει το windsurfing, με το οποίο αρκετοί εσφαλμένα το συγκρίνουν, όμως οι ρίζες του χάνονται κάπου στην Πολυνησία το 12ο αιώνα, όταν οι ψαράδες έβαλαν αετούς στα σκάφη τους για να διασχίσουν τα περάσματα του ωκεανού.
Και αν στους Γάλλους χρεώνεται το 1987 η πατρότητα του kitesurf, πιο σωστα kiteboard, η ανάπτυξή του οφείλεται σε κάποιες παρέες σερφάδων. «Ο θρυλικός σερφίστας Roby Naish μαζί με τον κολλητό του Peter Cabrina ανέμειξαν το άθλημα με το windsurfing. Στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε περίπου το 1998 στη Λούτσα και τη Βάρκιζα», λέει ο Βαγγέλης Μπούφης, δάσκαλος του kitesurf της σχολής Right Stuff.
Γιατί να κάνεις kitesurf
Wakeboard, αλεξίπτωτο πλαγιάς, surf, windsurf. Είναι τα σπορ που βάζει στο μίξερ το kitesurf, για να δημιουργήσει το δικό του κοκτέιλ περιπέτειας. «Βέβαια, μοιάζει περισσότερο με το wakeboard, αν κι εκεί δεν μπορείς να κάνεις άλματα 12 μέτρα στον αέρα», διευκρινίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος συνήθως ίπταται στη Λούτσα και στο Δήλεσι στον Ωρωπό. Πέραν του σασπένς, το άθλημα έχει ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα-κερασάκια στην τούρτα της αδρεναλίνης:
- Λίγα μποφόρ. Πετάς ακόμα και με τριάρια και δοκιμάζεις εναέρια κόλπα εξαιτίας του φαινομένου «ground effect», σύμφωνα με το οποίο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ο αέρας είναι πιο δυνατός.
- Εύκολη μεταφορά. Το πακετάρεις ακόμα και στη μηχανή! Προσιτό κόστος εξοπλισμού. Σε σύγκριση με άλλα υπαίθρια σπορ θα ξοδέψεις από 1.300 έως 2.000 ευρώ για να αποκτήσεις τα αναγκαία.
- Ανεξαρτησία. Σε σχέση με άλλα θαλάσσια σπορ, για παράδειγμα, το σκι, δεν χρειάζεται το τράβηγμα από ένα άλλο σκάφος ούτε εξαρτάται από τα καπρίτσια του αέρα – όπως συμβαίνει με το windsurfing.
- Εύκολη εκμάθηση. «Περίπου 3 με 4 μαθήματα είναι αρκετά για να μάθεις να χειρίζεσαι τον αετό. Στη συνέχεια μπορείς να πηγαίνεις και όρτσα μόνος σου, αν και καλύτερα είναι να βρίσκεσαι κάτω από την επίβλεψη του δασκάλου», τονίζει ο Βαγγέλης Μπούφης.
Με όποιον δάσκαλο καθίσεις
Ικανή συνθήκη και αναγκαία είναι να μάθεις σωστά. Η μέθοδος άνευ δασκάλου είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις, γιατί ο αετός είναι τόσο συναρπαστικός όσο και απρόβλεπτος. Μια μεγάλη παραλία -μακριά από λουόμενους» και σταθερός αέρας, 3-4 μποφόρ για αρχάριους, είναι το φυσικό background για ταχύρυθμη εκμάθηση. Η εξέλιξη σου θα είναι θεαματική. Πρώτα θα μάθεις να χειρίζεσαι τον αετό, εκεί είναι το μυστικό του kitesurf, και στη συνέχεια θα δοκιμάσεις πορεία. Στο στάδιο «πανεπιστήμιο» περιλαμβάνονται φιγούρες, άλματα, περιστροφές.
Όμως δεν βαπτίζεσαι αμέσως στο νερό. «Αρχικά μαθαίνεις στην παραλία με τη βοήθεια ενός αετού που λέγεται stand kite trainer», λέει ο Βαγγέλης. Οταν εξοικειωθείς με την ισχύ, τις κινήσεις και τα τραβήγματα του αετού, αφού περάσεις δηλαδή το «στάδιο του αστροναύτη», διανθισμένο με πλήθος αλμάτων, θα μάθεις να τον ελέγχεις και να κινείσαι μαζί του.
Ιδού οι σχολές που θα σε οδηγήσουν στην απογείωση:
- Τhe Right Stuff (Βαγγέλης Μπούφης): 22940 85201, www.rightstuff.gr
- Pounda ProKite Center, Πάρος: 2284042757
- No Work Generation, Πάτρα: 2610438116
- Surface, Πάρος: 6974039562
Ζώνες απογείωσης
«Με το kitesurf μπορείς να κάνεις τα πάντα. Το ρεπερτόριο είναι τεράστιο. Ωστόσο, ένας προχωρημένος πρέπει να αποφεύγει τις περιοχές με βράχια αλλά και να μην μπαίνει σε συνθήκες άσχημου αέρα με σκαμπανεβάσματα (τις γνωστές σπιλιάδες). Τότε ο αετός χάνει τη στήριξή του και πέφτει φουσκώνοντας με αέρα κατά την πτώση του, πράγμα επικίνδυνο», επισημαίνει ο Βαγγέλης. Για να μη σε πάρει και σε σηκώσει, σημείωσε τα καλύτερα hot spots στην Ελλάδα.
Λούτσα
Είναι κοντά στην Αθήνα και προσφέρει σταθερό αέρα. Στην περιοχή Νησάκια, όπου ξεσαλώνουν οι καϊτάδες, δεν έχει λουόμενους. Προσοχή στις μετωπικές με windsurfers, δεδομένου ότι η περιοχή είναι από τις αγαπημένες τους. Ιδανική για αρχάριους και προχωρημένους.
Ωρωπός
Γύρω στις 4 το απόγευμα βγάζει στάνταρ αέρα, δηλαδή σταθερό τριάρι. Παρότι η παραλία είναι χύμα και ανοργάνωτη με αρκετά κουνούπια, εξαιτίας παρακείμενου έλους, είναι σχετικά έρημη και μεγάλη. Ιδανική για αρχάριους.
Πούντα, Πάρος
Στα δυτικά του νησιού -απέναντι από την Αντίπαρο- βρίσκεται ένας από τους καλύτερους «παιχνιδότοπους» με σταθερό αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί έχουν γίνει οι σημαντικότεροι αγώνες kitesurf στην Ελλάδα. Μάλιστα, στις 29, 30 και 31 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί αερομαχία με διοργανωτή το Pounda ProKite Center. Iδανική για κάθε επίπεδο.
Νάξος
Πρώτο σημείο το Καστράκι με παραλία 4 χιλιομέτρων. Το καλοκαίρι γεμίζει σερφάδες, οπότε χρειάζεται να προσέξεις πού πετάς. Στη Μικρή Βίγλα πνέει δυνατός άνεμος, που σχηματίζει το περίφημο στενό της Παροναξίας. Εκεί βρίσκεται το Mikri Vigla Watersports, όπου μπορείς και να νοικιάσεις εξοπλισμό και να κάνεις μαθήματα. Ιδανική για κάθε επίπεδο.
Ρόδος
Το Πρασονήσι ενώνεται με μία λωρίδα άμμου με τη Ρόδο. Η μία πλευρά βγάζει offshore αέρα και η άλλη κύμα, οπότε διαλέγεις και παίρνεις. Στην Ιαλυσό υπάρχει οργανωμένο club και θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.