ΑρχικήΨυχαγωγίαΚλάδεμα φυτών, μια βασική καλλιεργητική τεχνική

Κλάδεμα φυτών, μια βασική καλλιεργητική τεχνική

Μια καλλιεργητική τεχνική που είναι απαραίτητη για τα φυτά σας είναι το κλάδεμα και τώρα είναι η καλύτερη εποχή για αυτό. Είναι ευκαιρία λοιπόν για κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την διαδικασία αυτή πιο εύκολη για σας και πιο σωστή, ανώδυνη και αποτελεσματική για τα φυτά σας. Η καταλληλότερη εποχή γι’ αυτό είναι ο χειμώνα, πριν την έναρξη της διακίνησης των χυμών μέσα στα φυτά και αφού έχει περάσει ο κίνδυνος της παγωνιάς.

Η σημαντικότητα κλαδέματος των φυτών

Περιγράφοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το κλάδεμα για τα φυτά. Όταν ένα φυτό αφήνεται πολλά χρόνια ακλάδευτο, ξυλοποιείται αδυνατίζει και χάνει την ομορφιά του. Τα φυτά με τον καιρό βγάζουν πάρα πολλά κλαδιά, σε ακατάστατες θέσεις, πυκνώνοντας πολύ το φύλλωμα τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια το εσωτερικό του φυτού, να μην το βλέπει ο ήλιος, τα φύλλα εκεί να μαραίνονται και λόγω της αυξημένης υγρασίας που επικρατεί, να αναπτύσσονται διάφορες ασθένειες, που φυσικά μεταδίδονται στη συνέχεια στο υπόλοιπο φυτό.

Αραιώνοντας λοιπόν τα κλαδιά του, το φυτό αερίζεται καλύτερα ενώ φωτίζεται παράλληλα, αφού τόσο ο αέρας όσο και ο ήλιος μπορούν να διέρχονται από το εσωτερικό του. Τέλος, ένα φυτό όταν αναπτύσσεται υπερβολικά, συνήθως υστερεί σε ανθοφορία ή καρποφορία. Σκοπός του κλαδέματος είναι να εξισορροπηθούν αυτές οι δύο λειτουργίες του φυτού. Έτσι το φυτό θα αναπτυχθεί δίνοντας νέα υγιή κλαδιά με πλούσια άνθη αλλά και φύλλωμα. Γενικά, όπως θα διαπιστώσετε το κλάδεμα βοηθάει το φυτό να ανανεωθεί.

H τεχνική του κλαδέματος

Αρχικά ξεκινήστε το κλάδεμα με την αφαίρεση πρώτα των ξεραμένων κλαδιών και αυτών που είναι μπλεγμένοι με κάποιους άλλους. Αφού καθαριστούν αυτά, θα καταλάβετε πιο εύκολα ποια κλαδιά θα χρειαστεί να αφαιρέσετε στη συνέχεια. Ακολουθήστε την διαδικασία με την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών που εκφύονται συνήθως από τη βάση του φυτού. Μετά από αυτά έχετε φτάσει στο πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι του κλαδέματος. Το κλάδεμα των βασικών κλαδιών. Τα κλαδιά αυτά κλαδεύονται σε ύψος 15 εκ περίπου ή στα 5 μάτια το περισσότερο, πάνω από τη βάση τους.

Τα πιο αδύναμα κλαδιά είναι καλύτερα να τα κόβετε στα 3 μάτια ή αν παρατηρήσετε ότι το φυτό σας είναι γενικά αδύναμο καλύτερα είναι να τα αφαιρέσετε εντελώς. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για νεαρά φυτά ή φυτά που είναι κάπως παραμελημένα. Οι τομές να έχουν κλίση 45ο αντίθετη από το τελευταίο μάτι και σε ύψος 3-5 εκ πάνω από αυτό. Η τομή δεν πρέπει να γίνεται πάνω στον οφθαλμό γιατί τον καταστρέφετε αλλά ούτε και στο διάστημα μεταξύ δυο οφθαλμών, γιατί το τμήμα αυτό θα ξεραθεί.

Τέλος, τα κλαδιά που αφαιρείτε καλό είναι να τα απομακρύνετε και να μην τα αφήνετε στο γύρω χώρο, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουν ασθένειες, οι οποίες θα μεταδοθούν και στα διπλανά φυτά.

Πρακτικές συμβουλές για κλάδεμα

Αποφύγετε να κλαδέψετε τα φυτά σας όταν επικρατούν πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε τις ήπιες καιρικά ημέρες. Θα ήταν καλό επίσης, να μπορούσατε να προβλέψετε τις μέρες που επικρατούν παγωνιές, αυτό διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ώστε το κλάδεμα να γίνει πολύ νωρίτερα από αυτές ή πολύ μετά από αυτές. Τα φυτά μετά το κλάδεμα είναι εκτεθειμένα και το απότομο κρύο μπορεί και να τα «κάψει».

Επίσης, μετά το κλάδεμα του φυτού, ίσως χρειαστεί να ποτίσετε λίγο περισσότερο τα φυτά σας τις επόμενες μέρες κι αυτό λόγω μεγαλύτερης εξάτμισης του νερού από τις τομές του. Τέλος, καλό είναι μαζί με το κλάδεμα να λιπάνετε τα φυτά σας, ώστε να τους δώσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που τους είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν την νέα βλαστική περίοδο τους δυνατά.

Χρήσιμα εργαλεία για κλάδεμα

Ένα από τα εργαλεία που θα χρειαστείτε σίγουρα είναι ένα κλαδευτήρι. Προτιμήσετε να αγοράσετε ένα καλό κλαδευτήρι, γιατί δεν θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε μετά από κάποιες χρήσεις. Για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση φροντίστε μετά από κάθε χρήση του να το καθαρίζετε ώστε να το προφυλάσσετε από την σκουριά. Για τα δέντρα θα χρειαστείτε πριόνι γιατί τα κλαδιά, που θα αφαιρέσετε από εκεί είναι πιο μεγάλα.

Με το κλάδεμα τέλος, μπορείτε να ελέγξετε το σχήμα και το μέγεθος του φυτού. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα πολύτιμα μπονζάι, βασίζονται στις εξαιρετικές ικανότητες του ειδικού στο κλάδεμα. Ας μην επιχειρήσετε προς το παρόν κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στα φυτά σας ένα όμορφο σχήμα, ώστε όχι μόνο να φαίνεται ο κήπος σας περιποιημένος αλλά να είναι κιόλας. Μπορείτε να δημιουργήσετε στρογγυλούς θάμνους αλλά και πολύ ωραίους διαδρόμους ή φυσικούς φράκτες ανάλογα με τα σχήματα που θα δώσετε στα φυτά σας. Καλύψτε επίσης, μια πέργολα με αναρριχώμενα φυτά κλαδεύοντας τα περιττά κλαδιά και κατευθύνοντας τα υπόλοιπα όπου εσείς θέλετε. Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και εσάς και τα φυτά σας. Όσο κι αν σας φαίνεται επίπονη αυτή η διαδικασία για τα φυτά η αλήθεια είναι ότι είναι ότι καλύτερο μπορείτε να τους προσφέρετε για την νέα χρονιά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166